Astmul reprezintă o afecțiune a bronhiilor, a ramificațiilor traheei ce au rol de conducere a aerului către alveolele pulmonare. Această afecțiune poate apărea la copii și adulți, îngreunând viața socială și ducând în multe cazuri la izolare socială și depresie. Astmaticii prezintă dificultăți de respirație din cauza bronhiilor îngustate. Factorii care pot contribui la îngustarea bronhiilor sunt:
- Contractarea fibrelor musculare din jurul bronhiilor
- Iritarea și congestionarea mucoasei bronhiilor
- Acumularea mucusului extrem de vâscos în interiorul bronhiei.
Rolul jucat de musculatura bronhică este extrem de important în identificarea astmului, spasmele bronșice dispărând imediat după inhalarea medicamentelor specifice bolii. Circulația sângelui în bronhii se ameliorează, acest aspect ajutând la confirmarea bolii și diferențierea sa în cadrul testelor funcționale pulmonare.
Astmul, boala care ne sufocă
Bolnavii de astm suferă de simptome severe, care le pun în pericol viața dacă rămân netratate. Una dintre simptome este criza de sufocare asociată unei tuse iritantă. În cazurile ceva mai simple ale astmului, tusea iritantă poate fi singurul simptom al bolii.
Cei mai mulți bolnavi își dau seama singuri de contextul în care apar simptomele, acest fapt ajutând la descoperirea cauzei bolii. Un simptom adițional al astmului este respirația șuierătoare, îngreunată.
Astmul, cauze și factori declanșatori
Astmul poate fi provocat de alergii atât la copii, cât și la adulți. Alergiile la substanțele din aer provoacă simptome ale astmului, iar dacă rămân netratate, pot duce la agravarea bolii. Nu se știe însă de ce doar unele persoane sunt afectate de substanțele aerobe, în timp ce altele nu dezvoltă astfel de simptome.
În reacția alergică este provocată:
- Inflamarea mucoasei bronșice prin vasodilatație
- Secreția în exces a mucusului care duce la contracția mușchilor bronșici
- În acest timp sunt eliberate substanțe (precum histamina) care vor declanșa contracția bronșică.
Deși restul bolnavilor de astm bronșic nu fac crize din cauza alergiei, aceștia ajung să resimtă aceleași simptome care duc la aceleași consecințe. Alte cauze în afară de alergii sunt mai puțin cunoscute la ora actuală.
Factorii care declanșează astmul sunt diferiți de la o persoană la alta. În cazul astmului alergic, inhalarea alergenilor va duce la declanșarea crizelor, alergicii prezentând o hiperreactivitate a bronhiilor.
Bronhiile se pot contracta când intră în contact cu:
- Praf, poluare, aer rece sau uscat
- Fumul de țigară
- Infecțiile căilor respiratorii sau stresul.
Astmul este o boală care amenință sănătatea – Răspândire
Se pare că cei mai mulți bolnavi de astm sunt copiii. În ultimul secol, a avut loc o creștere a cazurilor de alergie și astm, cauzele acestui salt nefiind cunoscute. O influență o pot avea:
- Factorii de mediu
- Stilul de viață
- Predispoziția la astm și alergii (care este ereditară).
Această afecțiune apare adesea la membrii aceleiași familii, ceea ce a dus la concluzia că genele pot fi responsabile de apariția bolii.
Factorii declanșatori pe care bolnavii îi declară în timpul consultului la pneumolog sau medicul de familie sunt mai tot timpul aceiași. Prin examenul fizic și testele pulmonare se va confirma sau infirma diagnosticul de astm.
Diagnosticul astmului – Metode de testare
Unul din testele utilizate pentru a depista boala este cel respiratoriu, care constă în inspirarea maximală a aerului în plămân, după care acesta este expirat total și rapid. În acest fel se observă dacă bronhiile au o mărime normală sau nu. Același test este realizat mai apoi și după inhalarea medicamentelor bronhodilatatoare. Dacă testul este mai bun după inhalarea medicamentelor, atunci cu siguranță că astmul va fi luat în considerare ca diagnostic final.
În cazul în care aceste teste nu sunt concludente, rămânând normale în ciuda simptomelor prezentate de pacient, se poate recurge la testul de provocare în care specialistul va realiza un test cutanat pentru a descoperi hiperreactivitatea bronșică specifică astmului. Când boala va răspunde bine la tratament, astmul este confirmat.
Tratamentul astmului
Astmul este o afecțiune sâcâitoare care necesită atenția bolnavului asupra sinelui și a medicației prescrise. Tratamentul ușurează viața pacientului în ciuda simptomelor sale, ajutându-l pe acesta să efectueze toate activitățile necesare și dorite, inclusiv sportul. Prin tratament, pacientul își va putea relua viața.
Tratamentele astmului vizează:
- Evitarea inhalării de alergeni
- Calmarea spasmului
- Reducerea inflamației bronșice.
În realitate, evitarea alergenilor constă în:
- Înlăturarea animalelor care provoacă membrilor familiei reacții alergice
- Utilizarea huselor pentru saltele
- Măsuri luate pentru reducerea cantității de praf din cameră.
Dacă alergenul este îndepărtat din viața bolnavului, asta poate ține în frâu astmul mult mai ușor, folosind și mai puține medicamente pentru aceasta.
Medicamente folosite pentru controlul astmului
Astmaticii trebuie să fie atenți și să aibă mereu medicamentele la îndemână, pentru că o nouă criză poate apărea oricând. Medicamentele bronhodilatatoare trebuie folosite de fiecare dată când apare o criză și acționează în doar câteva minute. Anumite medicamente sunt folosite pentru permiterea unei dilatații mai îndelungate a bronhiilor, trebuind să fie folosite de doar două ori pe zi. Cu ajutorul acestor medicamete, bronhiile rămân dilatate pentru întreaga zi.
Printre medicamentele folosite pentru a trata astmul se află și antiinflamatoarele sub formă de inhalator cu corticosteroizi sau inhibitorul de leucotriene. Cum inflamația se găsește la baza astmului, aceasta trebuie tratată așa cum trebuie, reducându-se și aportul de medicamente.
În acest caz sunt folosite în general medicamentele pe bază de corticosteroizi care reduc orice inflamație, însă care produc și efecte negative. Cum plămânul se află în contact cu exeriorul, cantitatea de corticosteroizi folosiți va fi mult mai mică și va produce un efect pregnant asupra bolii, diminuându-se efectele secundare.
Dacă inhalarea este corectă iar dozele sunt adaptate la gravitatea bolii nu ar trebui să existe efecte secundare. Clătirea gâtului și a gurii ajută după inhalarea medicamentelor. Și inhibitorii de leucotriene ajută la diminuarea efectului cauzelor declanșatoare ale astmului, fiind administrate sub formă de comprimate și fiind bine tolerate de organism.
Alte recomandări
Astmul este în prezent tratat cu ajutorul inhalatorului pudră, cu aerosoli, sau aparatul de inhalat electric care are compresoare. Deși inhalarea pare mai ușoară, aceasta este mai greu de realizat decât înghițirea unui comprimat. Utilizarea ineficientă sau greșită a aparatului duce la inefectivitatea medicamentului, tocmai de aceea medicul trebuie să verifice în mod sistematic cum bolnavul își foloseste inhalatorul.
Astmul presupune că fiecare pacient este actorul principal în tratament, acesta fiind ajutat de medic, care îl instruiește. Bolnavul trebuie să accepte boala și să o ia în serios pentru a combate simptomele sale. În urma discuțiilor cu medicul, bolnavul își înțelege mai bine condiția și evoluția afecțiunii de care suferă.
În ajutorul bolnavului de astm vine aparatul care îi măsoară funcția respiratorie cu ajutorul debitului maxim. Valorile obținute de acest aparat dimineața și seara oferă informații esențiale cu privire la starea bronhiilor. Măsurile adecvate în tratarea bolii sunt învățate de pacient cu ajutorul medicului. Medicul prescrie tratamentul adecvat și de aici începe lupta bolnavului cu afecțiunea sa.
Criza de astm bronșic, prim ajutor
Cum treci peste o criză de astm? Astmul poate ataca oricând bolnavul, provocând înrăutățirea bruscă a funcțiilor respiratorii. Când survine criza:
- Bolnavul trebuie să inhaleze medicamentele puse la dispozitie.
- Dacă acestea nu produc efectul scontat, trebuie repetată inhalarea și contactat medicul de familie.
- Tratamentul inflamației duce la reducerea riscului crizelor subite de astm, însă dacă acestea continuă, dozele de medicament vor fi mărite la recomandarea medicului.
Astmaticii ar trebui să își facă vaccinul antigripal în fiecare tomană, pentru că sunt mult mai predispuși la gripe și răceli. De asemenea ar trebui să facă analize medicale anuale care pot depista anumite boli grave.
Traumele psihice pot provoca astmul
Astmul poate fi declanșat de traume psihice: divorț, deces, certuri în familie, stres și altele.
Care este efectul psihic al astmului? Medicii consideră că astmul are efecte și asupra psihicului uman, nu doar asupra fizicului. Fiecare persoană reacționează diferit la aflarea diagnosticului:
- În primă fază se instalează frica și incertitudinea.
- Crizele de insuficiență respiratorie sunt de fiecare dată traumatizante, declanșând reacții de frică ce afectează și mai mult respirația.
- Funcțiile pulmonare și astmul pot fi influențate de către condiția psihică a bolnavului.
Crizele de astm afectează profesia și viața de familie?
Tinerii care suferă de astm vor trebui să se consulte cu medicul înainte de a-și alege o profesie pentru că aceasta ar putea fi nepotrivită condiției fizice. Cum unele meserii îi expun pe oameni la inhalarea de substanțe care pot provoca alergii, acestea trebuie evitate de către cei ce suferă de astm sau alergii.
În anumite cazuri, medicul poate lua legatura cu specialiștii de la locul de muncă pentru a afla dacă astmaticul s-ar afla în pericol la respectivul loc de muncă. Împreună cu medicul, bolnavul poate găsi cea mai bună soluție în ceea ce privește alegerea locului de muncă.
Astmul nu îl oprește pe bolnav să meargă în vacanțe sau călătorii oriunde dorește. Discuția cu medicul de familie înainte de parcurgerea acestor călătorii este utilă pentru ca bolnavul să aibă parte de tratament și pe parcursul călătoriei sale.
Chiar și în cazul unor probleme mai severe, bolnavul se va putea trata singur cu ajutorul medicamentelor suplimentare folosite în cazul de urgență. Cu medicamentele potrivite și programul de tratament adecvat, bolnavul poate merge liniștit în orice călătorie.
Astmul și sportul
Sportul este un element esențial în viața de zi cu zi, iar astmaticii nu trebuie să renunțe la el! Astmul nu interzice sportul, existând chiar și cazuri de atleți cu rezultate extraordinare în sport. Cu tratamentul potrivit, sportul devine o adevărată plăcere și pentru cei care suferă de astm.
Unele sporturi ajută în tratamentul astmului, printre acestea numărându-se:
- Înotul
- Mersul pe bicicletă
- Sporturile de echipă
- Yoga.
Acestea oferă bolnavului sentimentul de siguranță și stăpânire a propriului organism și a bolii.
Copiii bolnavi de astm nu trebuie ignorați, ba dimpotrivă, aceștia trebuie să se implice în activitățile fizice ale colegilor de clasă. Terapia actuală îndeamnă la integrare și implicare din partea bolnavului, rupând barierele impuse în trecut.
cum se numesc spreiurile de mai sus