Alimentele cu efect de antiîmbătrânire sunt tot mai mult preferate de către oameni. Acizii grași Omega-3 au fost asociați cu lupta contra îmbătrânirii organismului deoarece pot proteja la nivel celular și pot preveni acest proces care la unele persoane se manifestă înainte de vreme. Aportul de alimente care conțin acizi grași Omega-3 este ideal pentru a-ți menține un aspect întinerit, pentru ați aproviziona corpul mereu cu substanțe necesare sănătății.
Potrivit cercetătorilor în domeniul medical, oamenii care consumă alimente bogate în acizi grași Omega-3 sunt mai sănătoși, au o rată de sinteză a proteinelor musculare crescută, ceea ce face contracțiile musculare să fie mai eficiente și fenomenul de îmbătrânire diminuat. De asemenea, odată cu înaintarea în vârstă apare un proces de degenerare musculară, de aceea, cu ajutorul acizilor grași Omega-3 se stopează intensitatea acestuia și se combate procesul de scădere în greutate și de slăbiciune generală a organismului.
Acizii grași Omega-3 protejează corpul împotriva îmbătrănirii celulare și de aceea suplimentarea dietei cu alimente care îi conțin este o necesitate pentru menținerea sănătății și a aspectului frumos. Acești acizi reduc numărul de trigliceride dăunătoare din organism, iar în combinație cu aminoacizii sunt și mai eficienți în prevenirea îmbătrânirii premature a organismului.
Somonul este unul dintre cele mai sănătoase alimente și surse de Omega-3. O porție de 110 g somon are 2 g acizi grași Omega-3, deci concentrația de astfel de acizi la somon este foarte mare. În plus carnea de somon conține vitamina D, vitamine, seleniu, toate mențin sănătatea organismului. Uleiul de semințe de in este bogat în acizi grași Omega-3 și Omega-6.
Are efect benefic asupra activității celulare, sănătății sistemului nervos, scade riscul de boli de inimă, vindecă multe afecțiuni și boli, consolidează sistemul imunitar al organismului. Uleiul de pește este o altă sursă alimentară de acizi grași Omega-3 de aceea trebuie folosit de oameni.
Ajută în prevenirea bolilor inflamatorii, în micșorarea numărului de trigliceride din sânge, în combaterea depresiei, afecțiunilor pielii. Cel mai bun este uleiul de ficat de cod deoarece are și vitamina A și D. Alte surse de acizi grași Omega-3 sunt: macroul, sardinele, nucile, ouăle, carnea de rechin.
Un alt remediu contra îmbătrânirii premature a organismului este planta maca, care are denumirea științifică Lepidium peruvianum. Aceasta apare în Anzii Cordilieri și este folosită în scop medicinal. De la planta maca se recoltează rădăcina, care este bogată în substanțe active și nutrenți ca de exemplu: aminoacizi, glicină, acid aspartic, acid glutamic, alcaloizi, steroli, etc.
Rădăcina de maca este un aliment extraordinar care stimulează sistemul imunitar al organismului. De asemenea, crește energia vitală a corpului, îmbunătățește sănătatea, vitalitatea, combate procesul de îmbătrănire. Acțiunea sa benefică asupra organismului se explică și prin faptul că reglează secrețiile de hormoni ale glandei pituitare. De la planta maca se folosește rădăcina dar și frunzele în scop medicinal dar și în gastronomie.
Această plantă crește rezistența organismului, puterea, are valoare nutritivă ridicată, rădăcina conține magneziu, fier, seleniu, calciu, acizi grași esențiali organismului, proteine, substanțe fito-chimice. Planta maca are efect antiîmbătrânire, revitalizant, de consolidare a sistemului imunitar al organismului. Îmbunătățește sănătatea, funcțiile mentale, memoria, capacitatea de concentrare, protejează organismul de daunele oxidative produse de stres, normalizează circulația sângelui, grăbește vindecarea rănilor, crește libidoul și combate disfuncțiile sexuale și dezechilibrele hormonale.
Un alt produs cu proprietăți antiîmbătrânire este ciuperca Cordyceps sinensis care este de origine din China. Aceasta are rol în creșterea metabolismului energetic. Se spune despre ciuperca Cordyceps că ar avea substanțe fito-chimice care stimulează anumite grupări de gene din corpul uman care au efect asupra producției de mitocondrii.
Oamenii ajung să producă mai puține mitocondrii după o anumită vârstă iar ciupercile chinezești de acest tip pot reactiva metabolismul și deci pot stimula producerea de mitocondrii celulare care oferă energie în celulele mușchilor și nu numai. Prin acest proces dar și cel antioxidant se poate combate atacul radicalilor liberi (care este nociv pentru celule) și astfel se previne îmbătrânirea prematură a organismului.
Ciuperca Cordyceps sinensis conține mai mult de 80 de fermenți, vitamina C și E, betacaroten, aminoacizi, seleniu și alte substanțe active. Are efect antioxidant excelent, de protecție și susținere a activității glandelor suprarenale, de reducere a colesterolului, a trigliceridelor dăunătoare, de ameliorare a unor boli grave (cum este ateroscleroza), de scădere a riscului de astm bronșic, pneumonie, tuberculoză, bronșită, tuse, etc.
Ciuperca crește capacitatea de concentrare și memoria, combate oboseala, anemia, îmbunătățește oxigenarea celulară, crește rezistența organismului la efort, rezistența serică a globulelor roșii, combate cancerul, bolile renale, crește rata de metabolizare a glucozei, sinteza de insulină, ameliorează efectul de zgomote în urechi, combate insomnia, depresia, anxietatea, durerile de cap. Are proprietăți tonice, antivirale, energizante, antioxidante, antibacteriene, de combatere a procesului de îmbătrânire prematură a organismului.