Băuturile dietetice nu sunt atât de bune pe cât par – Iată ce spun studiile cercetătorilor

0
100

Oamenii de știință au descoperit că băuturile cu îndulcitori artificiali sunt la fel de dăunătoare inimii ca și cele care conțin zahăr; ele pot crește riscul de infarct. Un studiu recent realizat pe un număr de 80.000 de femei arată că băuturile dietetice cresc riscul de accident vascular cerebral cu 23%. Află în acest articol mai multe aspecte despre consumul de băuturi dietetice și cu îndulcitori artificiali.

Navigare rapidă în articol:

  1. Băuturi cu îndulcitori artificiali
  2. Băuturi dietetice

1. Băuturi cu îndulcitori artificiali

Conform unui studiu realizat de cercetători, băuturile cu îndulcitori artificiali nu sunt cea mai bună alegere pentru a înlocui băuturile cu zahăr. Rezultatele studiului arată că femeile care consumă băuturi sportive, sucuri dulci de două ori pe zi (ex. două doze, două sticle sau două pahare) au un risc cu 63% mai mare de deces prematur, decât femeile care consumă astfel de băuturi ocazional, mai puțin de o dată pe lună.

În cazul bărbaților, riscul de deces este cu 29% mai mare la cei care consumă mai mult de două sticle de sucuri dulci pe zi, comparativ cu cei care nu beau decât foarte rar sucuri dulci.

Cercetătorii au descoperit recent dovezi care arată că băuturile îndulcite artificial și băuturile răcoritoare pot produce anumite probleme de sănătate la femei. Consumul mare de băuturi îndulcite artificial a fost asociat cu un risc crescut de obezitate, boli de inimă, hipertensiune arterială.

Îndulcitorii artificial produc multe probleme de sănătate, precum sunt:

  • Acumularea de kg în plus
  • Dezvoltarea de boli cardiovasculare, diabet
  • Tulburări metabolice
  • Creșterea riscului de infarct și accident vascular cerebral.

Iată ce spun studiile:

Comparativ cu persoanele care nu consumă deloc băuturi îndulcite artificial, cele care fac exces (în sensul că au obiceiul de a consuma zilnic aceste produse) pot avea un risc cu 20% mai mare de a suferi de boli cardiovasculare. Acest rezultat s-a obținut și în cazul persoanelor care consumă multe băuturi cu zahăr, în comparație cu cele care evită astfel de băuturi.

Există o serie de studii care arată că la oamenii care au fost consumatori mari de băuturi cu îndulcitori artificiali timp de 10 ani, a apărut o creștere a riscului de diabet cu 14%, comparativ cu cei care au consumat rareori substituenți ai zahărului. Persoanele care nu beau deloc băuturi cu zahăr sau băuturi îndulcite artificial sunt mai sănătoase.

De asemenea, la consumatorii mari de băuturi cu îndulcitori artificiali apare:

  • Un risc cu 31% mai mare de a suferi de sindrom metabolic
  • Un risc cu 32% mai mare de a dezvolta boli coronariene, probleme cardiovasculare și insuficiență cardiacă
  • Un risc cu 31% mai mare de a suferi de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Alte riscuri pentru sănătate

Un studiu prezentat de oamenii de știință arată că excesul de băuturi ce conțin zahăr sau îndulcitori artificiali o perioadă îndelungată de timp a fost asociat cu riscul de mortalitate la oamenii din SUA.

La femeile care au vârsta peste 50 de ani și care consumă cel puțin două băuturi ce conțin îndulcitori artificiali pe zi, apare un risc crescut de atac de cord, accident vascular cerebral și deces precoce. Femeile care au deja boli de inimă și diabet au un risc și mai mare de a dezvolta aceste probleme de sănătate.

Citește și:  Principalale simptome care arata ca ai probleme grave de sanatate

Studiile cercetătorilor din anul 2019 arată și faptul că femeile care consumă cel puțin patru băuturi îndulcite artificial pe zi, au un risc crescut de deces prematur cauzat de bolile cardiovasculare.

2. Băuturile dietetice

Cercetătorii au analizat și băuturile dietetice care aveau în compoziția lor numai îndulcitori non-nutritivi, precum:

  • Aspartamul sau sucraloza (de 600 de ori mai dulce decât zahărul)
  • Stevia (ca îndulcitor natural).

Aspartamul este de sute de ori mai dulce decât zahărul și în prezent este unul din cei mai utilizați aditivi alimentari din lume. Apare în mai mult de 6.000 de produse, consumate de oamenii de pe tot globul. Astfel de îndulcitori sunt atât de utilizați, încât unii oameni îi consumă și nici nu știu, pentru că ei apar în alimente.

Stevia este un îndulcitor natural, fără calorii, utilizat de mulți ani de oamenii din întreaga lume, ca înlocuitor al zahărului. Stevia este de 200-400 ori mai dulce decât zahărul și se administrează în cantitate mică. Deși nu există studii care să arate dezavantaje clare legate de folosirea ei ca îndulcitor, totuși nu este recomandată a fi utilizată pe termen lung, deoarece potrivit cercetătorilor ar putea avea efecte metabolice neintenționate.

Există două tipuri de stevie, bazate pe molecule glicozidice și anume steviosid și rebaudiosid. Persoanele care cumpără extract de stevie trebuie să verifice dacă acesta este 100% pur; deoarece dacă are steviosid poate avea gustul amar. Administrația SUA pentru alimente și medicamente (FDA) a aprobat utilizarea de rebaudiosid care apare în stevia organică.

Îndulcitorii non-nutritivi nu sunt întotdeauna beneficii pentru pierderea în greutate

Despre îndulcitorii non-nutritivi, cercetătorii au spus că este posibil să nu ajute la scăderea în greutate și chiar ar putea fi asociați cu incidența crescută a obezității, bolilor de inimă și a diabetului. Cercetătorii au precizat că se îndoiesc de faptul că acești îndulcitori ar putea afecta bacteriile intestinale și ar putea regla răspunsul la consumul de zahăr sau a aportului de energie. Prin urmare, astfel de îndulcitori trebuie folosiți cu moderație.

Rezultatele unor studii din ultimii ani au demonstrat și o legătură dintre băuturile dietetice și o serie de probleme grave de sănătate: diabet, boli de inimă, sindrom metabolic, accident vascular cerebral, demență.

Cea mai bună băutură pentru corpul uman rămâne apa„, au spus cercetătorii. De asemenea, este bine să se evite zahărul și îndulcitorii artificiali; se poate consuma ceai neîndulcit și cafea neîndulcită. Cercetătorii au spus care este cel mai bun moment pentru a bea o ceașcă de cafea.

Pentru persoanele care țin dietă se recomandă ceaiul verde japonez care este excelent pentru slăbit.

Vezi aici un video despre aditivi alimentari, îndulcitori artificiali:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.