Beneficiile dușului și băilor cu apă rece

0
1632

Deși pare incredibil, beneficiile dușului și a băilor cu apă rece sunt mari. Este posibil să nu crezi acest lucru, dar terapia cu apă rece îți poate îmbunătății în mod semnificativ sănătatea în fiecare zi.

Sunt multe beneficii pe care le vei putea primi de la înotul nu doar într-o sursă de apă naturală, dar, de asemenea, din cauza temperaturii scăzute. Acest lucru este incredibil din punct de vedere al beneficiilor pe care le oferă apa pentru sănătate. Băile cu apă rece ajută la reducerea stresului, a depresiei, călirea organismului, reducerea crampelor și a durerilor musculare care apar în urma exercițiilor fizice intense și altele. Există foarte multe beneficii pe care le poți primi din băile cu apă rece. Află în cele ce urmează care sunt acestea.

Navigare rapidă în articol:

Terapia cu apă rece

Terapia cu apă rece este folosită pentru călirea organismului, reducerea inflamațiilor și durerilor, prevenirea îmbolnăvirii organismului, îmbunătățirea rezistenței și a stării de sănătate. Persoanele care suferă de hipotiroidism și au metabolismul lent pot folosi această terapie deoarece ea stimulează procesele metabolice.

Cu cât metabolismul crește cu atât organismul își activează funcția naturală de termoreglare, de echilibrare a temperaturii datorită factorilor externi. Apa rece este un tratament de frumusețe pentru piele, combate celulita, reduce ridurile, ajută la strângerea porilor dilatați și la eliminarea celulelor moarte.

Dușul cu apă rece

Un duș cu apă rece poate nu este chiar plăcut pentru mulți oameni, mai ales dimineața, când sunt somnoroși. Probabil primul gând este acela de a renunța, de a spune că nu-i interesează așa ceva. Dar, dacă ar ști ce beneficii mari are un duș rece și-ar schimba imediat ideea.

Dușul cu apă rece dimineața te poate ajuta să te inviorezi, să ai mai multă energie, să-ți împrospătezi mintea, să începi ziua cu mai multă încredere în tine. Are efect bun asupra organismului pentru că reduce nivelul de stres, scade depresia și este benefic oamenilor care suferă de stări de nervi, de epuizare și suprasolicitare nervoasă.

Apa rece stimulează producția de noradrenalină care combate depresia. Prin acest tratament se induce o stare de euforie, organismul eliberează endorfine, se ameliorează starea de stres și depresie.

Apa rece scade temperatura corpului și astfel organismul este stimulat să-și controleze temperatura, să-și accelereze metabolismul și să ardă mai multe calorii. Indicat este să reduci treptat temperatura apei, mai ales dacă ai corpul foarte cald (cum este atunci când faci saună).

Dușul cu apă rece crește rezistența și imunitatea organismului

În perioada lunilor de toamnă-iarnă, când este importantă consolidarea imunității naturale a organismului, sunt indicate dușurile reci și dușurile calde, alternarea lor pentru călirea organismului.

Călirea cu apă rece se face timp scurt, 30-60 secunde și se poate alterna cu apă caldă. Temperatura apei se scade în mod treptat, nu deodată.

Dușul cu apă rece îmbunătățește circulația sângelui

Una dintre metodele de prevenire a îmbolnăvirii organismului este dușul cu apă rece dimineața. Această metodă contribuie la reducerea riscului de boli și afecțiuni pentru că are efect benefic asupra circulației sângelui. Apa rece stimulează circulația sangvină, previne tromboza și formarea varicelor.

Prin reactivarea circulației sângelui în tot corpul se realizează detoxifierea organismului, se curăță organele, se îndepărtează toxinele din organism prin porii pielii. Influența apei reci este bună asupra vaselor de sânge pentru că activează drenajul limfatic și circulația sangvină. În acest mod se previne artrita, durerile de picioare, senzația de greutate și edem la picioare.

Dușul cu apă rece stimulează metabolismul și ajută la eliminarea toxinelor

Această terapie este excelentă pentru îmbunătățirea digestiei. Ea ajută la stimularea naturală a metabolismului și astfel se va realiza foarte bine digestia. Pentru a funcționa normal și a-și menține sănătatea, corpul are nevoie de o temperatură constantă și trebuie să aibă o capacitate bună de termoreglare, de adaptare la variațiile de temperatură.

Dușurile de acest fel îmbunătățesc puterea de termoreglare a corpului, mențin igiena, oferă o senzație de prospețime o perioadă îndelungată de timp.

Importantă este și eliminarea rapidă a toxinelor din organism ceea ce se realizează destul de eficient prin dușurile cu apă rece. Pentru a avea un stil de viață sănătos este necesară detoxifierea organismului. Dușurile reci îmbunătățesc circulația sangvină și circulația limfatică. Astfel metabolismul se va realiza mai bine iar în plus se accelerează și procesul de detoxifierea organismului.

Dușul cu apă rece slăbește?

Ce se întâmplă dacă faci duș cu apă rece? Potrivit specialiștilor dușurile cu apă rece stimulează arderea grăsimilor deoarece organismul are nevoie să consume energie pentru reglarea temperaturii corpului și folosește carbohidrații stocați pentru a acoperi necesarul de energie. Cercetătorii consideră grăsimea brună ca fiind o soluție împotriva combaterii obezității. Aceasta apare și la persoanele slabe și la persoanele supraponderale sau care suferă de obezitate.

Această grăsime generează căldură, ceea ce are nevoie organismul care este expus la apa rece sau la frig. Grăsimea brună devine activă la temperaturi joase, deci prin băile cu apă rece se activează sistemul nervos simpatic și țesutul adipos brun.

Spre deosebire de țesutul adipos normal care nu arde multe calorii pe parcursul zilei, grăsimea brună este activată prin metabolism. Astfel se ard calorii pentru a se crește temperatura corpului. Tremuratul provoacă schimbări hormonale care cresc producția de grăsime brună.

Este vorba despre creșterea hormonului numit irisin care este produs și prin exerciții fizice și care declanșează producția de grăsime brună. Corpul face efort și astfel organismul eliberează acest hormon. Acesta influențează capacitatea cognitivă, întârzie apariția tulburărilor neurodegenerative și scade riscul de boală Alzheimer.

Dușurile reci scad temperatura corpului și ajută în controlul greutății corporale. Desigur nu sunt recomandate dușurile reci de lungă durată care pot duce la hipotermie. Despre aceasta cercetătorii spun că poate să apară în câteva minute, prin expunerea la apă prea rece. De aceea dușul rece trebuie să dureze doar 30 secunde până la 1 minut.

Hipotermia poate încetini reflexele, provoca oboseală, slăbiciune musculară, poate afecta negativ sănătatea inimii și a organismului. În general dușurile reci nu sunt recomandate persoanelor care suferă de boli de inimă, alergie la frig.

Băile cu apă rece

O baie cu apă rece poate activa capacitatea naturală de vindecare a organismului, poate reduce simptomele unor afecțiuni medicale. Acest tratament poate îmbunătăți sistemul imunitar, sistemul digestiv, circulația sangvină și limfatică.

Citește și:  Litiaza biliara - Metode de tratament naturiste

Prin îmbunătățirea circulației sângelui se menține sănătatea inimii, se stimulează sistemul imunitar al organismului, se accelerează metabolismul și crește performanța mentală. Circulația cardiovasculară este foarte importantă pentru menținerea sănătății generale a organismului.

Apa rece are efect stimulant și calmant. Inițial produce îngustarea vaselor de sânge superficiale, ceea ce are drept consecință creșterea fluxului sangvin către vasele de sânge profunde. După ce corpul iese din apa rece, vasele de sânge se extind iar și fluxul de sânge revine la normal. Pentru stimularea circulației sângelui este recomandată chiar alternarea expunerii pielii la apă caldă și rece.

Hidroterapia cu apă rece reduce capacitatea nervilor de transmitere a impulsurilor dureroase și deci are loc reducerea durerilor. Tratamentul ajută la vindecarea depresiei, prevenirea unor boli psihice, calmarea simptomelor de anxietate și a oboselii cronice. Apa rece are un efect benefic asupra sănătății mintale, produce un sentiment de liniște și de bine, se îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare.

Apa rece îmbunătățește starea de spirit și vigilența, induce o stare de înviorare și energizare care se menține pe tot parcursul zilei.

Băile cu apă rece fac pielea mai frumoasă și părul mai rezistent

Apa rece are efect benefic asupra părului, îl face să arate mai sănătos și mai strălucitor. Ajută în combaterea căderii părului, închide porii, face rădăcinile firelor de păr să fie mai puternice, previne acumularea murdăriei scalpului.

Apa rece tonifică și îmbunătățește elasticitatea pielii, reduce acneea și alte afecțiuni ale tenului (cum sunt porii dilatați). Prin spălarea feței cu apă rece sunt reduse inflamațiile, se atenuează cearcănele, se închid porii, se reduc ridurile. Apa rece ajută în tratamentul celulitei, eliminarea celulelor moarte, îmbunătățirea aspectului pielii.

Ce ajută la depresie?

Băile în apă rece, mai ales în apa mării te fac să te simți mai viu și mai plin de energie. La început senzația este inconfortabilă, dar după 1-2 minute începi să te simți mai bine. Înotul în apa rece în mod regulat are multe beneficii pentru sănătatea fizică și mentală dacă se face o perioadă de timp limitată. Specialiștii consideră că aceasta este o terapie excelentă contra depresiei.

Băile în apa rece reduc simptomele depresiei și anxietății. Apa rece crește ritmul cardiac, tensiunea arterială, scade stresul și procesele inflamatorii. Potrivit unui studiu recent scufundarea în apă rece crește noradrenalina foarte mult. Aceasta arată că suferinzii de anxietate și depresie își pot reduce simptomele prin această terapie.

Apa rece scade stările de nervi, tensiunea mentală, tensiunea musculară, durerile de cap și anxietatea internă. Acest tratament are un efect incredibil asupra stării emoționale a oamenilor. Apa rece poate fi folosită foarte simplu la duș, dimineața.

Hidroterapia cu apă rece se folosește în centrele SPA, de wellness, are efect pozitiv asupra pielii și sistemului imunitar și muscular, călește organismul, îi induce o energie vitală bună.

Terapia Kneipp

Este renumit tratamentul Kneipp care constă în alternarea băilor cu apă caldă la 40-42 grade Celsius, cu băile cu apă rece, la 16-18 grade Celsius. Băile se fac la picioare, timp de 15 până la 20 secunde. Beneficiile sunt numeroase:

 • Sunt ameliorate durerile de cap și migrenele 
 • Este îmbunătățită circulația la picioare
 • Este stimulat sistemul imunitar
 • Se elimină senzația de oboseală, epuizare, slăbiciune fizică
 • Ajută în tratamentul bolilor reumatismale, bolilor vasculare, tulburărilor metabolice
 • Se tratează varicoza și alte boli de acest gen
 • Ajută în tratamentul problemelor de articulații și glezne
 • Sunt ameliorate simptomele unor traumatisme la picioare.

Această terapie reprezintă o metodă destul de simplă de tratament pentru diferite boli și afecțiuni, care oferă cele mai bune rezultate. Apa are efect calmant, benefic, revigorant, elimină nervozitatea, oboseala, stresul, insomnia, durerile de cap, tulburările metabolice, transpirația excesivă a picioarelor și altele.

Băile cu apă rece reduc oboseala și îmbunătățesc performanțele atletice la sportivi

Băile cu apă rece reduc temperatura copului, ameliorează inflamația și durerile musculare la sportivi. Acest tratament ajută la recuperarea sportivilor după antrenamente și îmbunătățesc performanța acestora. Apa rece reduce oboseala, are efect benefic asupra corpului. Cu ajutorul apei sunt ameliorate durerile musculare și procesele inflamatorii care apar în urma efortului depus la antrenamentele sportive.

Băile cu apă rece ajută în recuperarea organismului, reduce la minim riscul de suprasolicitare, ajută în pregătirea fizică și psihologică. În perioadele de antrenamente intense băile cu apă rece sunt foarte bune în susținerea performanței, fac parte din tehnicile de recuperarea organismului după efort. Alte tehnici folosite sunt: terapia prin masaj, terapia prin oxigen hiperbaric, hidroterapia cu apă caldă și altele.

Beneficiile băilor cu apă rece la sportivi

Exercițiile fizice pot cauza diferite grade de oboseală la nivelul sistemelor corpului – muscular, osos, metabolic, nervos – în funcție de intensitatea antrenamentelor. Uneori apar și leziuni musculare induse de efort și alte probleme cum sunt – inflamațiile, durerile, febra musculară și altele. Terapia cu apă rece (băile cu apă la temperatura de cel mult 15 grade Celsius) imediat după exercițiile fizice ajută la:

 • Recuperarea organismului după efort
 • Reducerea edemelor, inflamațiilor țesuturilor, durerilor musculare
 • Eliminarea senzației de oboseală
 • Îmbunătățirea fluxului sangvin și limfatic
 • Modificarea frecvenței cardiace
 • Reducerea spasmelor și crampelor musculare, dar și a leziunilor musculare
 • Combaterea insomniei.

Apa rece are un efect bun în recuperarea organsimului, are proprietăți analgezice, antiinflamatorii, de vasoconstricție localizată și reducerea acidului lactic. De asemenea, se spune că prin contactul cu apa rece, apare o senzație de înviorare și o percepție psihologică de reducere a oboselii și a durerii, adică un efect placebo.

Durata terapiei este de 1-15 minute, în funcție de fiecare persoană în parte. Specialiștii sugerează că durata tratamentului ar trebui să fie de 10 minute pentru că astfel se îmbunătățesc efectele recuperării. Temperatura apei poate fi cuprinsă între 8-15 grade Celsius, recomandată fiind puțin mai ridicată, respectiv de 11-15 grade Celsius.

Alte concluzii: Terapia cu apă rece crește rezistența fizică și mentală a organismului. Apa rece este un tonic fiziologic, îmbunătățește starea de sănătate a organismului.

În Scoția se practică această terapie cu apă rece, temperatura ei fiind de 0 grade Celsius. Cei care folosesc această terapie spun că ea îi face să se simtă uimitor, mai plini de viață.

Contraindicații ale dușului și băilor cu apă rece

Dușul sau băile cu apă rece nu sunt recomandate în următoarele cazuri:  boli cardiace, hipertensiune arterială, alergie la frig și alte boli grave.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.