Boala inflamatorie pelviana – Simptome, cauze si tratament

0
206
Boala inflamatorie pelviana - Simptome, cauze si tratament

Boala inflamatorie pelviana reprezinta infectia unui organ pelvian feminin, in special a uterului, trompelor uterine si a ovarelor.

In ultimii ani, aceasta boala a devenit din ce in ce mai frecventa la femei si daca nu este tratata in mod corespunzator si la timp ea poate duce la anumite complicatii foarte grave, cum ar fi sterilitatea sau uneori decesul persoanei in cauza.

Principalele simptome ale bolii sunt:

  • In partea de jos abdomenului apare senzatia de durere intensa si sensibilitate.
  • Persoana are secretii vaginale si stari febrile.
  • In cazuri mai grave apar dureri lombare si dereglari ale ciclului menstrual.
  • Secretiile vaginale sunt abundente si urat mirositoare.
  • La contact sexual apare durere si sensibilitate.

Cand apare oricare din aceste simptome trebuie facuta o consultatie la un medic de specialitate deoarece oricare din ele poate semnala o boala inflamatorie pelviana sau o alta afectiune mai mult sau mai putin grava.

O durere abdominala care apare brusc si este insotita si de febra poate fi cazul unei boli de tipul: apendicita, chist ovarian, endometrioza, sarcina ectopica. Dereglarile ciclului menstrual pot di cauzate de o boala inflamatorie pelviana dar si de un cancer de col uterin sau o endometioza. De asemenea, secretia abundenta vaginala cu miros foarte neplacut indica diferite probleme uterine, vaginale, de col uterin sau alte infectii transmise prin contact sexual.

Boala inflamatorie pelviana poate fi de doua feluri:

  • Acuta – Apare brusc si este o infectie complicata.
  • Cronica – Se manifesta prin dureri usoare si este o infectie mai mica.

In cazul cand persoana recunoste una dintre simptomele de mai sus, va trebui obligatoriu sa mearga la un medic, pentru a i se face un control medical al pelvisului. In cazul unei posibile infectii, se va recolta o proba din vagin, folosindu-se un tampon de vata si se va face o analiza in laborator pentru a se stabili microorganismul care a provocat infectia. De asemenea in anumite cazuri se face un test laparoscopic (prin care se vizualizeaza cavitatea abdominala printr-un instrument introdus in interiorul ei) sau eventual o ecografie.

Cauzele aparitiei bolii:

  • Bacteriile din sperma contaminata care ajung in vagin provoaca aceasta boala pelviana.
  • Principalele microorganisme care provoaca boala sunt: gonococul care se transmite prin contact sexual si duce la aparitia gonoreei, dar si chlamydiile.
  • Avortul spontan, avortul provocat, chiuretajul, insertia dispozitivelor intrauterine cu rol contraceptiv – toate duc la largirea pe o perioada de timp scurta a colului uterin si a orificiului de deschidere a uterului.
  • Riscul de aparitie al bolii este crescut prin dusurile vaginale facute repetat.
Citește și:  Cum se transmite gonoreea (blenoragia) și cum se tratează această boală?

Boala inflamatorie pelviana

Metode de tratament:

Medicii in urma stabilirii diagnosticului vor recomanda medicamente antibiotice pentru tratarea infectiei. Acestea se administreaza pe cale orala sau venoasa, sub observarea cadrelor medicale, in spital daca persoana in cauza este insarcinata si necesita sa fie internata, sau numai pe cale orala acasa.

In aceasta perioada de tratament trebuie evitate contactele sexuale pentru ca miscarile organelor pelviene pot raspandi puroiul infectat.

Cand medicamentele pe cale orala nu dau rezultate, medicul va prescrie un tratament pe baza de antibiotice administrate pe cale intravenoasa. Daca nici acestea nu dau rezultate cum se intampla in cazurile grave de abcese pelviene, se recurge la operatie pentru drenarea acestor abcese.

In situatia in care durerile persista medicul de specialitate va recomanda o operatie chirurgicala de indepartare a tesutului pelvian afectat de infectie. In cazuri mai fericite este posibila pastrarea unui ovar si astfel se previne instalarea inainte de vreme a menopauzei sau dimpotriva trebuie eliminate ambele ovare.

Dupa tratamentul cu antibiotice se poate recurge la anumite metode alternative de recuperare pentru a se preveni recidivele. Durerile pot fi ameliorate prin presopunctura si acupunctura realizate de un specialist. Medicii fitoterapeuti recomanda anumite plante cu proprietati antimicrobiene – galbenele, echinacea, radacina de Chamaelirium luteum, care se pot administra sub forma de ceaiuri sau tincturi.

Pentru refacerea organismului si intarirea sistemului imunitar sunt recomandate multe fructe si legume proaspete. De asemenea un complex de vitamine si minerale stimuleaza sistemul imunitar al organismului (vitamina A, B si C).

Metode de prevenire a bolii:

  • Persoanele cu antecedente de infectii la nivel pelvian trebuie sa evite contactul sexual in timpul menstrelor si sa foloseasca metode contraceptive de bariera – diafragma, prezervativ, impregnate cu spermicide.
  • Femeile care poarta dispozitive intrauterine au multe sanse sa faca aceasta boala, de aceea se recomanda sa nu se foloseasca deloc aceste metode cu scop contraceptiv.
  • Orice boala transmisa sexual trebuie tratata imediat si corect dupa recomandarea medicului.
  • Dupa un avort sau dupa o nastere trebuie sa se evite introducerea unor obiecte in vagin (tampoane, dusuri vaginale, contacte vaginale). Se vor face bai cu buretele, dusuri si trebuie evitat inotul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.