Boli cronice in timpul iernii

0
133
Boli cronice in timpul iernii

Anumite boli cronice in timpul iernii sunt cauzate de o simpla raceala, gripa sau de anumite simptome ce se agraveaza si dau complicatii nedorite. In timpul iernii in fiecare an foarte multi oameni sufera de anumite boli cronice din care cele mai frecvente sunt artrita, astmul, diabetul zaharat, bolile de inima, etc.

Astmul este una dintre cele mai grave boli cronice care afecteaza plamanii, duce la inflamarea cailor respiratorii si astfel persoana bolnava respira cu dificultate. In lunile de iarna cand temperatura este scazuta aerul rece poate afecta caile respiratorii destul de mult, poate provoca ingustarea acestora. Atat gripa cat si raceala pot contribui la agravarea simptomelor de astm. De asemenea iarna si daca se sta in locuinta, aerul uscat, praful si diferiti alergeni pot cauza mult mai frecvent atacuri de astm.

Diabetul este o alta boala cronica care este important sa fie tratata la timp. Daca nu se acorda atentia necesara si nu se urmeaza sfaturile unui medic ce tin de profilaxia si vindecarea bolii, sangele va acumula foarte mult zahar ce va afecta in mod negativ si alte organe ale corpului. Medicii ne avertizeaza ca vremea rece contribuie uneori la schimbari ale nivelului de zahar din sange, poate agrava boala si astfel diabetul este mai greu de tratat.

Artrita este una din bolile cronice care se manifesta prin durere, umflarea si rigiditatea articulatiilor. In lunile de iarna temperatura scazuta poate afecta persoanele bolnave de artrita, determinand ca acestea sa se simta mai rau. Faptul ca iarna oamenii fac mai putin miscare are de asemenea un efect negativ asupra articulatiilor, care isi pierd elasticitatea, devin mai rigide si mai dureroase.

Citește și:  Cum se reduce disconfortul sinuzitei? 3 ceaiuri eficiente pentru sinuzită

Ce trebuie sa faca o persoana care sufera de o boala cronica?

  • Sa consume bauturi calde – ceaiuri de plante medicinale, supe – fara continut de alcool. Dieta are un rol semnificativ pentru mentinerea sanatatii corpului. Ea trebuie sa fie bogata in minerale, vitamine si substante nutritive.
  • Picioarele trebuie protejate de frig prin imbracaminte si incaltamine adecvata acestui sezon rece, mai ales in momentul in care persoana in cauza iese afara in frig.
  • Iarna ca si vara fiecare dintre noi trebuie sa aiba o activitate fizica care sa ne mentina starea de buna dispozitie si sa ne inlature depresia sezoniera si anxietatea. Pentru a ramane activ in lunile iarna se recomanda: plimbarile zilnice de jumatate de ora in aer liber, in casa cateva exercitii fizice simple, se se urce pe scari si mai putin cu liftul, sa se mearga regulat la o sala de sport, etc.
  • In timpul iernii hainele nu trebuie sa fie foarte grele sau prea groase astfel incat sa provoace transpiratie. Ele trebuie sa fie usoare si sa ofere protectie cat mai buna impotriva frigului. Mainile trebuie ferite de frig prin manusi, gatul si o parte a fetei pot fi protejate cu un fular, iar picioarele cu incaltaminte de sezon.
  • Fiecare persoana care sufera de o boala cronica trebuie sa urmeze intotdeauna tratamentul medicamentos si indicatiile prescrise de medic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.