Simptomele bolilor aparatului respirator pot fi grupate în dureri, tulburări de ritm respirator, tuse, expectorație. Durerile se manifestă diferit, în bolile pulmonare, în afecțiunile bronșice, în pleurezii, sau pleurită (durerea este minimă), dureri costale, ori intercostale (sunt acute), iradiante. Durerile se pot manifesta fulgerător, pot fi ascuțite, la punct fix, după un efort. După localizarea lor durerile pot fi cutanate, musculare, osoase, ori pe nerv sau organ intern.
Tulburările de respirație sunt acute, cronice și de efort. Dispneea este dificultatea de a respira, tahipneea apare când în loc de 16-20 respirații/ minut se ajunge la 50-60 respirații/ minut, bradispneea când scade numărul normal de respirații/ minut. Tusea poate fi bronșică, pulmonară, pleurală. După aspectul sonor deosebim tusea surdă, răgușită, voalată, uscată, tusea convulsivă, umedă, cu expectorație. Expectorația reprezintă tusea care se face cu expectorație, care poate fi incoloră, galben-verzuie, ruginie, brun-murdară, muco-purulentă, alb-galbenă. Expectorația poate avea și miros de paie umede ori pământ ud, ori fetid (la abcesele pulmonare).
Abcesul pulmonar
Apare ca un puroi colectat, provocat de microbii streptococ, stafilococ, pneumococ, când aceștia găsesc un teren favorabil datorită imunității scăzute a organismului și se manifestă cu febră, frison, junghi toracic, tuse. La această boală se administrează tratament alopat, naturist, homeopat. Alergia nazofaringiană este provocată de anumite substanțe alergene sau antigene, care duc la diferite manifestări în organism: iritabilitatea nazală, usturimi la nas, strănut, secreții, răgușeală. Tratamentul este naturist și homeopat.
Amigdalita
Se manifestă printr-o inflamație acută a amigdalitelor și a teritorilui limfatic din jurul lor. Tratamentul presupune repaus alimentar absolut cu lichide multe, masaj reflexogen, presupunctură, un tratament extern (gargară, cataplasme și băi). Astmul bronșic se manifestă prin dispnee respiratorie (dificultatea de a elimina aerul din plămâni) cu crize de sufocare, sete de aer. Bolnavul este agitat, are spasme, expectorează o spută.
Criza de astm bronșic
Este cauzată de îngustarea difuză a unor ramificații ale arborelui bronșic, de contracția spastică a mușchilor din pereții bronșici, de tumefierea mucoasei care căptușește brohiile. Tratamentul este intern, homeopat, iar în plus bolnavul va evita alergenii care provoacă criza, va trata infecțiile din organism, va face gimnastică respiratorie, tratament intern naturist (infuzii, decoct, macerat), tratament extern (cataplasme, băi, comprese, inhalații) și proceduri, masajul reflexogen al picioarelor, la coloana vertebrală, etc.
Bronșita
Este inflamația acută și cronică a mucoasei care căptușește arborele bronhic. Cauzele apariției bolii sunt bacteriile, virusurile, ciupercile, alergiile. Simptomele bolii sunt înfundarea nasului, răgușeală, strănut, usturime în gât, dureri de cap, febră, oboseală, expectorații. Tratamentul începe cu o alimentație echilibrată, fără exces de carne și grăsimi, dulciuri, produse de panificație. Împortant este să se facă masaj reflexogen al tălpilor membrelor inferioare, coloanei cervicale, tratament intern, homeopat, naturist și tratament extern.
Bronșiectazia
Este o dilatație a bronhiilor cu inflamarea și stagnarea de secreții purulente. Simptomele bolii sunt: tusea cronică, expectorația mucopurulentă. Tratamentul aceste boli: se va evita frigul și umezeala, eforturile, se va adopta un regim alimentar adecvat, se va face zilnic gimnastică respiratorie, masaj. Tratamentul care se aplică este intern, naturist, homeopat, precum și tratamentul extern care joacă un rol important în această afecțiune.
Cancerul
Este o tumoare cu evoluție malignă, care poate determina metastaze, adică însămânțări și în alte organe față de locul unde a apărut, crescând prin înmulțire celulară și invadând țesuturile și organele din jur. Cancerul aparatului respirator se manifestă în zona laringelui și a plămânilor (favorizat fiind de fumat și pulberi de gaze toxice) când apare o răgușeală care nu cedează și o senzație de arsură.
Tratamentul care se aplică este alopat, chimioterapie, radioterapie, cel naturist este pentru consolidarea sistemului imunitar. Se vor exclude din alimentație grăsimile, alcoolul, tutunul, dulciurile, și se va pune accent pe legume și fructe.
Candidoza
aparatului respirator este provocată de o micoză cu localizări în cavitățile nazale, în laringe și poate fi traheobronșita candidozică, pneumoniile candidozice, pleuritele candidozice. Chistul hidatic se datorează unui parazit Tenia echinococcus în formă de panglică, care are 3-6 m lungime, iar în formă larvară de 10-12 cm.
Tenia
Se transmite prin dejecțiile animalelor infestate care conțin ouă și larve. Chistul hidatic apare în orice organ dar mai ales în ficat și plămâni. Simptomele bolii sunt de: tuse, dureri toracice, dispnee, hemoptizii repetate. Tratamentul alopat medicamentos nu prea dă rezultate, de aceea se recurge la intervenția chirurgicală.
Embolia pulmonară
Constă în obliterarea totală sau parțială a unei artere pulmonare sau ramuri ale acesteia de către un corp străin sau chiag de sânge. Această afecțiune cu sau fără infarct constituie o cauză de deces. În rândul cardiopatiilor care pot duce la embolii se numără insuficiența cardiacă, infarctul miocardic, fibrilația atrială. Repausul prelungit la pat poate deveni un factor de risc, favorizând o stază venoasă. Simptomele acestei boli sunt durere toracică intensă, tahicardie, dispnee, hipotensiune. Tratamentul care se aplică este alopat.
Emfizemul pulmonar
Este o boală cronică care constă în dilatarea alveolelor pulmonare ca urmare a distrugerii elasticității țesutului pulmonar. Simptomele sunt cianoza feței, a extremităților, cutia toracică apare bombată, tuse, oboseală, expectorație. Evoluția bolii este lentă, dar în final conduce la insuficiență respiratorie progresivă. Bolnavul va avea o alimentație pe baza de legume și fructe, va evita frigul, umezeala, va urma cu tratament contra infecțiilor din organism, va urma o serie de proceduri precum sunt presupunctura, reflexologia vertebrală, gimnastica respiratorie, de asemenea un tratament homeopat și naturist.
Faringita
Constă în inflamația mucoasei faringiene, inclusiv a amigdalelor, fiind vorba de o amigdalo-faringită. În general, faringita este o infecție produsă de streptococi, stafilococi, pneumococi. Simptomele bolii sunt jenă la înghițire, înțepături, căldură, tuse seacă. Tratamentul constă într-o serie de proceduri, masaj, presupunctură, exerciții de respirație, tratament homeopat și naturist.
Furunculul nazal
Este o inflamație acută a pielii și a țesutului de sub ea provocată de un stafilococ, determinată de lipsa de igienă, sau de alte boli, de exemplu de diabetul zaharat. Apare sub forma unui nodul dens, de culoare roșie intensă, este însoțit de inflamarea ganglionilor limfatici din vecinătate, apoi crește repede, devine stacojiu, în centru are un punct gălbui care indică puroi și care se va sparge și va forma o ulcerație cu țesut necrozat – dopul furunculului, care se vindecă treptat cu tratament naturist și homeopat.
Gripa
Este o boală infecto-contagioasă, epidemică, provocată de virusul gripal, care are o perioadă de incubație de 1-3 zile. Simptomele care apar sunt: febră, frisoane, dureri de cap, tuse. Gripa poate duce la rinite, sinuzite, amigdalite, tromboflebite, traheobronșite, encefalite, infarct cardic. Bolnavul de gripă va avea o alimentație semilichidă, va sta în repaus la pat, i se va face masaj reflexogen, presupunctură, tratament intern, homeopat, tratament extern până la vindecare.
Insuficiența pulmonară acută
Apare la bolnavii cu pneumopatii cronice cum este astmul, emfizemul pulmonar și este intensificată de embolii, intoxicații și infecții. Simptomele sunt tulburări respiratorii, tuse, apatie, anxietate, depresie, puls mărit, vertij. Lipsa de oxigen duce la cardiopatie ischemică urmată de o ligurie, apoi de anurie, chiar suprimarea totală a urinei. Tratamentul care se aplică este alopat.
Laringita
Este inflamația mucoasei laringiene din cauza unei răceli, variații bruște de temperatură, umezeală, surmenaj vocal. Principalele simptome sunt: răgușală, durere în gât, tuse uscată. Laringita este acută sau cronică, ultima este provocată de microbi sau de unele afecțiuni (rinite, amigdalite, sinuzite). În cazul acestei boli se aplică următoarele proceduri și anume: masaj reflexogen, presupunctură, exerciții de respirație, tratament intern homeopat, tratament naturist și tratament extern.
Rinita acută, cronică și alergică
Reprezintă infamația mucoasei nazale. Rinita cronică este o rinită acută netratată. Rinitele pot duce la complicații, sinuziță, otită, cataractă, laringită, glaucom, zona zoster. Sinuzita este inflamația mucoasei sinusurilor, după zona în care apare poate fi frontală și maxilară. Sinuzita frontală se manifestă cu secreții mucoase purulente, dureri deasupra orbitelor și febră. Sinuzita maxilară se manifestă cu dureri ale obrazului, secreții muco-purulente, febră. Sinuzita este acută și cronică, pentru vindecare se aplică diferite proceduri medicale și tratament naturist, homeopat, extern.
Tuberculoza pulmonară
Este contagioasă, cu multe vocalizări, din care cea pulmonară este cea mai frecventă. Infecția este provocată de bacilul Koch. La apariția bolii contribuie o serie de factori: surmenaj, subalimentație, răcelile repetate, bolile febrile, o viață dezordonată. Simptomele sunt de: stări subfebrile, anorexie, semnele unei bronșite cronice, apoi apar alte complicații.
Tusea convulsivă
Este o boală infecto-contagioasă care apare mai ales la copii, cu o perioadă de incubație de 2-15 zile. Se manifestă prin creșterea temperaturii, tuse uscată, expectorație cu spută vâscos-sticloasă, congestia feței, lăcrimare, umflarea venelor feței și gâtului. Bolnavul trebuie să stea la pat, să evite emoțiile, eforturile fizice, să aibă o alimentație bogată caloric, un tratament homeopat, naturist.