Află totul despre bolile copilăriei și ce trebuie să faci

1
610

Pana la varsta de 10 ani, cei mici sunt predispusi la bolile copilariei. Acestea se numesc bolile copilariei si parintii trebuie sa stie de existenta lor pentru a nu se speria atunci cand acestea apar. In principiu, exista trei boli pe care majoritatea copiilor le fac si anume: varicela (varsat de vant), oreion si rujeola (pojar). Este foarte bine ca micutul sa manifeste aceste boli atunci cand este la o varsta frageda. In cazul in care devine adult si nu a trecut prin „suferintele” specifice piticilor exista posibilitatea ca boala sa se manifeste mult mai grav.

Cea mai raspandita boala a copilariei este rubeola. La varsta adulta, aceasta poate sa duca la complicatii, iar daca este facuta de o femeie insarcinata, fatul poate avea de suferit. Singura modalitate in care cei mici pot fi protejati este vaccinarea.

Varicela (varsat de vant)

Varsatul de vant apare la copiii intre 2 si 10 ani. Aceasta boala este infectioasa si debuteaza rapid cu eruptie cutanata. Debutul se va face brusc insa exista o perioada de incubatie de 15 zile. Perioada de incubatie reprezinta distanta intre ziua in care s-a luat virusul si ziua in care acesta se manifesta. Se instaleaza febra mica sau mare timp de cateva zile dupa care pe tot corpul apar bubite rosii. La cateva ore distanta se vor umple de lichid. Acestea provoaca mancarimi si raman pe piele circa 12 zile.

Aveti mare grija la aceasta boala a copilariei. Bubitele de pe fata micutului nu trebuie sa fie sparte sub nicio forma, intrucat vor lasa cicatrici ce nu vor mai disparea. La copiii mici, parintii vor avea o grija permanenta pentru ca piticul sa nu se scarpine. II vor taia unghiile, iar pe timpul noptii ii vor bandaja degetele.

Medicul de familie va prescrie unele lotiuni cu care trebuie sa fie pansata fiecare bubita pentru a inlatura mancarimea si pentru a se usca mai repede. Spre finalul bolii, basicile se vor retrage si in locul lor va ramane o coaja. Atentie mare. Nici acelea nu trebuie rupte ci trebuie lasate sa cada singure. Pe tot parcursul acestei boli a copilariei, cel mic nu trebuie sa iasa din casa.

Oreion

Oreionul apare dupa varsta de 3 ani. Se transmite prin tuse sau stranut, dar si prin obiecte contaminate: pahare, sevetele, tacamuri, etc. Este o boala virala si apare foarte rar la sugari. Primele simptome sunt evidente: febra si umflarea glandelor salivare. Poate aparea si durerea puternica de cap. Perioada de incubatie este mai mare ca la varicela, este de 18 zile. Durata acestei boli este de 10-15 zile. Aceasta este foarte usor de depistat, intrucat in primele zile apar umflaturi sub fiecare ureche.

Citește și:  Ai fost infectat cu stafilococ? Află când este cazul să te îngrijorezi

oreion

Acestea sunt dureroase si permit cu greu ca micutul sa manance sau sa bea apa. Medicamentatia trebuie sa fie prescrisa de medic, altfel se pot produce complicatii (meningita, encefalita). Aceasta boala a copilariei se transmite foarte usor pe cale aeriana. Cel mic va lua cu siguranta aceasta boala de la gradinita sau scoala, in general, iarna sau primavara.

Timp de 15 zile piticul tau va trebui sa ramana in casa pentru ca ii poate infecta pe ceilalti copii. In cazul in care ai facut aceasta boala in timpul copilariei poti sta linistit, intrucat nu o vei mai lua, esti imun. Daca oreionul apare la barbati poate avea consecinte grave: sterilitate si poate duce la impotenta permanenta. Ceea ce va proteja sanatatea copilului este vaccinul. Nu exista medicamente pentru a preveni instalarea oreionului.

Rujeola (pojar)

Aceasta boala a copilariei se intaleaza adesea dupa varsta de un an. Apare si la adulti si este periculoasa. Se transmite pe care aeriana datorita salivei unei alte persoane infectate. Se poate lua si prin tuse sau stranut. Perioda de incubatie este intre 7 si 15 zile. Chiar daca persoana infectata nu stie ca poarta virusul ce provoaca pojarul, ea poate sa o transmita cu cateva zile inainte ca boala sa se manifeste.

Simptomele sunt asemanatoare unei raceli: febra, tuse, oboseala si curgerea nasului. Pe piele apare o eruptie si se vindeca intr-o saptamana. Aceasta eruptie nu apare dintr-o data, ci ea apare prima data pe fata, iar dupa aceea se extinde catre trunchi si membre. Limba isi poate schimba culoarea, ea devenind rosie.

Evident, pot aparea si complicatii: pneumonie, otita, diaree, mergand pana la deces. In toata aceasta perioada, cel mic trebuie sa ramana acasa si sa nu intre in contact cu persoane care nu au manifestat aceasta boala. Medicamentatia nu trebuie prescrisa de medic, pastilele se pot cumpara direct sub indrumarea farmacistului. Daca vrei ca micutul tau sa nu faca aceasta boala a copilariei il poti vaccina antirujeolic inainte de 1 an. Acest vaccin nu va impiedica pojarul sa se instaleze dupa o perioada de timp.

Varsatul de vant, oreionul si pojarul sunt cele mai intalnite boli ce se manifesta in timpul copilariei. Este mai bine ca ele sa apara pana in varsta de 10 ani, intrucat in perioada adulta pot sa apara complicatii.

1 COMENTARIU

  1. n-am avut niciuna din bolile copilariei pana acum, si la 21 de ani deja incep sa imi fac griji, nu de alta, dar formele la adulti sunt mai grave:(

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.