Calitatile grasimilor reies din faptul ca ele contituie unul din acele elemente nutritive principale care ofera organimului uman necesarul de carbohidrati, proteine si calorii. Desi intotdeauna cauza majora a bolilor de inima, a nivelului de colesterol ridicat si de accident vascular a fost consumul excesiv de grasimi totusi trebuie spus ca daca se cade in extrema cealalta, daca nu se consuma suficiente grasimi, organismul nu mai poate restaura corespunzator celulele.
In concluzie este bine sa se consume grasimi sanatoase, sa se aleaga grasimi de calitate inalta, cum este de exemplu untul pur – o importanta sursa de acizi grasi. Untul are rolul de a proteja corpul de radicali liberi si prin faptul ca este o sursa ideala de acizi grasi el devine un aliment de neinlocuit.
De asemenea, este important ca alimentatia sa contina ulei de masline, care este o sursa importanta de grasimi mononesaturate. Cel mai bun este uleiul de masline extra virgin presat la rece, deoarece are avantajul de a nu fi supus unui tratament termic (ce ar fi dus la distrugerea substantelor nutritive). Acest lucru arata si faptul ca uleiul de masline trebuie folosit la gatit la temperaturi mici.
Faptul ca uleiul de masline are grasimi mononesaturate inseamna ca impiedica acumularea de trombocite in cheaguri de sange, are rolul de a preveni aparitia radicalilor liberi, de a reduce riscul de infarct miocardic si de accident vascular cerebral. Daca ar fi sa comparam uleiul de masline cu alte tipuri de uleiuri, acesta are avantajul de a nu contribui la acumularea de grasime.
Uleiul de peste este important pentru organism pentru ca este bogat in retinol sau altfel spus vitamina A, care daca ar lipsi din organism ar face ca ungiile sa fie fragile, parul si pielea uscata. De asemenea are vitamina D care ajuta la absorbtia calciului si fosforului in organism, astfel se pastreaza starea de sanatate a sistemului nervos si este asigurata rezistenta oaselor.
Uleiul de peste are mai mult de 70% acid oleic si acizi grasi polinesaturati omega-3 si omega-6. Prin aportul zilnic de acizi grasi omega-3 se scade nivelul de trigliceride in sange si se imbunatateste sistemul cardiovascular, se previn aritmiile cardiace, se scade tensiunea arteriala.
Uleiul de peste contine acizi grasi care ofera o stare buna de spirit, asigura o memorie buna, ajuta la normalizarea hormonilor de stres si cresterea productiei de serotonina. In concluzie, uleiul de peste actioneaza ca un antidepresiv natural.
In ultimii ani s-au facut studii importante si medicii au ajuns la concluzia ca uleiul de peste previne cancerul, prin continutul sau de acizi grasi omega-3 inhiba cresterea tumorilor maligne. De asemenea duce la incetinirea proceselor inflamatorii, de aceea este recomandat in tratamentul artritei si a altor boli ale articulatiilor.
Are efecte bune si in tratamentul unor boli de piele si in regenerarea tesutului din plamani. Cel mai bun ulei de peste este cel derivat din somon – care traieste in apele curate, nu din pesti crescuti artificial.
Consumul de alimente bogate in acizi grasi omega-3 si omega-6 (din nuci, peste, ulei de masline) ajuta in reducerea riscului aparitiei unor boli de ochi, una dintre acestea fiind degenerescenta maculara.
In urma unor studii, cercetatorii au ajuns la conculzia ca riscul aparitiei acestei boli poate fi redus cu 31% prin consumul de peste gras, o data pe saptamana. De asemenea, consumul a 2 portii de fructe cu coaja lemnoasa in cursul unei saptamani poate reduce riscul dezvoltarii acestei boli de ochi cu 35%.
Majoritatea uleiurilor si grasimilor naturale au un amestec de grasimi mononesaturate si polinesaturate. Uleiurile naturale au acizi grasi esentiali si fosfatide, streoli, vitamina E. Dintre fosfatide amintim lecitina care regleaza colesterolul. Sterolii au rolul de a inhiba absorbtia de colesterol in intestin.
Gasimile nesaturate
- Mononesaturate (au omega-9): maslinele, uleiul de masline, uleiul de avocado, avocado, arahidele.
- Polinesaturate (au omega-3, omega-6): uleiul de peste, uleiul de in, uleiul de nuci, uleiul de germeni de grau, uleiul de rapita, uleiul de porumb, uleiul de floarea soarelui, uleiul de seminte de bumbac, uleiul de soia, nucile, semintele.
Grasimile saturate: carnea, grasimile animale, untul, grasimea din lapte, uleiul de cocos, uleiul de palmier, etc.