Tusea este un simptom al unei boli respiratorii sau poate indica și un cancer pulmonar (dacă este cu sânge). Pentru orice medic este important să știe simptomele tusei la pacient (va face anamneza spre a le afla, dar și examinarea fizică completă), pentru stabilirea unui diagnostic și pentru a prescrie cu atenție medicamentele care stimulează secreția de spută și care ajută la vindecare.
Hemoptizia apare ca urmare a sângerării ce s-a produs la nivelul tractului respirator și este eliminarea de sânge prin intermediul tusei. Sunt cazuri mai simple și mai grave, când sputa poate fi doar striată cu sânge sau când hemoptizia este severă, abundentă. Indiferent de situație, cert este că bolnavul are nevoie de ajutor medical de urgență și trebuie să fi spitalizat.
Cauzele hemoptiziei sunt variate și reprezentate de: cancerul pulmonar, bronșită, pneumonie, abces pulmonar, tuberculoză, carcinom la faringe sau la laringe, chist bronșic, bronșiectazie, boli ale vaselor de sânge, boli autoimune, ulcerații TBC, tumori la trahee, bronholitiaza, maladia Redu-Osler, boli ale inimii, anevrisme aortice, tumori esofagiene, traumatisme la trahee, infarct pulmonar, granulomatoze, tumori la parenchimul pulmonar, leziuni la nivelul toracelui, stenoză mitrală, embolia pulmonară, hipertensiunea pulmonară primitivă, tratamente fibrinolitice sau cu medicamente anticoagulante și altele.
Pentru oprirea hemoptiziei se recurge la ajutorul unui medic pneumoftiziolog, se recomandă repaus la pat (trunchiul trebuie să fie ridicat la 45 grade), repaus vocal, aplicarea unei pungi cu gheață pe stern (sau chiar înghițirea unor bucăți mici de gheață), administrarea de tratamente pentru oprirea hemoptiziei, pentru suprimarea tusei, instalarea unei linii venoase (în caz de necesitate de urgență).
Medicul va afla cauza hemoptiziei cu ajutorul unor investigații clinice (ex. radiografia toracică, tomografia computerizată a abdomenului, biopsie cu ghidaj tomografic și anestezie locală, bronhoscopie, toracocenteză, toracoscopie, mediastinoscopie, toracotomie) și va face tot ce se poate pentru a trata boala.
Bolnavii de cancer pulmonar au expectorații sangvinolente (caracteristice hemoptiziei) dar și alte simptome cauzate de tumoră sau metastaze, ca de exemplu: dispnee, tuse, dureri toracice, infecții la nivelul plămânilor, paralizia nervului frenic, exercitarea presiunii asupra plexului nervos simpatic, pleurezie, tulburări la nivelul căilor respiratorii superioare, scădere în greutate, astenie, anemie, hipercalcemie, sindrom de hipercoagulabilitate, cefalee, pareze, scăderea acuității vizuale, dureri osoase, alterarea stării generale de sănătate a organismului.
Tratamentul constă în medicamentație, terapie de încetinire a tumorii, chimioterapie și chiar intervenții chirurgicale. În majoritatea cazurilor tratamentul principal pentru cancerul pulmonar este cel care constă în intervenția chirurgicală (care dă rezultate în stadiile I-III ale bolii). Pacienții trebuie să accepte această șansă de vindecare deoarece după cum se știe, cancerul pulmonar este o boală gravă și una din cele mai frecvente cauze de deces din ultimii ani.