Alimentele organice, fructele și legumele ecologice sunt bogate în vitamine și minerale ca și alimentele convenționale, dar oferă avantajul că nu sunt tratate cu pesticide. Multe alimente convenționale au un conținut bogat de pesticide. Utilizarea intensivă a pesticidelor în producția de alimente, din ultimii ani, a ridicat îngrijorări în domeniul sănătății.
Află în acest articol care sunt alimentele vegane care au cele mai mari cantități de pesticide, pentru a le putea evita. Cum poți elimina pesticidele din alimente și cum poți avea o alimentație ecologică sănătoasă? Ce spun cercetătorii despre mâncarea organică în ceea ce privește reducerea riscului de cancer?
Navigare rapidă în articol:
- Ce spun cercetătorii despre alimentele ecologice și cancer?
- Alimente cu un conținut bogat în pesticide
- Cum poți elimina pesticidele din alimente?
1. Ce spun cercetătorii despre alimentele ecologice și cancer?
Probabil mulți oameni vor să afle dacă într-adevăr alimentele ecologice scad riscul de cancer. Cercetătorii francezi au făcut un studiu pe un număr de 68.946 de oameni, care au consumat timp de 5 ani mai multe alimentele ecologice. S-a ținut cont de viața acestor oameni, cât de mult alcool beau, dacă fumează, ce stil de viață au, dacă sunt activi ori sedentari și s-a analizat starea lor de sănătate, în ceea ce privește diagnosticul de cancer. Ei au ajuns la concluzia că alimentele ecologice ajută oamenii să fie mai sănătoși, dar nu neapărat să reducă riscul de cancer.
Cercetătorii au precizat că mâncarea organică nu are niciun impact asupra anumitor tipuri de tumori: cancer de sân, cancer de piele, cancer colorectal, cancer de prostată. Ei au constatat că acest tip de mâncare ar putea fi asociat doar cu un risc scăzut de cancer de sân și limfoame.
Concluzia a fost că oamenii, care consumă mai multe legume și fructe organice, trebuie să aibă venituri mai mari, pentru că aceste alimente sunt mai scumpe. Pentru a avea o starea de sănătate mai bună prin consumul de legume și fructe este necesar să se renunțe la mâncarea procesată și la consumul mare de carne.
Oamenii, care au o alimentație organică, au tendința de a avea un alt stil de viață, care îi ajută să-și mențină sănătatea. De pildă, ei fac mai multă mișcare, dorm mai mult, iau mai puține medicamente, evită stresul, se prezintă la medic atunci când au simptome ce indică suferințe cronice. Toate acestea contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate și deci, nu doar alimentația organică este cea care previne îmbolnăvirea.
De ce alimentele ecologice costă mai mult?
Alimentele organice sunt mai scumpe decât alimentele convenționale. Asta se datorează faptului că ele nu sunt tratate cu pesticide și îngrășăminte care fac procesul de cultivare și creștere mult mai eficient.
Alimentele organice sunt tratate cu îngrășăminte naturale, care sunt mai scumpe decât îngrășăminte și pesticidele folosite în fermele convenționale. În plus, mai apare și costul cu forța de muncă, care în cazul alimentelor organice este mai mare, deoarece acestea trebuie menținute sănătoase. Alimentele convenționale cresc mai repede pentru că sunt tratate cu pesticide și îngrășăminte ieftine, care le grăbesc procesul de dezvoltare.
Cercetătorii consideră că oamenii ce consumă frecvent mai multe alimente ecologice, au o situație materială mai bună. Aceștia își permit să ducă un stil de viață mai echilibrat, să locuiască în zone mai puțin poluate, să-și cumpere eventual o casă, să aibă parte de vacanțe în fiecare an, să doarmă mai mult și să recurgă la tratamente medicale mai scumpe și mai eficiente în caz de îmbolnăvire. Toate acestea îi ajută să fie mai sănătoși și să prevină cancerul.
Sfaturi pentru a-ți păstra sănătatea
Pentru a fi sănătos trebuie să-ți schimbi stilul de viață, îndeosebi alimentația. Alege doar alimente ecologice – fructe și legume. În primul rând este bine să începi ziua cu un pahar de suc proaspăt, realizat din fructe de sezon. Sucul de fructe are efect energizant, are nutrienți esențiali pentru sănătate, mai ales vitamine.
Un alt sfat este să cauți alimente cât mai sănătoase, pe care să le consumi în timpul zilei. De exemplu, alimentele organice sunt cea mai bună alegere pentru oricine, nu au reziduri de pesticide. Acestea se găsesc la magazinele de produse organice, bio.
Pentru a avea o stare de spirit bună este recomandat să consumi mai multe fructe și legume crude. Cercetătorii recomandă morcovii, merele, spanacul, bananele, citricele, dar și alte alimente naturale. Ei au constatat faptul că prin consumul de alimente crude se previne depresia și se îmbunătățește starea de spirit. De asemenea, ei spun că trebuie evitate produsele procesate deoarece acestea pot reduce beneficiile pentru sănătatea mintală. Prin urmare, este recomandat consumul de fructe și salate din verdețuri proaspete și legume crude.
Alimentele crude au o cantitate mai mare de nutrienți (vitamine B și C), dacă sunt proaspete.
Un alt sfat este să se bea 1,5-2 litri de apă pe zi, în general apă cu pH mare (apă alcalină, pentru a preveni nivelul de aciditate din organism). Este necesar să se reducă consumul de alcool, să se renunțe la fumat. Cele mai periculoase pentru sănătate sunt alimentele procesate, grăsimile trans, alimentele rafinate, zahărul, produsele din făină albă, pastele. De asemenea trebuie evitate alimentele prăjite, conservanții și aditivii alimentari.
În dieta zilnică trebuie introduse cerealele, pentru că acestea mențin sănătate colonului.
2. Alimente cu un conținut bogat în pesticide
Multe alimente sunt bogate în pesticide. Este important să fie cunoscute acele soiuri de fructe și legume care au mai multe reziduri de substanțe chimice. Până în prezent multe pesticide nu au fost cercetate în mod adecvat, și s-a constatat că numeroase fructe și legume pot avea cam 10 tipuri de pesticide.
Deși se spune că valorile maxime pentru cantitatea de pesticide sunt respectate, de multe ori probabil acestea sunt depășite. Asta face ca legumele și fructele care sunt tratate astfel, să fie de fapt contaminate.
Care sunt precizările ANSVSA despre prezența substanței Imazalil din fructe și legume?
Specialiștii de la Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au spus că o substanță periculoasă pentru sănătate, numită Imazalil (E233), apare în multe legume și fructe, mai ales în citrice.
Consumatorii sunt informați de prezența acestei substanțe în citrice și alte alimente. Pesticidele se folosesc mai ales în următoarele fructe și legume: mere, piersici, nectarine, căpșuni, banane, cireșe, struguri, ceapă, roșii, castraveți, cartofi, țelină. Acestea sunt alimentele la care consumatorii trebuie să fie atenți, pentru că au multe pesticide.
Imazalilul se folosește ca pesticid pentru protecția plantelor și în România și în alte state membre UE. A fost aprobat începând cu data de 1 ianuarie 2012 și până la 31 decembrie 2021. Această substanță este utilizată ca fungicid pentru tratarea recoltelor de roșii, citrice, semințe de cereale.
Care sunt riscurile pentru sănătate ale substanței Imazalil?
Imazalilul este un fungicid și un pesticid cu uz general, care se folosește pe legume și fructe, pentru ca acestea să nu se degradeze. Dacă se depășește cantitatea maximă admisă, se poate vorbi despre contaminarea lor.
Riscurile pentru sănătate sunt următoarele:
- În caz de toxicitate acută poate da simptome de umflături, scăderea tensiunii arteriale, încordare musculară, vărsături, tremurături.
- Studiile cercetătorilor, realizate pe șoareci de laborator, au arătat că substanța poate afecta ficatul, poate facilita creșterea în greutatea și poate scădea numărul de nașteri (dar nu produce anomalii fetale).
3. Cum poți elimina pesticidele din alimente?
Pentru a evita pesticidele din alimente, specialiștii spun că este bine de a reduce consumul de fructe și legume în extrasezon. Acestea sunt tratate cu substanțe chimice pentru a rezista cât mai mult timp.
Oamenii trebuie să citească cu atenție eticheta produselor pe care le cumpără. De exemplu, în cazul citricelor, ei trebuie să știe că pe coaja acestora se folosește substanța Thiabendazol-Imazalil care păstrează fructele și ajută în combaterea bolilor. Aceasta are acțiune fungicidă și este o substanță chimică.
Fiți atenți la citricele aduse din Turcia!
De regulă substanța Imazalil se folosește la citricele (ex. portocale, lămâi, mandarine) care provin din Turcia. De asemenea, substanța apare și pe alte alimente din Turcia, cum sunt: ardei, struguri, dovlecei, grapefruit, pere. Pe eticheta lor este scris că s-a folosit această substanță.
Lămâile din Turcia pot fi periculoase pentru sănătate, pentru că au reziduri de pesticide. De regulă substanța Imazalil este folosită pentru ca citricele să nu putrezească sau să se degradeze prea repede, înainte de a fi vândute. Unii spun că s-au semnalat deja loturi de lămâi din Turcia care erau vândute în piețele din Bulgaria și au fost interzise pentru că aveau un exces de reziduri de Imazalil. S-a spus că în Bulgaria, la aceste loturi de lămâi s-a depășit limita maximă de reziduri de pesticide cu mult peste 100%.
În prezent, Turcia este un furnizor important de lămâi în România și alte țări ale Europei. Turcia trimite o producția de aproximativ 100.000 de tone de lămâi în Uniunea Europeană. Cel mai popular este soiul de lămâi de dimensiuni mici Fino.
Țara noastră importă foarte multe alimente din Turcia: 80% din roșii, 40% din ceapă, varză, cartofi și conopidă, 60% din morcovi și 33% din castraveți.
Alte legume toxice ce trebuie evitate, care provin din UE sunt:
- Din Thailanda – busuioc, ardei chilli, mazăre
- Din Maroc – roșii
- Din Spania – morcovi
- Din Franța – cartofi
- Din Kenya – mazăre.
Metode de reducere a rezidurilor de pesticide
Există câteva modalități simple prin care se pot elimina pesticidele impregnate în alimente. Iată care sunt recomandările specialiștilor de la Agenția Națională de Supraveghere a Sănătății (ANVISA) pentru pesticidele care au fost absorbite în interiorul alimentelor:
- Achiziționarea alimentelor ecologice, de sezon, care nu sunt tratate cu pesticide este cel mai bun sfat.
- Spălarea, îndepărtarea cojii și a frunzelor poate ajuta la eliminarea unei anumite cantități din rezidurile de pesticide.
- Scufundarea alimentelor o perioadă de timp, de 20 de minute, în apă cu hipoclorit de sodiu ajută la reducerea contaminării cu pesticide, microbi și germeni. Se alege un hipoclorit de sodiu simplu, care nu are alte substanțe și se adaugă o linguriță din această substanță la 1 litru de apă. Hipocloritul de sodiu este un oxidant bun, care ajută la păstrarea alimentelor și la eliminarea pesticidelor ce pătrund în fructe. După ce se folosește această combinație, fructele se spală foarte bine cu apă curată, astfel se elimină rezidurile de hipoclorit.
- De asemenea, se poate folosi și apă cu bicarbonat de sodiu care reduce și aciditatea stomacului și este o produs mai sigur pentru sănătate, nu are riscurile clorului.
Cum elimini ceara de pe fructe?
După cum ai observat merele, dar și alte fructe sau legume din supermarket au un aspect de luciu artificial, creat de ceara care acoperă aceste alimente. Dacă vrei să elimini această substanță trebuie să speli foarte bine fructele, sau să le elimini coaja sau pielița. Cu siguranță nu vrei să le consumi nespălate, mai ales că deja știi că ele sunt tratate pentru a nu se degrada rapid.
Fructele sunt tratate astfel pentru a reduce pierderile din comerț create prin deteriorarea alimentelor. De regulă, sunt tratate cu ceară: roșiile, merele, gogoșarii, dar și alte alimente. Substanțele folosite încetinesc maturizarea fructelor și putrezirea lor.
De regulă, cantitatea de pesticide din alimente poate fi redusă astfel acasă:
- Prin curățarea alimentelor de coajă sau de pieliță
- Prin spălarea fructelor și legumelor cu apă caldă
- Alimentele trebuie spălate cel puțin 3 minute pentru înlăturarea pesticidelor
- Alimentele se țin într-un vas cu apă cu puțin bicarbonat de sodiu
- Salatele se spală de asemenea cu apă și bicarbonat de sodiu
- O linguriță de bicarbonat de sodiu la un castron mare cu fructe sau salată poate ajuta în reducerea rezidurilor de pesticide; bicarbonatul se folosește și la legume și la fructe.
S-ar putea să te intereseze și articolul: Știați ca pesticidele pot produce cancer și sunt toxice pentru sistemul nervos?