Care sunt beneficiile antrenamentul de MMA – Arte Marțiale Mixte

0
120

MMA înseamnă Mixed Martial Arts și este un sport de full-contact care poate fi de ajutor în menținerea condiției fizice și chiar în îmbunătățirea acesteia. Cei care doresc să se bucure de această experiență pot merge la un centru de fitness unde se face un astfel de antrenament cu ajutorul unui instructor specializat de MMA. Artele Marțiale Mixte sunt un complex de tehnici ce provin din artele marțiale tradiționale și nu numai, cu respectarea unor reguli în ceea ce privește metoda de lovire sau lupta corp la corp. Un împătimit al acestui sport și un mare maestru este Bruce Lee, care a inițiat acest concept în sistemul Jeet Kune Do. Câteva exemple de luptători profeșioniști de Arte Marțiale Mixte de la noi din țară sunt: Mihai Simion, Alexandru Lungu, Adrian Preda, Ion Pascu și mulți alții.

Antrenamentul de MMA, Foto: smartfitgym.wordpress.com

Acest sport MMA este interesant, îți oferă încredere în tine și o stare de bucurie care te acaparează. Poate e greu să te decizi cu privire la acest antrenament dar odată ce începi, Artelele Marțiale Mixte pot deveni o pasiune pentru tine. Există câteva reguli care se aplică în acest sport și de care vom scrie în acest articol. Se spune despre acest sport că are un risc de accidentare și că este destul de dur, dar în ciuda acestor aspecte mulți oameni îl consideră grozav. Se pot folosi mănuși din piele care să nu acopere vârful degetelor și care să protejeze mâinile de lovituri în lupta în poziția în picioare. În competițiile MMA sportivii au un anume echipament, o ,,cochilie” din material plastic care le protejează zona genitală de lovituri, proteză pentru dinți, cotiere, genunchiere, bandaje pentru încheieturile măinilor, glezniere. În lupta dintre doi sportivi de MMA nu se permit loviturile cu capul, loviturile în zona genitală, introducerea degetelor în ochi, mușcăturile. Tehnicile sunt de lovire cu picioarele și cu brațele, de luptă la sol și de doborâre. Tehnicile de luptă corp la corp și de lovire pot fi realizate din poziția la sol sau din poziția în picioare. În ceea ce privesc tehnicile de luptă corp la corp la sol, acestea cuprind doborâri, aruncări, submizii la sol, fixări la sol, secerări.

În sălile de antrenament sunt antrenori specializați pe diferite stiluri de luptă și sportivii au posibilitatea de a alege un anume stil, pentru care se pregătesc separat. Fiecare stil de luptă are tehnici specifice, care au ca scop anularea punctelor tari ale respectivului adversar. Antrenamentele de MMA sunt coordonate întotdeauna de un instructor specializat, care poate fi chiar un sportiv cu experiență în Artele Marțiale. Antrenamentele se realizează într-o atmosferă prietenoasă, ideea este de a învăța tehnicile și de a beneficia de eficiența unor stiluri de luptă, a unor atacuri și apărări. Prin Arte Marțiale Mixte se îmbină tehnici din alte stiluri de luptă, din sporturi precum sunt: Karate, Muay Thay, Wrestling, Jiu-Jitsu Brazilian, Taekwondo și altele. Prin MMA se îmbunătățește starea de sănătate și coordonarea minte-corp. Acest sistem de antrenare are capaciattea de a dezvolta agilitatea, forța izometrică, flexibilitatea și viteza de reacție. Prin MMA se îmbunătățește echilibrul, îndemânarea și coordonarea. Prin percepții complexe ale mișcărilor se solicită prezența de spirit, viteza de reacție, îndemânarea. Ținuta trebuie să fie corectă și mișcările să fie executate potrivit tehnicii, cât mai exact, fără a încălca regulile. Programul de antrenament este astfel realizat încât să fie prezentat înr-o formă cât mai atractivă celor care vin la acest sport. Prin MMA se dezvoltă și rezistența corpului, nu doar viteza de reacție, mobilitatea, flexibilitatea, forța. Regulamentul nu este destul de ușor de respectat, iar mediul unde se practică sportul împune disciplină și respect între participanți.

Deseori MMA-ul este numit incorect o tehnică de luptă ,,fără reguli” însă în realitate acest sport are la bază anumite reguli și este o combinație de tehnici de arte marțiale. Este un sport full-contact care permite ca în confruntarea dintre doi luptători să câștige doar acela care este mai agil, mai puternic, mai bine antrenat, care are o gândire creativă și chiar neconvențională. Un astfel de sport poate fi destul de dificil pentru începători, mai ales dacă aceștia nu au o condiție fizică prea bună. Antrenamentul constă într-o periaodă de încălzire care presupune realizarea unor mișcări combinate cu elemente de rezistență. Urmează perioada de antrenament fundamental când se aplică tehnica de luptă, cu exerciții între doi luptători. Se pune accentul pe formarea corpului, pe condiția fizică. Un lucru important este să se respecte igiena corporală generală deoarece acest sport MMA implică mult contact fizic în lupta corp la corp între adversari. Nu se pot bijuterii, lanțuri și este indicat ca unghiile să fie tăiate scurt pentru a nu exista riscul de rănire a partenerului. La antrenamentele MMA pot veni și femeile deoarece acestea au ocazia să învețe tehnici de luptă și de apărare, care pot deveni foarte eficiente în cazul în care ar putea fi în situații nedorite de violență.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here