Stretchingul este un sport care oferă numeroase beneficii pentru sănătate și cuprinde exerciții fizice pentru pregătirea oricărei activități fizice, pentru exersarea mobilității musculare fără a exista niciun risc de accidentare.
Navigare rapidă în articol:
Mișcări de stretching – beneficii
Sportivii care doresc modelarea corporală trebuie să efectueze exerciții de încălzire, de îmbunătățire a mobilității și flexibilității musculaturii, tendoanelor și articulațiilor, atât înainte cât și după antrenament.
care fac exerciții cu greutăți au nevoie de o bună mobilitate și elasticitate pentru a ajunge la performanță. Pentru a realiza exerciții intensive, aceste calități trebuie combinate cu forța. Prin pregătirea prealabilă a articulațiilor și musculaturii se îmbunătățește mobilitatea articulațiilor și flexibilitatea mușchilor.
Prin exerciții de stretching se obțin următoarele beneficii:
- Se crește flexibilitatea musculară
- Se pot face mișcări de amplitudine mai mare
- Se poate îmbunătăți condiția fizică
- Se pot evita problemele la nivel muscular
- Se crește vitalitatea corpului deoarece poate crește mobilitatea și flexibilitatea. Printr-o bună flexibilitate te miști mai ușor, ești mai activ, iar printr-un sistem muscular bine dezvoltat ai o stare mai bună de sănătate.
- Se pot corecta problemele de ținută corporală, în pregătirea corpului pentru o activitate fizică intensă.
Culturiștii pot alege execițiile de stretching deoarece acestea ajută și în relaxarea musculară care este necesară după antrenament. Astfel de exerciții sunt eficiente pentru:
- Întinderea țesuturilor musculare
- Creșterea rezistenței sistemului muscular
- Îmbunătățirea flexibilității și reducerii tensiunii musculare.
Despre antrenamentul de stretching
Nu există o limită de vârstă în acest sport, stretchingul este indicat persoanelor de orice vârstă. Pentru a ne menține forma corpului, agilitatea și mobilitatea, putem alege exercițiile de acest fel deoarece sunt foarte eficiente în dezvoltarea acestor calități și în menținerea lor.
Exercițiile de stretching se pot face înainte de antrenamentul cu greutăți sau după terminarea acestuia. Cu ajutorul lor se încălzește corpul și astfel se pregătește pentru exercițiile fundamentale cu greutăți, dar ajută și în eliminarea stresului, în coordonarea mișcărilor și ameliorarea durerilor musculare.
Antrenamentul de stretching este recomandat oricărui sportiv deoarece îl ajută să aibă un randament mai bun în programul de exerciții pe care le realizează.
Prin exerciții de încălzire se îmbunătățește flexibilitatea și mobilitatea și astfel se previn leziunile musculare și articulare, crampele musculare și alte traume.
Alte beneficii ale stretchingului
Acest sport ne ajută să ne menținem mereu în formă și să ne menținem sănătatea corpului:
- Stretchingul este un sport care stimulează circulația sangvină, îmbunătățește respirația, scade tensiunea arterială și mărește capacitatea pulmonară.
- Prin exerciții efectuate destul de des se pot acționa toate grupele musculare, se reduce tensiunea musculară, se relaxează musculatura, se îmbunătățește flexibilitatea, agilitatea și mobilitatea.
- Se îmbunătățește capacitatea de mișcare, de coordonare a mișcărilor, de efectuare a unei activități fizice fără a exista riscul de leziuni fizice sau articulare.
- Se combate sedentarismul, stresul, depresia, sunt atenuate simptomele unor boli degenerative, se stimulează lubrifierea articulațiilor.
- Un astfel de sport are efect benefic asupra stării fizice dar și mentale, poate induce o stare de bine, de încredere în sine, de bună-dispoziție.
Reguli pentru exerciții de stretching
Un antrenament corect de stretching se realizează astfel:
- Atitudinea metală în timpul antrenamentului trebuie să fie una pozitivă, aceasta fiind o metodă sportivă foarte plăcută, eficientă și relaxantă.
- Mișcările de întindere se fac încet, fără a se forța musculatura, treptat, pas cu pas, deoarece nu trebuie exagerat sau efectuate brusc.
- Foarte importantă este tehnica respirație în realizarea mișcărilor. Respirația este lentă, ritmică, bine controlată, se inspiră pe nas și se expiră pe gură. În timpul exercițiilor, se inspiră la încordarea mușchilor și se expiră la relaxarea acestora.
- Nu se fac mișcări bruște, acestea trebuie realizate profund și lent pentru a realiza întinderea mușchilor, ligamentelor și tendoanelor.
- După ce s-a obținut încălzirea corpului, se menține poziția de întindere la un grad cât mai mare, se fac repetări lente, iar apoi se poate crește viteza dar având grijă ca tehnica să se aplice corect.
Stretching pentru începători
Exercițiile de stretching se pot realiza dimineața deoarece oferă o stare de bine, ajută la activarea circulației sangvine, la încălzirea mușchilor, la reglarea secrețiilor hormonale, la activarea sistemelor organismului și mai ales a sistemului nervos.
Cu ajutorul lor se exersează musculatura corpului, se relaxează spatele, umerii, ceafa, membrele inferioare și superioare, se detensionează și se relaxează corpul, se scapă de stres, depresie, se îmbunătățește respirația.
Începătorii trebuie să facă exerciții mai ușoare, iar treptat, în fiecare zi, să mărească timpul acordat exercițiilor și complexitatea mișcărilor acestora.
Cei care fac antrenamente sportive și au musculatura tensionată pot face exerciții de stretching pentru relaxare, dar trebuie să acorde suficient timp realizării lor deoarece relaxarea mușchilor încordați nu se face imediat, necesită cu siguranță o perioadă semnificativă de timp.
În antrenamentul de stretching trebuie o mare concentrare în realizarea exercițiilor pe întinderile grupurilor musculare, trebuie respectată corect tehnica de realizare a mișcărilor, trebuie efectuate exerciții de flexibilitate măcar de 2 ori pe săptămână, trebuie să fii răbdător, ambițios și statornic în respectarea programului sportiv pentru a obține rezultatele dorite.