Virusul HIV face parte din clasa Retrovirusurilor și are diametrul de 100 µm. În cazul infecției HIV tulburările răspunsului imun apar datorită distrugerii selective a limfocitelor T ce au rol important în reglarea imunității.
Organizația Mondială a Sănătății oferă date cu privire la răspândirea infecției cu HIV.
Conform OMS răspândirea acestei infecții se accelerează foarte mult. În anul 1991 exista un număr de aproximativ 10 milioane de persoane infectate. Cu trecerea anilor, numărul oamenilor cu virusul HIV a crescut și astfel la sfârșitul acestui mileniu s-a ajuns la circa 15-20 milioane de persoane infectate.
La adulți virsul HIV se transmite mai ales pe cale heterosexuală. În 50% din cazuri infecția cu HIV a apărut datorită contactelor cu parteneri multipli. Sursa de infecție o reprezintă persoana infectată cu virusul HIV.
Infecția se poate transmite prin transfuzii de sânge sau preparate de sânge ce au virusul HIV. Alte căi de transmitere sunt înțepăturile accidentale cu acul infectat, rănile deschise sau mucoasele ce intră în contact cu sângele infectat. De asemenea, infecțiile cu ace sau cu seringi nesterilizate, înseminarea artificială cu spermă infectată, transplantul de organe infectate pot duce la transmiterea virusului HIV.
Căile de transmitere homosexuală și heterosexuală, cu partener infectat cu virusul HIV. O altă cale de transmitere este cea de la mama infectată, la făt, pe cale transplancentară, prin intermediul circulator comun între cei doi.
Deși se vehiculează și despre alte căi de transmitere a virusului HIV – înțepăturile de insecte, saliva sau utilizarea unor obiecte în comun – acest lucru nu a fost încă demonstrat.
Pentru prevenirea infecției HIV trebuie respectate niște măsuri care să țină de un sistem organizat de supraveghere epidemiologică. Echipele epidemiologice trebuie să identifice persoanele care au SIDA și HIV. De asemenea, trebuie supravegheate persoanele cu boli cu transmitere sexuală, tratate în secții dermo-venerice, sau cele cu un comportament sexual modificat cum sunt prostituatele și homosexualii. Trebuie efectuate anchete epidemiologice și inițiate acțiuni de educație sanitară în instituții de învățământ. Persoanele care stau în tări străine și vin acasă au un risc crescut de infecție, de a lua virusul de la persoane infectate prin contacte sexuale neprotejate cu acestea.
Video – Virusul HIV: