Pentru a ne menține sănatatea organismului trebuie să respectăm câteva reguli simple ce țin de nutriție dar, în plus, este necesar să consumăm alimente cu cea mai mare putere antioxidantă sau capacitate de absorbție a radicalilor de oxigen. Nu este suficient doar să ținem cont de regulile nutriționale – de a evita consumul de grăsimi saturate, de a ne hidrata corespunzător organismul, de a mânca suficiente fibre, fructe și legume, de a ne menține un nivel scăzut de zahăr în sânge – trebuie să avem și o alimentație bogată în antioxidanți.
Valoarea alimentelor ce conțin antioxidanți constă în capacitatea lor de a reduce radicalii liberi și astfel de a preveni îmbătrânirea prematură a organismului. Sursele principale de antioxidanți sunt reprezentate de fructe și legume viu colorate. Vinul roșu este o altă sursă de antioxidanți, deci ne ajută în lupta împotriva radicalilor liberi, însă trebuie consumat cu moderație, nu în cantitate mare.
Prin consumul de alimente bogate în antioxidanți poți ajunge să ai un regim sănătos, care să-ți asigure și o greutate normală dorită. Un astfel de regim presupune să alegi numeroase fructe, legume, cereale, semințe, nuci, fasole, fructe de pădure.
Fructele de pădure sunt cele mai sănătoase alimente antioxidante care ne furnizează energie în organism, Sunt bogate în vitamine, fibre și minerale, sunt aromate, delicioase, perfecte pentru scăderea în greutate (în caz de obezitate). Fructele de pădure – murele, zmeura și afinele – sunt o sursă importantă de antioxidanți nimicitori ai radicalilor liberi și de substanțe care ajută în prevenirea cancerului și a bolilor cardiovasculare. Acidul elagic se găsește în mure, căpșuni, zmeură și este foarte eficient în combaterea cancerului.
Strugurii roșii sunt foarte sănătoși pentru organism. Potrivit specialiștilor în domeniul sănătății, femeile și bărbații trebuie să bea vin roșu în cantitate moderată (de 1-2 pahare pe zi). Femeile trebuie să bea un pahar de vin roșu pe zi, acesta are procianidină. Bărbații trebuie să bea doar 2 pahare de vin roșu pe zi, un pahar având în jur de 150 ml. Nu este indicat să se bea un pahar de vin mai mare de 300 ml. Vinul roșu are substanțe antioxidante (resveratrol, quercitină) care combat radicalii liberi.
Resveratrolul protejează împotriva cancerului, scade riscul de osteoporoză, ulcer gastric, boli inflamatorii, accidente vasculare cerebrale. Pentru administrarea unei cantități mai mari de resveratrol nu trebuie să se bea mult vin roșu, se pot folosi suplimente de resveratrol. În plus, vinul roșu în cantitate mică menține sănătatea inimii, protejează vasele de sânge de formarea plăcilor arterosclerotice, mărește vâscozitatea sângelui, îmbunătățește funcția vasodilatatorie în scopul creșterii flexibilității vaselor sanguine. Este recomandat zilnic să se poate bea puțin vin roșu sau suc de struguri roșii, ambele produse au valoare antioxidantă semnificativă.
Din categoria legumelor trebuie alese și consumate varza, napul, varza de Bruxelles, broccoli, deoarece aceste crucifere ne protejează de cancer și boli de inimă. Ele conțin un antioxidant foarte bun numit indol-3-corbinol, care ajută la descompunerea estrogenului din corp, reduce riscul de cancer ovarian, cancer de col uterin și cancer de sân. În plus astfel de legume sunt bogate în beta-caroten ce este bun în prevenirea cancerului și a bolilor de inimă. Nutriționiștii consideră broccoli ca fiind o legumă foarte bună pentru prevenirea afecțiunilor precanceroase și displaziei de col uterin (ce apare din cauza virusului HPV papilloma uman).
Morcovii mențin sănătatea organismului, iar în plus sunt gustoși, dulci, crocanți. Morcovii conțin un antioxidant cunoscut deja de toată lumea: beta-carotenul. Acesta este un precursor al vitaminei A. Beta-carotenul apare de asemenea și în dovlecei, cartofi dulci, sfeclă. Toate aceste legume sunt eficiente în protecția împotriva dezvoltării unor boli grave: artrită, cancer, boli de inimă.
Usturoiul este cunoscut de toată lumea ca fiind foarte sănătos pentru organism. Acesta este motivul pentru care oamenii trec peste mirosul său înțepător și il introduc frecvent în alimentație. Beneficiile sale vindecătoare se datorează și antioxidanților din compoziția lui, care protejează împotriva cancerului și altor boli grave (cum sunt cele de inimă). Usturoiul scade nivelul de colesterol din sânge, combate radicalii liberi și deci previne îmbătrânirea prematură a organismului, reduce presiunea sângelui, menține sănătatea inimii, previne formarea cheagurilor de sânge, ajută în vindecarea candidozelor.
Roșiile sunt utile în prevenirea apariției bolilor cronice degenerative. Roșiile au licopen care este bun pentru funcția imună și cea hepatică. Licopenul este un antioxidant chiar mai eficient decât beta-carotenul și glutationul. Roșiile trebuie să facă parte din alimentația zilnică, deoarece ajută în prevenirea cancerului, degenerescenței maculare, cataractei, mențin funcția mentală și combat radicalii liberi din organism.
Spanacul este bun pentru acuitatea vizuală. Spanacul conține un antioxidant foarte important pentru organism numit luteină, care menține sănătatea ochilor. Potrivit studiilor realizate în ultimii ani, luteina ajută vederea. Persoanele care consumă frecvent usturoi au un risc mai scăzut de a suferi de cataractă, degenerescență maculară și probleme ale retinei cauzate de efectul nociv al radiațiilor solare. Luteina ajută în combaterea radicalilor liberi care apar din cauza soarelui.
Semințele, nucile, cerealele, păstăile și fasolea sunt surse de antioxidanți, de aceea trebuie consumate în mod frecvent.
Ciocolata sau mai bine spus boabele de cacao din ciocolată reprezintă o sursă de antioxidanți. În plus, specialiștii în nutriție consideră că antioxidanții din cacao sunt absorbiți foarte repede în organism și sunt necesari sănătății. Pudra de cacao are o cantitate mai mare de antioxidanți decât ceaiul verde și vinul roșu. Acești antioxidanți din ciocolată se numesc flavonoide și apară organismul de atacul radicalilor liberi. Ciocolata care are mai mult lapte, smântână și zahăr și mai puțină cacao (pentru un gust mai dulce) nu este aficientă în combarea acestor radicali liberi.
Fasolea roșie are o valoare antioxidantă foarte bună de aceea trebuie introdusă în salate, supe, sosuri, pentru a ne asigura necesarul de antioxidanți organismului.
Fructele cu coajă și semințele conțin Omega-3 și au valoare antioxidantă. Alunele, nucile, migdalele sunt cele mai bune fructe de acest gen și au importanți antioxidanți și nutrienți buni pentru organism. Dintre semințe cele mai bune sunt semințele de dovleac, semințele de susan și semințele de floarea-soarelui. Acestea au mult calciu și zinc, mențin sănătatea. Nu trebuie consumate râncede, ele trebuie să fie proaspete, neprăjite și nesărate.
Semințele de amarant, mei și quinoa sunt o sură importantă de fitochimicale și antioxidanți. Pot fi introduse în dietă deoarece ajută în menținerea sănătăți. Vitamina E din compoziția lor previne cancerul, scade evoluția bolii Alzheimer, crește imunitatea organismului, scade evoluția bolii Alzheimer, ajută în tratamentul infertilității, arsurilor solare, cancerului hepatic, de sân și de colon.