Durerea abdominală este un simptom al cărui intensitate este apreciat diferit de fiecare persoană în parte, deoarece este în funcție de sensibilitatea psihologică individuală față de durere. Poate fi cu caracter diferit, simțită ca o arsură, torsiune, înțepătură, distensie, colică, lovitură de pumnal, etc.
Poate fi însoțită de o serie de simptome de alt tip și anume: greață, febră moderată, vărsături, diaree, dureri de cap. Perceperea durerii abdominale ține de receptorii specializați ce sunt în structurile parietale și chiar peritoneul parietal. Senzațiile sau sensibilitățile somatice și viscerale converg spre neuronul situat în coarnele posterioare ale măduvei spinării și sunt integrate în talamus și în scoarța cerebrală la nivelul scizurii ventrale.
Dacă durerea abdominală este percepută ca o crampă, torsiune sau sfîșiere este o colică ce se manifestă prin senzație de durere mare ce poate fi localizată și poate iradia în alte zone ale corpului. În colica biliară durerea iradiază spre spate și în umărul drept. În colica reno-ureterală durerea poate iradia în regiunea lombară, de-a lungul uterului, spre organele genitale externe. În cazuri de litiază biliară poate fi simțită o durere mai puțin intensă, în zona spatelui sau a umărului, astfel iradiază la cei mai mulți pacienți.
În colica reno-uretrală durerile sunt mari și chiar chinuitoare. Astfel de dureri abdominale insuportabile apar și în cazuri de colică biliară. Pentru amelirarea ei, persoana suferindă va căuta să-și schimbe frecvent poziția pentru a o găsi pe cea anatalgică, durerea o va face să fie agitată și nervoasă, să aibă o stare interioară proastă.
Când durerea abdominală este difuză poate fi provocată de: ocluzie intestinală, peritonite cronice, intoxicații cu ciuperci, intoxicații cu mercur, intoxicații cu plumb, enterocolite acute, toxiinfecții alimentare, febră tifoidă, peritonite acute steptococcice sau penumococice, apendicită, colecistită, ulcer, ocluzia vaselor din cauza emboliei, perioartritei, trombozei, aterosclerozei. De asemenea, pot să apară crize abdominale datorită insuficienței suprarenale, hipertiroidismului, porfiriei.
În zona stomacului și pancreasului, deci a epigastrului, pot fi simțite dureri abdominale provocate de ulcer gastric și duodenal, perigastrită, hernie hiatală, neoplasm gastric, colecistită cronică sau acută, dischinezie biliară, pancreatită acută și cronică.
În regiunea hipocondrului drept al abdomenului se află ficatul și vezica biliară, iar durerile abdominale pot fi cauzate de următoarele afecțiuni: abces hepatic, hepatomegalia de stază, perihepatită, cancer hepatic, hepatite cronice, hepatite acute, ulcer duodenal, litiază biliară, pericolecistită, colică biliară, apendicită. În zona opusă, se află hipocondrul stâng și este regiunea splinei și cozii pancreasului. Aici pot fi simțite dureri abdominale provocate de aerogastrită, infarct splenic, abces splenic, perisplenită, ulcer al micii curburi a stomacului, litiază renală stângă.
Durerile abdomiale din zona ombilicală, unde se află intestinul subțire, pot fi provocate de afecțiuni ca de exemplu: ulcer peptic, pancreatită acută, enterocolită acută, pancreatită cronică, cancer a colonului transvers, stenoza intestinului, anevrismul aortei abdominale.
Alte afecțiuni care provoacă dureri abdominale dar în zonele situate în partea stângă și dreaptă a regiunii ombilicale sunt: colitele și colitele reno-ureterale. În regiunea lombară pot fi simțite dureri abdominale cauzate de nefrite, pielonefrite, abces perirenal, abces pararenal, tuberculoză renală, litiază renală, pielită, apendicită retrocecală, pancreatită acută, spondilită, hernie de disc, spondiloză, neoplasm renal.
În zona uterului și a vezicii urinare este hipogastrul abdominal și durerile din această regiune se pot datora unor afecțiuni de tipul: cistite acute, cistite cronice, cancer al vezicii urinare, litiază a vezicii urinare, tuberculoză a vezicii urinare, cancer uterin, metroanexite, pelviperitonite, sigmoidite, perimetrite, perisigmoidite. În partea dreaptă a hipogastrului se află fosa iliacă dreaptă ce ,,adăpostește˝ cecumul, ovarul drept și apendicele.
Aici pot fi simțite dureri abdominale produse de afecțiuni precum sunt: litiază uretrală dreaptă, apendicită, peritiflită, orhiepidimită, tiflită, chist ovarian tensionat, anexită dreaptă, sarcină extrauterină. În partea opusă, sau cea stângă a hipogastrului se află colonul sigmoidian și ovarul stâng, iar durerile abdominale sunt simțite aici din cauza unor afecțiuni ca de exemplu: dizenterie, sigmoidite, cancer sigmoidian, perisigmoidite, litiază uretrală stângă, anexită stângă, sarcină extrauterină, chist ovarian torsionat.