În urma oricărei lovituri, căderi sau tramatism mecanic apare o leziune numită contuzie, care se manifestă prin simptome de durere, echimoze și umflarea zonei respective. Durerea apare ca rezultat al umflării și deteriorării țesuturilor moi. Vânătaia este însoțită de hematom și pielea se colorează în albastru-violet.
Datorită accidentelor rutiere se produc cele mai grave contuzii deoarece corpul este proiectat în anumite direcții și este lovit de diferite obiecte care îl opresc din mișcare. Contuziile sunt cele mai frecvente leziuni sportive și se produc din cauza caderii sau lovirii din neatenție. În timpul lor sunt vătămate țesuturile din profunzime și nu doar pielea, iar prin evacuarea de lichid din vasele sangvine și limfative deteriorate se produce edemul și vânătaia.
Cei care joacă volei au tendința de a suferi frecvent contuzii la genunchi. Persoanele care au activități sportive, care joacă badminton, handbal sau box pot suferi frecvent contuzii la încheietura mâinii. O astfel de leziune poate să apară și în timpul accidentelor casnice, sau din cauza unei alunecări pe gheață. Simptomele sunt de amorțeală, durere, edem, vânătaie. Uneori o astfel de leziune la încheietura mâinii se poate confunda cu entorsa deoarece durerea este foarte intensă iar zona se umfla destul de tare.
Contuziile la articulațiile umărului, gleznei sau genunchiului sunt foarte dureroase și necesită tratament pentru ameliorarea simptomelor. De asemenea, contuziile care afectează fibrele musculare produc durere intensă și îngreunează mișcarea. Durerea la os este mare și apare dacă vătămarea a avut loc la nivelul acestuia. De regulă, durerea la os este greu de suportat dar dispare rapid. În ceea ce privește pielea din zona unde osul a fost deteriorat, aceasta se vindecă greu și este foarte sensibilă.
În timpul accidentelor rutiere, a căderilor severe și a unor traumatisme, se pot produce contuzii grave, leziuni traumatice profunde, rupturi de organe (splină, ficat, rinichi), fracturi, rupturi vasculare subcutanate, hemoragii, etc. De asemenea, contuziile pot duce la leziuni endocraniene, leziuni toracice, hematoame subcutanate, rupturi pleuro-pulmonare, fracturi de coaste, rupturi de vene și vase de sânge, rupturi ale pericardului și cordului, rupturi de colon, stomac, duoden, rinichi, vezică urinară, leziuni ale oaselor, ale coloanei vertebrale, etc.
Orice victimă cu o contuzie severă trebuie ajutată să fie transportată la spital. În cazul unei contuzii mari este necesară aplicarea unei puncții pentru aspirarea lichidului ce a format vânătaia. Aceasta este o intervenție medicală și de aceea trebuie chemată ambulanța în caz de traumatism grav sau accident. În cazuri severe pot să apară sindromul hemoragiei interne, sindromul gazos pleural, sindromul sangvin sau sindromul reacției peritoneale, care sunt foarte grave și necesită tratament medical de urgență.
Tratamentul principal în cazul contuziilor constă în aplicarea compreselor cu gheață pe zona afectată. Repausul și odihna sunt de asemenea obligatorii, iar bandajarea zonei traumatizate pentru prevenirea umflăturii este indicată. Pentru conbaterea congestiei se pot aplica și comprese cu apă și oțet în proprorție de 3:1. Acestea sunt măsuri de prim ajutor în cazuri mai ușoare. În cazuri grave este necesară intervenția medicală.