Stiati ca persoanele care dorm mai putin de 6 ore pe noapte nu functioneaza la fel de bine pe sarcini mentale complexe ca persoanele care dorm 7-8 ore pe noapte? Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii in urma studiilor facute in ultimii ani. Ei considera ca este importanta calitatea somnului dar si cantitatea acestuia.
Somnul este foarte important pentru sanatatea noastra, este o nevoie de baza din prima zi cand ne nastem si pana in ultima zi de viata. Majoritatea dintre noi ne dam seama de importanta somnului atunci cand suntem foarte obositi sau am dormit foarte prost, iar singura noastra dorinta este sa ne completam cateva ore de somn.
Somnul ne ajuta sa ne incarcam bateriile, sa ne odihnim atat fizic cat si mental. Daca dormim insuficient o perioada indelungata de timp ajungem sa avem mai putina energie si o eficienta scazuta in activitatile pe care le facem.
Cantitatea recomandata de somn la copii este de 9-11 ore in fiecare noapte, iar la adulti de 7-8 ore pe noapte.
Exista o serie de factori care determina calitatea somnului si anume: starea de sanatate fizica si mentala, stilul de viata, stresul, comportamentul, sforaitul, lumina, zgomotul, varsta, alimentele si bauturile consumate seara si alte influente din jur. In cursul noptii, cand dormim, trecem prin mai multe etape de somn care depind si de timpul de somn. In prima jumatate a noptii avem un somn profund, apoi urmeaza un somn mai usor si apoi un somn cand visam.
Cercetatorii spun ca toti oamenii viseaza noaptea si chiar de mai multe ori, insa nu toti oamenii isi amintesc ce viseaza. De asemenea, ei au ajuns la concluzia ca visele servesc la recuperarea noastra mentala si spirituala, ne ajuta sa procesam experientele din timpul zilei si ne invata sa ne analizam comportamentul. Visele ne amintesc de conflicte nerezolvate, ne fac sa constientizam experienta noastra.
Cei care dorm bine au dimineata o stare de bine, sunt plini de energie si odihniti. Desi unii oameni spun ca au nevoie doar de 5-6 ore de somn pe noapte, in realitate ei ar trebui sa doarma 7-8 ore in fiecare noapte pentru a se simti pe deplin odihniti.
Pentru a incepe ziua bine este necesar sa te bucuri de starea de trezire, dimineata. Sa deschizi fereastra si sa faci cateva exercitii de inviorare si astfel vei fi mai calm si linistit, vei avea capacitatea de a face mai usor fata la sarcinile dificile din ziua respectiva.
Foarte important este sa te culci in jur de ora 22 si nu dupa miezul noptii. In caz contrar se va reduce acea perioada de somn adanc, care este atat de importanta pentru recuperarea fizica si mentala, care ajuta in mentinerea unei stari bune de sanatate.