Nu orice roșeață sau mâncărime pe piele este un semn al unei boli de piele. La apariția unor simptome îngrijorătoare însă este necesar să se facă o consultație la un medic dermatolog.
Bolile inflamatorii ale pielii sunt numite dermatite, iar cele datorate contactului cu anumite substanțe toxice sunt numite dermatoze. Din categoria acestora fac parte comedoanele, boala Grover, infecțiile herpetice, lupusul eritematos, rozaceea, dermatita seboreică sau atopică, hipercheratoza, dermatomiozita, pitiriazisul rubra pilaris, care recidivează sau se agravează în urma expuneri la soare, de aceea este necesar să se stea cât mai puțin la plajă.
Boala Grover
Una din dermatozele mai puțin cunoscute este boala Grover, care se produce la vărsta adultă. Persoanele care suferă de această boală trebuie să evite băile de soare deoarece expunerea la radiațiile ultraviolete contribuie la agravarea simptomelor. Pe piele apar papule sau vezicule ce pot forma cruste la suprafață și care se pot grupa între ele și astfel formează leziuni puruginoase.
Boala se manifestă timp de câteva sămptămâni, apoi dispare. La persoanele în vârsta are tendința de a persista timp îndelungat, de câteva luni. Din cauza simptomelor, boala Grover poate fi confundată cu foliculita, scabia și alte dermatoze.
Comedoane
Persoanele care au acnee sau comedoane nu trebuie să stea un timp îndelungat la soare. Comedoanele sunt puncte negre sau puncte albe de tipul unor leziuni neinflamatorii care apar pe față și partea superioară a trunchiului. Radiațiile ultraviolete nu au un efect favorabil asupra acestora deoarece apare tendința de îngroșare a pielii și de astupare a canalului glandelor de grăsime.
Lupusul eritematos
Lupus eritematos se manifestă prin leziuni cutanate, papule mici, plăci infiltrate, acoperite de un strat epidermic care se poate descuama iar îndepărtarea este dureroasă. Prin expunerea la soare astfel de leziuni se pot accentua, erupția se agravează și duce la formarea cicatricilor mai ales dacă nu se aplică un tratament la timp.
Medicii recomandă acestor persoane să evite expunerea la radiațiile ultraviolete dar și la vânt și frig, deoarece în general factorii de mediu de acest tip pot agrava erupția la nivelul pielii.
Mai mult decât atât, în sezonul cald pielea trebuie protejată cu produse cosmetice fotoprotectoare de calitate înaltă înainte de a ieși în zilele însorite afară. Pentru prevenirea formării cicatricilor pe piele, leziunile acestei boli trebuie tratate la timp cu medicamente recomandate de specialistul dermatolog.
Rozaceea
Rozaceea apare și la adolescenți și la persoanele în vârstă și poate fi agravată de expunerea la soare. Factorii climatici pot afecta pielea la nivel vascular și degenerarea dermului este urmată de dilatarea vaselor mici de sânge și inflamația acestora. Tulburările circulatorii ale rozaceei sunt cauzate de deficitul circulației venoase cutanate de la nivelul feței.
Persoanele care au rozacee suferă din cauza acestei boli și de depresie. Acestea nu trebuie să stea mult la soare deoarece radiațiile UV pot agrava erupțiile cutanate, papulele, pustulele, pot dilata porii faciali, pot accentua leziunile inflamatorii, eritemul de pe față, gât sau decolteu. Pielea poate deveni seboreică, inflamată, cu edem, porii pot fi larg deschiși, iar în regiunea nasului, obrajilor este posibil să apară noduli mari și inflamatori.
Dematomiozita
Dermatomiozita se manifestă prin leziuni cutanate caracteristice, creșterea enzimelor musculare și astenie musculară (dificultatea de ridicare de pe scaun sau de ridicare a mâinilor deasupra capului).
Alături de suferința musculară apar leziunile cutanate dar și simptome de artrită sau artralgie. În cazul acestei boli este indicată o alimentație adecvată, odihna la pat, evitarea băilor de soare, kinoterapia pasivă pentru prevenirea complicațiilor musculare.
Leziunile pe piele sunt mici și izolate dar se pot agrava și transforma în plăci roșii sau violacee, care au un strat de suprafață ce se descuamează sau cruste de forma unor escare. Acestea se pot agrava în urma expunerii exagerate la radiațiile ultraviolete.
Dermatita atopică
Dermatita atopică apare mai ales la persoanele care suferă de conjunctivită alergică, eczeme, rinită alergică. Boala se caracterizează prin leziuni pe frunte, pleoape, gât, scalp, pavilionul urechii, dosul mâinilor, zona superioară a toracelui, antebrațe, gambe, care pot fi sub forma unor plăci sau eczeme ce provocă mâncărimi intense.
Radiațiile ultraviolete, căldura, efortul, pot provoca sudorație și accentua simptomele bolii. Expunerea la radiațiile UV poate agrava dermatita atopică, mai ales erupțiile care apar la nivelul feței, unde zonele sunt seboreice, la nas, la sprâncene și la scalp.