Ce complicații produce COVID-19 la nivelul sistemului nervos

0
146

Deși nu există studii care arată modul cum afectează direct coronavirusul structurile cerebrale, creierul și sistemul nervos, totuși specialiști în domeniul medical spun despre Covid-19 că afectează plămânii și dezvoltă hipoxie – o lipsă de oxigenare. Ce complicații produce COVID-19 la nivelul sistemului nervos?

Navigare rapidă în articol:

  1. Cum afectează COVID-19 sistemul nervos
  2. Coronavirusul, simptome neurologice

1. Cum afectează COVID-19 sistemul nervos

Medicul Alexandru Grumeza, din Republica Moldova, de la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman a vorbit despre efectele negative ale coronavirusului asupra sistemului nervos al oamenilor. El a precizat în primul rând faptul că acest virus Covid-19 pune în suferință sistemul nervos al pacienților și de asemenea, produce și complicații pulmonare.

De când a apărut pandemia, „probabilitatea dezvoltării de complicații trombotice critice a crescut, probabilitatea de suferință vasculară este agravată și prin urmare, a crescut și riscul de accidente vasculare ischemice și hemoragice„.

În prezent sunt mai frecvente cazurile de îmbolnăviri vasculare cerebrale cu 20-30%, datorită coronavirusului, arată studiile cercetătorilor și cazurile clinice.

Alte suferințe ale sistemului nervos legate de COVID-19 sunt:

  • Suferințele periferice ale nervilor – Dezvoltarea de neuropatii și polineuropatii în forme destul de grave, atunci când este dereglată și sensibilitatea, motilitatea, capacitățile de mișcare ale membrelor, dar și apariția unor tulburări de respirație la pacienți
  • Suferințe psihice, ca de exemplu nevroze, psihoze, depresie.

Ce complicații determină COVID-19 la nivelul sistemului nervos?

Medicul Alexandru Grumeza a spus despre Covid-19 că afectează plămânii și produce hipoxie – o lipsă de oxigenare. Sistemul nervos este foarte sensibil la deficitul de oxigen, astfel apar probleme la nivelul acestuia.

Covid -19 dezvoltă și focare de infecție în structurile creierului. Astfel pot apărea complicații infecțioasemeningite, encefalite. Coronavirusul distruge acele învelișuri de mielină al nervilor, prin care are loc transmiterea impulsurilor nervoase. În acest mod sunt deteriorate funcțiile creierului, ale sistemului nervos, în zona unde au loc aceste complicații.

2. Coronavirusul, simptome neurologice

Conform celor spuse de medicul neurolog J. Frontera, de la spitalul NYU Langone-Brooklyn, „coronavirusul are un impact asupra creierului și sistemului nervos”. Datele clinice au arătat că 36% dintre pacienți suferă tulburări ale mirosului, dureri ale nervilor, convulsii și accident vascular cerebral.

Virusul are un impact asupra creierului în două moduri și anume:

  • Produce un răspuns imun anormal, ceea ce determină inflamarea creierului
  • Produce infectarea directă a creierului, sau așa numita encefalită virală.

Simptome neurologice

Oamenii care au coronavirus pot suferi o pierdere a mirosului. Atunci când organismul luptă împotriva infecției este afectat și sistemul nervos. Experții subliniază faptul că nu infecția în sine produce daune asupra nervilor și creierului, ci mai ales răspunsul corpului în momentul când începe să lupte împotriva infecției. De exemplu și în cazul gripei, atunci când corpul luptă împotriva acestui virus gripal, răspunsul imun poate declanșa dureri de cap și amețeli.

La pacienții infectați de COVID-19 apare un simptom comun – dificultatea respirației – care poate semnala posibilitatea unei infecții primare în trunchiul cerebral, în acea parte a creierului care se referă la centrul respirator și care controlează respirația. Infecția trunchiului cerebral se poate agrava și poate produce simptomele insuficienței respiratorii la pacienții bolnavi de COVID-19.

Deficitul de oxigen la nivelul plămânilor deteriorați poate produce complicații la creier și la sistemul nervos. Toate acestea produc apoi alte suferințe, cum ar fi de pildă insuficiența organelor multisistemice. În acest mod, pacienții ajung într-o situație critică, dezvoltă complicații neurologice.

Citește și:  Tipuri de migrene și metode de tratament

Simptomele neurologice sunt legate de creier și nervi

Acestea pot fi: slăbiciune la membrele superioare și inferioare, pleoape căzute, dificultăți de vorbire, buze înclinate într-o parte, senzații de amorțeală. De asemenea, medicii au spus și despre apariția simptomelor neurologice la sistemul nervos periferic, la pacienții de COVID-19. Ei au constatat că pacienții pot avea senzație de arsură, de înțepături, de amorțeală, slăbiciune musculară și chiar paralizie musculară.

Simptomele neurologice apar la un singur nerv sau la mai mulți nervi, se pot dezvolta chiar și sindroame, ca cel de tunel carpian. Pacienții de COVID-19 care suferă în plus și de diabet, pot avea complicații nervoase din cauza nivelului ridicat de zahăr din sânge. Diabetul este o cauză a neuropatiei periferice sau a tulburărilor nervoase.

De asemenea, simptome neurologice apar și din cauza altor boli grave, boli autoimune, boli precum HIV, varicela sau zona zoster și Epstein-Barr.

Simptomele neurologice pot interfera și cu alte simptome: pierderea echilibrului, letargie, modificări cognitive, senzație de arsură, miros schimbat, dureri ale nervilor, gust schimbat, incapacitatea de a mișca anumite părți ale corpului.

Cercetătorii au făcut scanări de tomografie computerizată (CT) la pacienții de COVID-19 și au constatat că la 59% dintre aceștia au avut starea mentală modificată, iar la 31% s-a produs accidentul vascular cerebral ischemic. Prin starea mentală modificată se înțelege o serie de simptome neurologice, cum ar fi: amețeală, confuzie, delir, comă.

Alte simptome neurologice mai puțin frecvente au fost: la 12% din pacienți a apărut cefaleea, la 9% au apărut convulsiile, iar la 4% au apărut amețeli. Examinările de tomografie computerizată (CT) au demonstrat și prezența de anomalii acute la 47% dintre pacienții de coronavirus.

Riscul de accident vascular cerebral

Un studiu recent de pe WebMD, demonstrează că pacienții de coronavirus prezintă un risc suplimentar de accident vascular cerebral. Studiul s-a realizat pe un număr de 20.000 de pacienți americani, care erau adulți și sufereau de COVID-19. Rezultatele au arătat faptul că riscul de accident vascular cerebral este mai mare la pacienții de COVID-19 decât la cei care au alte infecții, cum ar fi gripa. Cei mai afectați sunt bărbații (în procent de 64%) și persoanele cu vârsta medie de 65 de ani.

Cardiologul Saate Shajil, de la Universitatea din Washington a precizat că „acest studiu sugerează că infecția de COVID-19 poate crește riscul de accident vascular cerebral„.

Scanările de imagistică realizate la pacienți cu coronavirus au arătat că:

  • 52,7% au suferit accident vascular cerebral ischemic din cauza blocării fluxului de sânge din creier
  • 1,4% au avut accident vascular cerebral
  • 45,2% au avut sângerări sau accident vascular cerebral nespecificat
  • 2,5% au suferit atac ischemic tranzitoriu.

Pacienții care au și alte probleme de sănătate – cum ar fi boli cardiovasculare sau boli tromboembolice – sunt mai vulnerabili la complicații, ei pot avea un risc foarte mare de a dezvolta probleme de coagulare a sângelui, ceea ce produce accident vascular cerebral.

Simptomele de probleme de coagulare, sau de cheaguri de sânge sunt: durere, umflături, roșeață. Dacă apar dureri toracice și dificultăți de respirație, este semn de cheaguri de sânge la plămâni. Simptomele de accident vascular cerebral sunt: amețeli, stări de confuzie, amorțeală. Oamenii care au astfel de simptome ar trebui să meargă la spital.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.