Există păreri pro și contra cu privire la scăderea rapidă în greutate prin dietă. În general, acestea sunt diete restrictive, dezechilibrate, care se țin o perioadă scurtă de timp, au puține calorii, nu pot fi aplicate toată viața și pot afecta sănătatea organismului.
Vezi care sunt dezavantajele slăbitului rapid în greutate:
Dietele restrictive produc schimbări bruște ale stilului de viață, sunt greu de ținut deoarece se bazează în general pe consumul unui anumit aliment, pe restricția bruscă de calorii în organism, au mai multe dezavantaje decât avantaje. Persoanele care urmează astfel de diete trebuie în prealabil să ceară sfatul unui medic deoarece în caz contrar se pot expune riscului de a suferi anumite probleme de sănătate.
Scăderea rapidă în greutate poate avea un impact negativ asupra organismului, poate produce îmbolnăvirea acestuia deoarece corpul este lipsit de substanțe nutritive, de proteine, carbohidrați, vitamine, minerale necesare sănătății. Prin carența de nutrienți apar stări de slăbiciune, dureri de cap, oboseală, cearcăne, tulburări la stomac, creierul nu mai lucrează la capacitatea normală, iar organismul este în general afectat.
O reducere rapidă a grăsimii corporale poate duce și la pierderea masei musculare, de aceea persoanele care au un surplus de grăsime corporală și fac sport nu trebuie să țină diete restrictive deoarece acestea au efect negativ asupra volumului masei musculare. Un alt dezavantaj al scăderii rapide în greutate este diminuarea energiei în organism. Prin diminuarea consumului de proteine se reduce nivelul de energie în corp și masă musculară, iar recuperarea ei prin alimentație se face apoi destul de greu.
Aportul de proteine este important pentru formarea masei musculare care are rol protector pentru oase și articulații, zilnic trebuie să se consume măcar 0,8 g proteine per kg greutate corporală pentru construirea musculaturii. De asemenea, organismul are nevoie de minerale și vitamine, aceste elemente nutritive trebuie să facă parte din dietă pentru menținerea sănătății. Lipsa de proteine poate favoriza apariția proceselor inflamatorii în organism, deoarece prin proteine se reține apa și se previne edemul.
Cei care țin diete restrictive pentru slăbitul rapid por ajunge să sufere de tulburări digestive, de gastrită, pancreatită și de alte boli care, dacă deja au apărut în organism, pot fi agravate prin faptul că acesta nu primește o cantitate normală de hrană.
Refuzul alimentelor bogate în calciu și grăsimi poate afecta sănătatea dinților, poate duce la apariția gingivitei, la distrugerea smalțului dinților, la slăbirea danturii. Calciul este reglat în corp de sistemul hormonal și de vitamina D. Schimbarea concentrației de calciu se produce prin dietele restrictive și tulburările de metabolism. Specialiștii spun că fosfații, oxalații, fibrele alimentare, fitații și grăsimile neabsorbabile pot duce la reducerea absorbției de calciu în intestin. O cantitate minimă de grăsime ajută la absorbția calciului, la sinteza și consolidarea țesutului osos. Lipsa de nutrienți face ca sistemul osos să fie mai slab și astfel să crească riscul de fracturi.
Femeile care țin astfel de diete pentru pierderea rapidă în greutate pot avea stări de depresie din cauza restricționării la anumite alimente preferate și la anumite plăceri simple ale vieții. Multe dintre ele ajung să fie obsedate de astfel de diete, pot suferi de anorexie sau de bulimie, pot ajunge la a ține post prea mult timp sau chiar la a se înfometa. În plus, dieta fără carbohidrați poate reduce nivelul de energie din organism, poate afecta din acest punct de vedere și creierul, poate scădea capacitatea de a memora.
Slăbitul rapid face ca din punct de vedere estetic corpul să nu arate atrăgător deoarece inițial apare efectul de ,,piele care atârnă” (tegumentul are nevoie de un timp îndelungat pentru ca să se strângă). De asemenea lipsa unui regim echilibrat poate avea repercursiuni asupra pielii, lipsa de vitamina C și E produce un aspect mai puțin sănătos al tegumentului. Pentru a nu avea astfel de probleme este necesară o dietă prin care să nu pierzi mai mult de 0,5-1 kg în 7 zile.
Mare atenție cu dietele care se bazează pe pierderea în greutate rapidă prin eliminarea lichidelor. Aceste diete creează o falsă senzație de pierdere în greutate deoarece după terminarea lor se va reveni la regimul alimentar normal și apa va fi recuperată în organism. În ceea ce privește deficitul de lichide din organism, acesta poate afecta sănătatea deoarece cel puțin sângele are nevoie de suficientă apă pentru a nu se îngroșa. Deshidratarea poate crea probleme renale, cardiovasculare, tensiune arterială, dereglări ale temperaturii corpului.
Specialiștii în domeniu medical consideră că o scădere în greutate de 4% prin deshidratare poate da o senzație de slăbiciune în organism și de oboseală cronică. Restricționarea la o cantitate normală de nutrienți și oboseala constantă face ca organismul să nu mai funcționeze la capacitatea maximă. Prin scăderea rapidă în greutate este afectat și sistemul nervos, te simți mereu obosit deoarece corpul caută o modalitate de a economisi energie. Dieta drastică afectează și calitatea somnului, poate crea emoții negative, stări depresive, stări de nervi și indispoziție.
Organismul are nevoie să se obișnuiască cu o anumită dietă, cu perioada de post, dacă este obligat să suporte un regim restrictiv (prin care se slăbește 10 kg într-o lună) poate fi afectat negativ deoarece este ,,compleșit” de situație și nu face față lipsei de nutrienți. În mod normal, scăderea în greutate trebuie să se facă treptat deoarece astfel corpul nu se îmbolnăvește, se adaptează ușor la noua greutate.