Ai decis să ții dietă? Ai decis că nu îți place aspectul tău din cauza kg în plus și vrei să te schimbi? În acest articol vei afla cum să începi o dietă, cum să fii foarte motivat să slăbești în următoarea perioadă.
Navigare rapidă în articol:
1. Scopul dietei
Foarte important este să știi de ce vrei să slăbești. Găsește motivele reale pentru care dorești să pierzi în greutate. În mod normal ar trebui să-ți dorești o siluetă frumoasă pentru că te iubești și nu pentru a fi pe placul cuiva. Privește-te în oglindă și decide ce vrei să schimbi. Apoi alege programe de dietă care sunt potrivite pentru tine, în scopul de a slăbi.
Pentru a fi fericit, ai nevoie de câteva ingrediente și anume: să ai sănătate și energie, să ai parte de dragoste, să ai relații de familie armonioase, să ai un job care îți pace, să-ți câștigi existența, deci să ai o situație financiară care să-ți aducă siguranță și desigur să ai liniște interioară.
Pentru a ține dietă, trebuie să-ți exprimi scopul dorit într-un mod pozitiv, să spui ceea ce vrei și nu ceea ce nu vrei. Trebuie să-ți imaginezi ceea ce dorești, apoi să planifici dieta și să o aplici.
Nimic nu se întâmplă de la sine, deci nici procesul de slăbire nu se face fără efort. Ai grijă de tine în interior (prin ceea ce mănânci) și în exterior.
Alege dieta potrivită!
Poți începe o dietă cu pași mici, stabilindu-ți un obiectiv pe termen lung. De exemplu, ai putea urma una dintre dietele cele mai populare, care au dat rezultate spectaculoase la numeroși oameni, cum ar fi:
- Dieta mediteraneană
- Dieta Feingold
- Dieta ketogenică pentru persoanele care vor o alimentație vegetariană
- Dieta macrobiotică pentru vindecarea organismului.
O idee bună ar fi să-ți faci o programare la un dietetician, pentru a începe o dietă recomandată de acesta. Este important să respecți dieta întocmai, să fii ambițios și să îți recompensezi atingerea obiectivului cu ceva ce îți place.
Pentru declinul cognitiv este recomandată dieta bogată în flavonoide. Alimentele bogate în flavonoide au proprietăți antiinflamatorii, antihistaminice, facilitează detoxifierea organismului și ajută la menținerea sănătății creierului pe termen lung.
2. Cum să scapi de obezitate
Problema obezității este strâns legată și de problemele din sfera emoțională. Oamenii suferă din diverse motive, au sentimente de nefericire bazate pe credința că există numeroase lacune și nevoi nesatisfăcute în viața lor. Ei reacționează la asta consumând cantități excesive de alimente.
Obezitatea este cauzată și de probleme cu exprimarea emoțiilor. De exemplu unii oameni mănâncă excesiv din cauza faptului să suferă după o persoană dragă. Alții se răsplătesc cu dulciuri în exces pentru succesele pe care le au, mari sau mici.
Oamenii mănâncă mult pentru că sunt incapabili să facă față schimbărilor din viața lor.
Pentru a preveni obezitatea, merită să te oprești o clipă și să reflectezi asupra lăcomiei, pentru a vedea din ce cauză apare această tendință de a mânca în exces. Trebuie să vezi ce poți face pentru a-ți reduce nivelul de anxietate și de asemenea să-ți schimbi acest obicei de a mânca în exces.
Mulți oameni au tendința de mânca atunci când se simt singuri, depresivi, triști, sau când consideră că îi așteaptă un eveniment stresant. Mâncatul le îmbunătățește starea de spirit, le umple golul pe care ei îl simt cu intensitate. În cazuri mai dificile, oamenii au nevoie chiar de un psiholog pentru a-și rezolva problemele emoționale și a reuși să scape de obezitate.
3. Somnul sănătos
Pierderea în greutate este asociată în special cu dieta și activitatea fizică, dar contează și somnul. Despre asta știu puțini oameni care vor să slăbească și să ajungă la silueta mult visată.
În fiecare noapte trebuie să ai un somn cât mai bun și sănătoas. Pentru asta trebuie să te eliberezi de gândurile negative înainte de somn și să te concentrezi pe liniștea interioară, pe relaxare sau pe gânduri pozitive. Din păcate, este în natura oamenilor să se concentreze pe calitățile negative și asta le poate afecta și calitatea somnului.
Deficitul de somn împiedică pierderea în greutate și chiar poate acționa în direcția opusă, respectiv să contribuie la creșterea greutății corporale. Pentru a obține rezultatele așteptate prin dietă, este necesar un somn sănătos.
Dacă somnul este inadecvat, atunci și hormonii nu sunt secretați corespunzător. Prin urmare, echilibrul hormonal este perturbat, iar asta are efecte negative asupra organismului. Există doi hormoni de bază ce influențează greutatea corporală și anume:
- Leptina care suprimă pofta de mâncare
- Grelina care crește nivelul de foame.
Lipsa de somn provoacă creșterea nivelului de grelină în detrimentrul leptinei. Asta va duce la apariția apetitului alimentar greu de satisfăcut. De asemenea, dacă se doarme prea puțin apare un nivel ridicat de cortizol în organism, iar asta va duce la creșterea grăsimii corporale și scăderea masei musculare.
Somnul are un rol esențial pentru regenerarea și buna funcționare a organismului. Privarea de somn este nesănătoasă. Pentru a slăbi eficient este important să ai un somn de calitate.