Ce este scotomul și tipurile de scotom care ne pot afecta câmpul vizual

0
4775
Ce este scotomul și tipurile de scotom care ne pot afecta câmpul vizual

Ai observat în anumite momente că ai un punct orb în câmpul vizual? Este posibil să fi trecut cu vederea un astfel de punct mai ales dacă nu este foarte mare și nu te afecteză foarte tare. Un medic oftalmolog cu siguranță poate detecta un astfel de punct în câmpul vizual în urma examinării ochiului și realizarea anamnezei pacientului.

Scotoamele pot fi de mărimi și forme diferite și pot să apară doar la un ochi sau la ambii ochi. Dezvoltarea lor este diferită, unele sunt mici și persistente, altele dispar după o anumită perioadă de timp, altele sunt mari și poziționate în centrul câmpului vizual ceea ce face să fie observate imediat de persoana în cauză.

Scotoamele sunt descoperite întâmplător, deschizi ochii și observi că ceva te deranjează pe câmpul vizual, că ai mici pete pe suprafața acestuia. Ai impresia că acestea se mișcă, că sunt mici pete întunecate sau luminoase. Nu trebuie să te alarmezi, poți merge la un medic oftalmolog pentru a face un test al câmpului vizual.

Un medic de ochi poate detecta astfel de scotoame fie ele și mici și poate spune cât de mult este ochiul afectat de prezența acestora sau de bolile care le-au cauzat. În general este bine să mergi la medic și să ai încredere în tratamentul recomandat de acesta pentru restabilirea acuității vizuale.

Un astfel de punct orb în câmpul vizual este un simptom al unei boli și deci trebuie făcute analize pentru a depista cauza. Scotoamele nu reprezintă o boală în sine, ele apar pe fondul dezvoltării unei afecțiuni la nivelul retinei, sau a nervului optic (poate fi vorba despre glaucom). Scotomul scade sensibilitatea percepției vizuale și poate apărea din cauza unei migrene.

Scotoamele centrale sunt în centrul câmpului vizual și pot scădea într-o oarecare măsură acuitatea vizuală. Acestea se observă bine printr-un test al câmpului vizual și pot interesa fibrele de la maculă, căile optice și nervul optic. Scotoamele care se află în partea exterioară a câmpului vizual sunt cecocentrale și apar din cauza consumului mare de alcool sau tutun.

Glaucomul este o boală care afectează treptat vederea și poate produce scotoame paracentrale. În plus poate crea și alte simptome ca de exemplu: ochii lăcrimează, vederea devine încețoșată, pe albul ochilor apar firișoare roșii, pupilele sunt dilatate, iar stările de greață și vărsături se manifestă destul de frecvent.

Citește și:  Tot ce trebuie să știi despre riscul consumului abuziv de medicamente

scotoma

Astfel de defecte de câmp vizual pot fi semne ale unei urgențe oftalmologice deoarece sunt simptome ale unor boli de ochi. Cel mai simplu caz este producerea lor în urma unei migrene. Totuși pentru a fi mai sigur, un astfel de pacient trebuie să meargă la un medic deoarece văzul este unul dintre cele mai importante simțuri ale omului.

Dacă scotomul este absolut nu apare percepția luminoasă și orbirea poate fi temporară, dacă scotomul este relativ atunci persistă și percepția luminoasă deși intesitatea ei nu este foarte mare și în plus apare o scădere a acuității vizuale sau o perturbare de vizibilitate dar într-o zonă limitată.

O cauză frecventă a pierderii progresive a vederii este degenerescența maculară sau acea boală care distruge țesutul retinei. Persoanele care au această suferință pot percepe mediul ca printr-un văl gri. Anumite tumori oculare, inflamațiile ochilor, problemele circulatorii și creșterea presiunii intraoculare sunt factori care pot afecta vederea și produce defecte ale câmpului vizual.

Oamenii care suferă de migrene, de simptome ale unor manifestări de iritabilitate, insomnie, cefalee în regiunea fronto-orbitală ajung să aibă și tulburări vizuale. Migrena creează o durere de cap puternică, pulsatilă, care poate fi însoțită și de stări de greață și vărsături, poate crea scotoame și tulburări de vedere.

Cei care suferă frecvent de migrene pot avea impresia că au un fel de văl pe ochi, că au mai multe scotoame în câmpul vizual, că au pete negre pe ochi, că suferă de tulburări de vorbire, de stări de greață, vărsături și chiar de confuzie.

Apariția scotoamelor trebuie să fie un semnal pentru pacient că trebuie să meargă la medic, dacă vrea să prevină anumite leziuni permanente la ochi a căror probabilitate este destul de mare. Printr-un control oftalmologic se determină acuitatea vizuală, se verifică percepția distorsionată sau nu a mediului, se evaluează structurile ochiului (corneea, fundul de ochi, cristalinul) la un microscop special, se descoperă o eventuală boală de ochi cum este degenerescența maculară (care în cazuri grave poate duce la orbire).

Prin tomografie se analizează retina și se poate stabili gradul de severitate a unei boli de ochi (glaucom, degenerescență maculară).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.