Ce terapii alimentare se folosesc în cazuri de anemie? De ce anemia trebuie investigată și determinată cauza ei?

0
441
Ce terapii alimentare se folosesc în cazuri de anemie De ce anemia trebuie investigată și determinată cauza ei

Anemia afectează sănătatea organismului, scade calitatea vieții. Simptomele sunt de oboseală accentuată, reducerea semnificativă a nivelului de energie, dificultățile de respirație, stările de greață, durerea, slăbiciunea generală în organism, apatia, depresia, tristețea, nesiguranța, iritabilitatea, lipsa de motivație, tendința de a plânge fără motiv, starea fizică și emoțională proastă, durerile de cap, tinitusul, amețelile, scăderea toleranței la efort, etc.

Anemia poate semnala o stare patologică, care a determinat scăderea numărului de globule roșii din sânge sau a cantității de hemoglobină. Această proteină complexă – hemoglobina – are fier și apare în hematii și eritrocite, are rolul de a transporta oxigenul la țesuturi și de a asigura funcționarea normală a celulelor.

Anemia este o complicație a bolnavilor de cancer. Dacă apare deficitul de hemoglobină, sângele are o abilitate redusă de a transporta oxigenul la celule. În funcție de nivelul de hemoglobină din sânge anemia poate fi severă, moderată sau ușoară. La mulți pacienți de cancer s-au înregistrat valori scăzute ale hemoglobinei din sânge. Dacă este o anemie macrocitară este vorba despre probleme ale măduvei roșii osoase, iar dacă este o anemie microcitară este semn de tulburări ale metabolismului fierului. La bolnavii de cancer are loc o scădere a absorbției de fier din tractul digestiv și de aceea se produce anemia.

Medicii au în vedere acest aspect și de aceea înainte de începerea chimioterapiei recomandă transfuzii de sânge pentru prevenirea și tratamentul anemiei. Anemia afectează sistemul nervos central, provoacă amețeli și dureri de cap. Schimbările apar și la nivelul pielii, aceasta devine rece, palidă, iar aspectul retinei este schimbat. În ceea ce privește sistemului cardiovascular se poate vorbi despre dificultățile respiratorii, edemul pulmonar, aritmia, insuficiența cardiacă, tahicardia, angina pectorală și frecvența respiratorie crescută.

anemia

Anemia își pune amprenta și asupra sistemului digestiv și a celui genital-urinar, poate duce la dezvoltarea sindromului de malabsorbție, scaun neregulat, tulburări de alimentație, impotență, pierderea libidoului, amenoree, menoragie. De asemenea, anemia afectează și funcția renală, se produce proteinurie și retenție de lichid în organism. În plus, din cauza anemiei scade imunitatea organismului, unghiile devin fragile, picioarele se umflă și se produce edemul.

Citește și:  Vinul rosu e bun pentru sanatate, dar consumat cu moderatie!

Pentru prevenirea și tratamentul anemiei trebuie menținut nivelul de hemoglobină în limitele normale și astfel se îmbunătățește starea de sănătate a pacienților. Dacă acești pacienți suferă de cancer de piele, cancer de prostată, cancer de gât, cancer pulmonar, cancer de col uterin sau alte forme de cancer, necesitatea combaterii anemiei este mare, deoarece aceasta scade durata de viață.

Medicii spun că bolnavii de cancer cu anemie au o rată de supraviețuire mai mică. Ei suferă frecvent de anemie deoarece pierd sânge din cauza tumorilor, au carențe de fier și acid folic dacă sunt cu deficiențe nutriționale, au probleme ale măduvei osoase, au anumite infecții și suferințe de tipul insuficienței renale, etc. Pentru tratamentul anemiei (cu valorea hemoglobinei sub 80 g/l) se aplică transfuzii cu sânge și se administrează eritropoietină (o glicoproteină utilizată la bolnavii de cancer cu anemie sau de boli foarte grave).

Pentru producerea globulelor roșii se recomandă extractul de ficat, suplimentele de fier, de acid folic și biotină. De asemenea tratamentul constă în administrarea de suplimente nutritive de vitamina B12 care ajută în producerea globulelor roșii. Vitamina B6 se ia pentru că ajută la absorbția mai bună a vitaminei B12 în organism. O sursă excelentă de vitamine B este drojdia de bere. Pentru detoxifierea organismului și creșterea imunității sunt recomandate suplimentele de coenzima A, cupru, zinc, vitamina A, vitamina E și carotenoide.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.