Oricine suferă de o durere persistentă la spate, umeri și ceafă poate suspecta rapid că are o problemă la coloana vertebrală, în zona cervicală. Ridicarea unor greutăți, căratul sacoșelor pline de cumpărături, postura incorectă a corpului la dormit, sunt cauze ale durerilor în regiunea vertebrelor cervicale.
Medicii spun despre simptomele de durere la vertebrele cervicale că ar putea fi un semnal de alarmă pentru apariția unor afecțiuni. De exemplu durerile de cap și rigiditatea cefei pot fi un semn al meningitei. Desigur, dacă apare și febra este încă un semn că această inflamație a meningelui s-a produs. Presiunea pe măduva spinării se poate manifesta prin pierderea controlului asupra intestinelor și vezicii urinare. Inflamarea mușchiului cardiac se manifestă prin senzațiile de durere și apăsare în zona pieptului. Hernia de disc cervical produce durere în braț, furnicături și amorțeală în membrul superior din cauză că se pune presiune pe nerv.
Tensiunea și spasmele musculare în zona vertebrelor cervicale, a gâtului, cefei, umerilor și spatelui, apare datorită posturii greșite pe scaun la birou, poziției greșite la dormit, declanșării răcelii, mișcărilor bruște și necontrolate a zonei gâtului.
Coloana are în zona cervicală 7 vertebre cu o structură diferită de restul vertebrelor din zona inferioară, ceea ce permite realizarea unor mișcări variate. De exemplu vertebrele axis și atlas sunt primele două și au rolul de a facilita mișcarea cefei în multe direcții. Rotația între oase este susținută și de țesuturile moi și anume de ligamente.
În timpul mișcărilor bruște sau a unor solicitări puternice această zonă poate fi supusă unor traumatisme cervicale. Această zonă a coloanei nu trebuie bruscată, deoarece îndeplinește un rol important în organism – de susținere a capului. Un aspect deosebit legat de structura acestor vertebre este acela că au orificii pentru artere prin care sângele ajunge la creier. De asemenea vertebrele cervicale au canalul spinal în care se află măduva spinării.
Persoanele care suferă de o durere sâcâitoare în zona cervicală trebuie să facă un consult medical deoarece disconfortul creat în zona cefei poate fi uneori un semn al unei afecțiuni grave.
Osteoporoza se poate manifesta prin dureri ale vertebrelor cervicale, boala afectează mai mult femeile decât bărbații. Este numită și ,,boala oaselor casante” deoarece oasele își pierd conținutul de calciu și își reduc densitatea.
Scolioza este o afecțiune frecvent întâlnită la oameni și care dă dureri ale coloanei vertebrale, iar în cazuri grave poate produce dureri în piept și dificultăți de respirație. Aproximativ 80% din populație suferă de scolioză idiopatică, iar majoritatea persoanelor sunt de sex feminin.
Meningita este o boală gravă care trebuie tratată la timp și un prim semn al ei este durerea în zona cervicală. Bolile reumatice produc stări de durere și rigiditate la ceafă, umeri și gât, poate fi vorba despre spondilită anchilozantă sau de artrită reumatoidă. Vârsta înaintată este cauza spondilitei cervicale deoarece apare o uzură a oaselor și țesuturilor moi adiacente.
Această afecțiune se manifestă prin dureri ale zonei cervicale, prin furnicături în umăr, braț până spre degete (dacă nervul este ciupit). Persoanele cu vârsta peste 60 de ani suferă în general de această afecțiune – numită și osteartrita cefei. Uneori este necesar un tratament medical mai complicat – intervenția chirurgicală – pentru eliberarea compresiei nervoase în spondiloza cervicală.