Potrivit reclamelor la băuturi pentru sportivi, pare o idee grozavă aportul de astfel de produse având în vedere faptul că poți ajunge să ai corpul perfect lucrat, mușchii frumos conturați, care te fac să arăți ca un atlet profesionist. Totuși, acest lucru este exagerat, astfel de băuturi sunt foarte bine promovate dar nu reprezită soluția pentru a deveni un sportiv de performanță.
Navigare rapidă în articol:
Băuturi hidratante sportivi
Ele conțin zahăr sau au un conținut bogat de fructoză care ajută la înlocuirea acestui deficit de substanțe care se produce din cauza transpirației.
Cu adevărat important pentru sportivi și esențial pentru sănătate este hidratarea organismului dar nu cu băuturi de acest fel ci cu apă plată sau băuturi energizante naturale. Corpul supus efortului are nevoie de apă pentru înlocuirea lichidelor pierdute prin transpirație. În timpul antrenamentului este bine să ai la tine o sticlă de apă. Înainte de antrenament bea apă, iar în timpul exercițiilor bea câte puțină apă din când în când.
Tinerii care sunt pasionați de sport au făcut o obsesie pentru băuturile de acest gen, mai ales datorită reclamelor oarecum agresive, care prezintă fotografii cu sportivi ce arată perfect în urma unei asemenea diete.
Nu trebuie confundate însă băuturile energizante cu băuturile pentru sportivi. Un lucru cert și important legat de băturile pentru sportivi este acela că pot adăuga un număr de calorii, deci contribuie la creșterea în greutate, ceea ce nu este deloc de dorit, deoarece prin exerciții se încearcă tocmai o reducere a acestora.
Băuturi izotonice pentru sportivi
Sportivii obișnuiesc să consume frecvent băuturi izotonice. Consideră că acestea îi ajută să obțină acel plus de energie de care au nevoie. Le pot cumpăra din supermarket sau magazine speciale. Sunt destul de gustoase, dar și carbogazoase.
Care sunt dezavantajele băuturilor izotonice? Din păcate astfel de băuturi:
- Distrug dinții, pot provoca moleșeală
- Pot produce încetinirea reacțiilor sistemului nervos central
- Uneori dau stări de insomnie, nervozitate, irascibilitate și chiar aritmie cardiacă.
Băuturile pentru sportivi promit un aport semnificativ de minerale și nutrienți care se pierd prin transpirație. În realitate nu este chiar așa, ele nu au atât de multe minerale, ci au mai mult apă minerală.
Cel mai indicat este să se bea apă în scopul hidratării organismului în timpul antrenamentului, iar acasă să se prepare băuturi naturale din ingrediente sănătoase.
De exemplu se poate face un litru de ceai de plante (ex. ceai verde) în care să se adauge:
- Puțină sare de mare
- Un sfert de linguriță de pulbere de calciu și magneziu
- Un sfert de suc natural din mere, struguri, ananas, lămâie
- Suc de stevie (care este un îndulcitor natural).
Se amestecă toate aceste ingrediente, apoi se pune sucul într-o sticlă și se păstrează la frigider.