De ce este bine să dormi în aer liber? Somnul în natură, la aer curat îți oferă o stare de bine, de liniște, de relaxare, de pace interioară. Când dormi afară, te conectezi cu natura, ceea ce este foarte important.
Oamenii ar trebui să facă cât mai des acest lucru, să doarmă la cort, într-un cadru natural (de exemplu la munte), să renunțe din când în când la obiceiurile lor care țin de o viață atât de stresantă. Când ești conectat cu natura, corpul urmează ritmul sănătos, iar aici nu ne referim la acel ritm oferit de viața la oraș.
Află în cele ce urmează care sunt beneficiile dormitului în aer liber, în natură, afară.
Navigare rapidă în articol:
- Somnul este mai bun în aer liber, în natură, la cort
- Ce efect are asupra corpului lumina naturală a soarelui?
- Ora de siestă în aer liber calmează nervii
- Lumina naturală crește nivelul de melatonină
- Somnul în aer liber reduce stresul
- Somnul în aer liber reduce problemele de respirație
- Somnul în natură, în aer liber are efect benefic asupra creierului
- Somnul în aer liber crește imunitatea organismului
1. Somnul este mai bun în aer liber, în natură, la cort
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Colorado, oamenii dorm mai bine afară, în aer liber. Studiul a demonstrat faptul că oamenii care dorm la cort, în natură și care nu folosesc dispozitive electrice, lanterne, dispozitive mobile, singura lumină fiind cea de la focul de tabără, dorm mai bine, se culcă mai devreme cu două ore și se trezesc la ora răsăritului de soare.
Oamenii de știință consideră că dormitul la cort este foarte bun. Ei recomandă campingul timp de 7 zile pentru resetarea ceasului biologic uman. Dacă faci acest experiment, vei vedea că te vei culca mai devreme și te vei trezi dis-de-dimineață, la răsăritul soarelui, iar somnul tău va deveni mai profund și mai sănătos.
Dacă dormi în natură, la cort, ceasul biologic se sincronizează după răsăritul și apusul soarelui. Melatonina este hormonul care reglează ritmul circadian și care se produce adecvat atunci când dormi în natură, în aer liber.
Corpul uman este sensibil la lumina artificială, electrică.
Oamenii nu au un somn bun din cauza multor factori de stres. Somnul lor este perturbat mai ales de lumina electrică, de lipsa luminii naturale a soarelui, de dispozitivele electronice, telefon, computer, etc. Iluminatul electric modern influențează oamenii să se culce mai târziu și să fie mai obosiți dimineața.
2. Ce efect are asupra corpului lumina naturală a soarelui?
Expunerea la lumina naturală a soarelui poate avea multe beneficii asupra organismului uman și asupra sănătății. Lumina naturală este mai bună ca lumina artificială, s-a demonstrat că:
- Influențează și reglează ritmul circadian uman; lumina naturală este principalul stimulent pentru resetarea ceasului biologic uman
- Reglează nivelul melatoninei din organism și astfel somnul devine mai bun; în timpul zilei oamenii trebuie să se bucure de soare, au nevoie de lumină naturală pentru reglarea ritmului circadian
- Lumina naturală de dimineață normalizează ceasul biologic uman, îl sincronizează cu schimbările zilnice, cu schimbările sezoniere, în ciclul lumină-întuneric; prin urmare se recomandă o plimbare în natură mai ales dimineața
- Combate depresia sezonieră, anxietatea și alte tulburări afective
- Îmbunătățește capacitatea de concentrare, puterea de atenție, claritatea minții
- Crește puterea de muncă în timpul zilei și calitatea somnului în timpul nopții
- Somnul devine mai bun și mai sănătos, iar organismul mai odihnit
- Îmbunătățește starea de sănătate.
3. Ora de siestă în aer liber calmează nervii
Oamenii de știință au dovedit deja beneficiile somnului în natură, în aer liber, în timpul zilei, la lumina naturală a soarelui. Ei spun că ora de siestă are multe avantaje asupra organismului și anume:
- Reface nivelul de energie în organism
- Are efect calmant, relaxant, de combatere a stresului
- Poate rezolva tulburările de somn
- Normalizează procesele corpului, le stabilizează
- Are efect bun asupra psihicului uman
- Calmează nervii, alungă stările de irascibilitate și gândurile negative
- Menține starea de sănătate.
Somnul pe o pătură, pe iarbă, la țară, sau în natură, la pădure, într-un loc de campare are multe avantaje. Este foarte important pentru sănătate să dormi la aer curat, într-un loc relaxant, unde nu este nici prea cald, nici prea frig. În mod normal, temperatura de 18-20 de grade este ideală pentru a dormi afară, la aer curat.
În sezonul cald, de vară, poți face acest lucru, mai ales dacă stai la casă, sau atunci când mergi în vacanță. Ideal este să dormi într-un loc în natură nepoluat, la munte, la pădure, unde aerul este foarte bun pentru refacerea organismului. În plus, în natură, vei auzi anumite sunete (produse de greieri, ape curgătoare, foșnetul frunzelor copacilor) care sunt calmante și foarte benefice pentru starea psihică și de sănătate.
4. Lumina naturală crește nivelul de melatonină
Iluminatul electric poate duce la suprimarea melatoninei. Somnul în aer liber reglează nivelul de melatonină din corp. Lumina artificială scade nivelul de melatonină și afectează somnul. La aceste concluzii au ajuns cercetătorii conform unui studiu prezentat în 2011.
Studiul s-a realizat pe un număr de 116 persoane, care aveau vârsta cuprinsă între 18-30 de ani. Aceste persoane au fost expuse la lumină artificială înainte de culcare, pe o perioadă de 5 zile consecutive, dar și la lumină naturală slabă, pentru a se face comparație între efectele obținute în cele două situații. Rezultatele au arătat faptul că nivelul de melatonină scade cu 50% atunci când oamenii sunt expuși la lumină artificială, comparativ cu expunerea la lumină naturală slabă.
Cercetătorii au precizat că expunerea la lumina artificială, după apusul soarelui, poate reduce mult nivelul de melatonină și poate afecta calitatea somnului.
Melatonina este un hormon important pentru reglarea ciclului somn-veghe; este unul dintre cei mai puternici și importanți antioxidanți pentru organism, este produsă de glanda pineală și are un efect benefic asupra sănătății. Melatonina scade temperatura corpului și tensiunea arterială, are efect și asupra glucozei din sânge.
Conform unui studiu din 2017, diabetul este asociat cu nivelul de melatonină, în tratamentul său ajută acest hormon. Studiul a arătat faptul că melatonina poate crește nivelul insulinei, poate scădea colesterolul plasmatic și hepatic, dar și trigliceridele.
Oamenii de știință consideră că acest studiu demonstrează faptul că prin creșterea nivelului de melatonină se îmbunătățește tratamentul pentru diabetul zaharat și sindromul metabolic.
Pentru a avea un nivel optim de melatonină este bine să dormim cât mai mult posibil în aer liber.
5. Somnul în aer curat reduce stresul
Sunetele din natură sunt relaxante, calmante, liniștitoare. De exemplu, zgomotul unui râu poate avea un efect foarte bun asupra psihicului și asupra somnului. Aceasta este o metodă anti-stres excelentă, o metodă de relaxare foarte bună pentru orice persoană. Pentru a beneficia de ea, poți merge în weekend cu cortul la munte, într-o zonă unde există un râu de munte și vei vedea că în 2-3 zile te simți mult mai bine. Somnul tău va fi mai profund și mai sănătos, vei reveni acasă mult mai odihnit și mai voios.
Dormitul în aer curat ajută în eliminarea stresului și a altor stări proaste – plictiseală, apatie, nervozitate, depresie, anxietate, etc.
Alte sunete relaxante din natură sunt: ciripitul păsărilor dimineața, valurile apei atunci când mergi cu barca, ploaia, sunetul valurilor mării, sunetele nopții, cântatul greierilor. Natura ne oferă sunete foarte liniștitoare, de care trebuie să ne bucurăm din plin, ori de câte ori avem ocazia.
După cum se știe, greierii fac un zgomot inconfundabil, care are efect asupra psihicului. Unii oameni îl găsesc relaxant, ei spun că îi scapă de stres. Alții însă îl consideră enervant, mai ales cei care vor să doarmă în liniște deplină. Greierii produc acest zgomot prin frecarea marginilor aripilor lor, vara, mai ales noaptea, se aud aproape oriunde în natură.
Sunetele din natură au efect bun în combaterea stresului.
Potrivit oamenilor de știință, sunetele din natură ne scapă de stres, ne ajută să ne relaxăm, ne influențează ritmul circadian și conexiunile din creier. Ei recomandă plimbarea la pădure și dormitul la cort, la munte. Sunetele din natură și mediile naturale cu verdeață, copacii au efect foarte bun asupra creierului și asupra organismului în general.
Potrivit studiilor, oamenii de știință consideră că petrecerea timpului în natură are efect bun și asupra metabolismului, temperaturii corpului, digestiei, tensiunii arteriale.
Ascultarea sunetelor naturii îi ajută pe oameni să-și îndrepte atenția mai mult spre exterior și să scape de stres, de gândurile negative, de stările de depresie și de anxietate, să-și reducă simptomele tulburării de stres posttraumatic.
6. Somnul în aer liber reduce problemele de respirație
Dacă dormi în aer curat, în natură, creierul este mai bine oxigenat, nu mai ai probleme de respirație și dureri de cap.
Aerul curat este o necesitate pentru somnul sănătos.
Este foarte important ca apartamentul să fie zilnic aerisit. Aerul curat care intră prin ferestre diminuează nivelul de CO2 și poluanții din casă. Aerul din interior are anumiți poluanți care ar trebui eliminați zilnic. Oamenii produc CO2 ca urmare a proceselor metabolice normale, care au loc în organism.
Calitatea aerului din interiorul casei este afectată și de activitatea fizică din timpul zilei. Cu cât aerul din interior are o cantitate mai mare de CO2, cu atât sunt mai afectate performanțele cognitive ale oamenilor.
Dacă dormi afară, la aer curat, somnul este mai bun. Cu siguranță ai observat că atunci când mergi al munte, chiar și pentru puțin timp, într-un weekend, te simți mai bine, dormi mai bine, ești mai odihnit, ai mai multă energie.
Atunci când respiri aer curat o perioadă de timp, în natură, creierul este mai bine oxigenat, scapi de insomnie și alte probleme de somn. În timpul somnului au loc anumite procese de curățare și detoxifierea creierului. Dacă somnul este de calitate, aceste procese se desfășoară normal. Prin urmare, somnul în aer liber este foarte bun pentru refacerea organismului în general.
7. Somnul în natură, în aer liber are efect benefic asupra creierului
După cum spun cercetătorii, lipsa de somn reduce performanța creierului și scade imunitatea. Pentru a avea un somn de calitate, este recomandat să dormi la aer curat. Dacă nu dormi bine noaptea, simți a doua zi că ești destul de obosit, nu te poți concentra, ai o senzație permanentă de somnolență și nervozitate.
Pentru a te odihni bine, ai nevoie de cel puțin 8 ore de somn și de aer curat. Cel mai bun moment să dormi este ora 22, pentru că atunci melatonina este produsă în corp și asta te va ajuta să ai un somn mai odihnitor.
Dormitul afară are efect benefic asupra sănătății creierului, ajută la detoxifierea celulelor acestuia.
8. Somnul în aer liber crește imunitatea organismului
Somnul de calitate îmbunătățește imunitatea organismului.
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din Japonia, petrecerea timpului (cel puțin 2 ore) în pădure are numeroase beneficii asupra organismului:
- Scade tensiunea arterială
- Reduce concentrația de cortizol – hormonul stresului
- Normalizează pulsul și ritmul cardiac
- Îmbunătățește activitatea creierului
- Reglează ritmul circadian
- Normalizează nivelul de globule albe din sânge
- Îmbunătățește respirația și imunitatea.
În Japonia, plimbarea în pădure este o formă de relaxare practicată de foarte mulți oameni. Efectele acestei metode sunt foarte bune asupra organismului, îmbunătățesc calitatea somnului. De asemenea, cercetătorii au constatat și faptul că aerul curat are efect și asupra stării de spirit, induce o senzație de bine și de voiciune, reduce problemele psihice.
Copacii ne fac bine, ei sunt vii, absorb praful, dioxidul de carbon și oferă oxigen. Ei ne protejează, ne fac să ne simțim mai bine și mai plini de energie. Copacii curăță aerul (de poluare, de gazele de eșapament), îl filtrează, distrug microorganismele dăunătoare, hidratează aerul, emană oxigen.
S-a constatat faptul că în pădurile de conifere există de 2 ori mai puține bacterii ca în pădurile de foioase.
Somnul în aer liber este o terapie, poate reduce stresul, anxietatea, plictiseala, nervozitatea, crește imunitatea organismului.