Căderea părului poate fi provocată de seboree, vopsiri dese, dereglări hormonale, de vârstă sau factori ereditari, boli cronice, deficitul de fier, boli ale glandei tiroide, diabet, expunere la radiații, circulația sanguină proastă, anumite medicamente (mai ales utilizate în chimioterapie), infecții fungice, carență de vitamine în organism.
Pierderea părului se mai numește calviție sau alopecie, iar când este vorba despre o pierdere a părului de pe tot scalpul, se numește alopecie totalis. Foarte mulți oameni de știință consideră căderea părului ca fiind o problemă ereditară. Cea mai frecvent întâlnită este chelia la bărbați, numită și alopecia androgenică. Femeile se confruntă frecvent cu această problemă după ce ajung la menopauză, le cade și li se rărește părul după ce îmbătrânesc.
Nutrienți recomandați contra căderii părului
Conzima Q10 este benefică pentru sănătatea scalpului, ajută la oxigenarea țesutului acestuia și la stimularea circulației sanguine la nivelul lui. Uleiul din semințe de in și uleiul de somon sunt produse cu un conținut semnificativ de acizi grași esențiali care previn degradarea părului, ajută la menținerea sănătății și frumuseții podoabei capilare.
Vitaminele sunt importante pentru păr
De exemplu vitaminele din complexul B mențin sănătatea părului și combat pierderea acestuia. Vitamina C ajută la creșterea părului, stimulează circulația sângelui la nivelul scalpului, are proprietăți antioxidante și mențin rezistența foliculilor de păr. Un alt produs cu efect antioxidant puternic este extractul din semințe de struguri care protejează rădăcinile firelor de păr de atacul nociv al radicalilor liberi. Vitamina E este indicată pentru creșterea părului, stimulează circulația sanguină și crește absorbția de oxigen.
Pentru creșterea părului sunt bune două minerale: cupru, siliciu și zinc. Cuprul stimulează creșterea părului și interacționează cu zincul, iar acesta din urmă consolidează și sistemul imunitar. Siliciul mărește rezistența firelor de păr și stimulează creșterea acestora. Mineralele sunt foarte importante pentru sănătatea părului, contribuie la creșterea normală a firelor de păr.
Ținând cont de acest lucru, se pot folosi algele pentru tratamentul contra căderii părului deoarece au foarte multe minerale. Tot pentru creșterea părului este recomandat oțetul de mere care se pune în apa pentru clătit, la final după ce părul a fost spălat cu șampon. La fel de bun este și ceaiul de salvie, se folosește tot în apa de clătit. Ceaiul verde este bun contra căderii părului.
Alimentația trebuie să cuprindă multe legume și fructe proaspete, bogate în minerale și vitamine, dar și produse ce au biotină cum sunt: drojdia de bere, mazărea verde, ovăzul, lintea, nucile, boabele de soia, orezul brun, semințele de floarea-soarelui. Biotina este necesară pentru menținerea sănătăți părului, ajută în combaterea căderii acestuia, dar este importantă și pentru aspectul pielii. Foarte important este să nu consumați ouă crude deoarece au o proteină numită avidină și care poate impiedica absorbția de biotină în organism.
Transplantul de păr este un tratament bun pentru căderea părului, prin acest procedeu se implantează păr în zona goală a scalpului.