Foarte mulți oamenii suferă din cauza căderii părului. Atunci când își piaptănă părul observă că un număr prea mare de fire cad și ei se îngrijorează. Pierderea exagerată a părului se numește alopecie și poate fi uneori doar temporară, când părul cade de pe porțiuni mici ale scapului.
Cauzele căderii părului pot fi multe, dintre acestea fac parte vârsta, ereditatea, hormonii, stresul, lipsa unor nutrienți din organism, anumite afecțiuni sau boli. Dacă se depistează cauza căderii părului pot fi aplicate și soluții pentru cobaterea pierderii firelor de păr.
Dacă părul este uscat, cum se întâmplă de obicei vara din cauza soarelui puternic sau din cauza apei dure de la robinet, trebuie tratat pentru ca textura lui să fie refăcută. Părul este afectat de compușii din apa dură și se decolorează, își pierde strălucirea, se usucă, este predispus la formarea nodurilor, se rupe mai usor și cade mai mult.
Anumite minerale din apă (cupru, fier, siliciu, calciu) pot deteriora părul, afectează sănătatea acestuia dar și a scalpului. Razele ultraviolete puternice dar și temperaturile scăzute din sezonul rece au un impact negativ asupra firelor de păr.
Soarele poate usca firele de păr și astfel podoaba capilară își pierde din strălucire și devine neaspectoasă. Vara părul trebuie protejat împotriva radiațiilor ultraviolete prin folosirea pălăriilor de soare cu boruri largi dar și printr-o dietă bogată în vitamine A, B și C, în apă și lipide care sunt necesare pentru hrănirea firelor de păr, pentru păstrarea flexibilității și sănătății acestora. Părul trebuie ferit de vânt, de apa sărată a mării și de radiațiile ultraviolete din zilele caniculare.
Vara părul se spală mai des, se utilizează șampoane hidratante și balsamuri de calitate cu rol de protecție și se usucă natural fără a folosi uscătoare de păr. Acizi grași esențiali au rolul de a îmbunătăți textura părului și de a preveni părul casant sau uscat. Dintre aceștia fac parte uleiul de somon, uleiul de primulă, uleiul de măsline și uleiul din semințe de in. Astfel de suplimente conțin nutrienți forte importanți pentru păr, pentru prevenirea căderii firelor de păr.
Majoritatea femeilor aflate la menopauză observă că se confruntă cu acest fenomen de cădere a părului. Din păcate îmbătrânirea organismului este un factor care duce la rărirea părului. Astfel de probleme ce țin de căderea părul pot să apară și la vărsta adolescenței sau în timpul sarcinii datorită modificărilor hormonale.
Capacitatea funcțională a glandelor din organismul uman poate fi îmbunătățită de țesutul glandular de timus crud care este un supliment ce are și efect de stimulare a funcției sistemului imunitar. Orice om trebuie să acorde o atenție deosebită menținerii sănătății și de aceea este bine să știe dacă are vreun deficit de vitamine în corp.
Carențele de nutrienți din organism apar datorită afecțiunilor și bolilor și pot fi cauza pierderii părului. Suplimentele de vitamine B (și anume B3, B5, B6) sunt necesare creșterii părului și desigur menținerii sănătății acestuia. De asemenea biotina ajută contra căderii părului, de aceea se recomandă produse care au acest nutrient și sunt destinate îngrijirii părului.
Specialiștii în domeniul sănătății spun despre o proteină importantă pentru păr – cheratina care este o componentă a părului – și care poate fi produsă prin aportul de suplimente de metilsulfonilmetan (se ia în doza stabilită de un medic sau indicată pe eticheta produsului).
Circulația sangvină de la nivelul scalpului are un rol important asupra părului și asupra oxigenării țesuturilor, de aceea trebuie stimulată prin masaj și prin suplimente de dimetilglicină. De asemenea circulația sangvină se poate îmbunătăți cu ajutorul Coenzimei Q10 și a Coenzimei A.
Astfel de nutrienți sunt eficienți și în prevenirea colesterolului, bolilor cardiovasculare, diabetului, cancerului de sân, paradontozei, a procesului de îmbătrânire prematură a organismului. Sistemul imunitar al organismului poate fi întărit prin astfel de suplimente dar și prin zinc. Acesta poate fi absorbit mai ușor în organism dacă se administrează sub formă de gluconat de zinc și are efect de stimulare a creșterii firelor de păr și de consolidare a imunității organismului.
Un alt mineral important pentru a preveni pierderea părului este siliciul, care menține rezistența părului și ajută la creșterea acestuia. Pentru a îmbunătăți circulația sangvină a scalpului și a crește absorbția de oxigen în țesuturi se recomandă vitamina E sub formă de d-alfa-tocoferol.
Vitamina E este foarte importantă pentru sănătatea pielii și a părului, ajută la creșterea firelor de păr, previne căderea acestora, oferă un aspect strălucitor podoabei capilare. Un alt nutrient care împiedică căderea părului și are efect bun asupra circulației sangvine de la nivelul scalpului este vitamina C. Aceasta se administrează zilnic în cantitate de minim 3 000 mg și cel mult 10 000 mg deoarece are proprietăți antioxidante, benefice asupra foliculilor de păr.
Fructele și legumele trebuie să facă parte din dieta zilnică deoarece au numeroase elemente nutritive care combat îmbătrânirea prematură a organismului și sunt bune contra căderii părului. Antioxidanții și substanțele bioflavonoide din legume și fructe pot contribui la creșterea părului și la protejarea foliculilor de păr. Pentru a avea un păr sănătos trebuie consumate astfel de alimente naturale care mențin sănătatea întregului organism.
Căderea părului poate fi încetinită și prin suplimente de L-cisteină, glutation și L-metionină deoarece acestea îmbunătățesc textura firelor de păr și ajută la creșterea acestora. Soia oprește formarea dehidrotestosteronului, despre care s-a descoperit că poate fi vinovat de căderea firelor de păr. Ginko biloba are efect bun asupra scalpului deoarece suplimentează circulația sângelui la nivelul acestuia.
Ceaiul de salvie are efect bun asupra părului, ajută la creșterea acestuia, de aceea se recomandă să se clătească părul cu acest lichid după spalare. De asemenea masca cosmetică pentru păr cu gălbenuș de ou și ulei de măsline este un bun remediu contra căderii acestuia. Periatul părului în fiecare zi ajută la îngrijrea acestuia și la aerisirea lui, îl curăță de impurități, de praf, este un mod simplu de repartizare a grăsimii care este secretată de glandele sebacee ale scalpului.
Acest procedeu dar și masajul scalpului sunt un mod de a îmbunătăți circulația sangvină în scalp, de a stimula creșterea părului și a crește vitalitatea firelor de păr. În cazul unor boli care provoacă pierderea părului (cum este de exemplu hipotiroidismul) este necesar să se meargă la medic și să se urmeze un tratament corespunzător vindecării, recomandat de acesta.