Stiati ca alimentele procesate industrial pot face oamenii hiperactivi si nervosi? Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii in urma numeroaselor studii realizate cu privire la modul cum ne afecteaza sanatatea astfel de alimente. Problema este ca alimentele procesate sunt consumate si de copii nu doar de adulti, ceea ce inseamna ca si acestia devin iritabili la varsta frageda ceea ce le provoaca simptome nedorite, stari de neliniste.
Cand ne referim la alimente procesate industrial desigur avem in vedere toate acele produse atat de frecvent cumparate de oameni: dulciuri, mezeluri, snacks-uri, bauturi racoritoare, conserve, sosuri, etc. Astfel de produse care apar in supermarket-uri nu sunt sanatoase, au aditivi alimentari neurotoxici cu un efect si mai intens datorita faptului ca sunt utilizate in combinatie cu zaharul.
Unul din conservantii cei mai folositi este benzoatul de sodiu care in combinatie cu colorantii artificiali poate da efecte foarte neplacute atat la adulti cat si la copii, in acest sens ne referim desigur la starile de nervozitate si hiperactivitate. Pentru a preveni astfel de simptome este necesar un singur lucru: sa fie limitat sau chiar evitat consumul de produse procesate industrial, care au in compozitia lor aditivi chimici.
Oamenii pot prezenta alergii si intolerante alimentare la unele produse procesate. Acestea pot avea anumite substante sau alergeni activi. De asemenea, unele produse pot avea reziduri de pesticide conventionale care provoaca si ele hiperactivitate si nervozitate. Cand apar astfel de probleme de sanatate oamenii pot simti dureri abdominale, stari neplacute la nivelul sistemului digestiv, devin nervosi si iritabili.
Asemenea probleme digestive cu siguranta sunt datorate faptului ca mucoasa intestinala este deteriorata sau flora intestinala deranjata din cauza consumului de anumite alimente procesate. Intotdeauna problemele digestive provoaca stari de nervi, neliniste si iritabilitate accentuata.
Pentru prevenirea acestor stari de iritabilitate este bine ca alimentatia sa fie de calitate, sa contina elementele nutritive necesare creierului, iar din categoria acestora fac parte: vitamina D, vitamina B12, acidul folic, zincul si altele. O alimentatie care contine nutrienti antioxidanti si substante probiotice poate ajuta in mentinerea unei stari de bine, de relaxare si echilibru. Antioxidantii ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si astfel creierul este protejat de atacul acestora, deci astfel de substante trebuie incluse in dieta zilnica.
Pentru a fi calm si relaxat trebuie ca dieta sa nu contina alimente procesate, dulciuri, zahar, alcool, produse fast-food, snacks-uri. Zaharul se poate inlocui cu fructe dulci si ciocolata amaruie. Dieta trebuie sa fie alcatuita din alimente care au Omega-3, nuci (contin acid folic, vitamina E, fier, mangan, magneziu, calciu, cupru, Omega-3), peste, rosii (combat inflamatiile care pot da stari depresive), carne de vita (are zinc si vitamina B12), fructe si legume (bogate in minerale si vitamine).