Există multe creme din plante medicinale, care oferă beneficii pielii. Una este crema de gălbenele, care este foarte bună pentru piele. Cea mai eficientă însă este crema de mușețel deoarece această plantă combate multe probleme ale pielii, cum ar fi: mâncărimile, roșeața, alergiile, infecțiile, inflamațiile, acneea. Crema de mușețel este minunată, aduce alinare pielii, reduce iritațiile, rozaceea și umflăturile.
Navigare rapidă în articol:
1. Proprietățile mușețelului
Mușețelul se culege în această perioadă din an – în luna mai – când are toate florile deschise și nu există goluri între petale. Dacă nu ai unde să culegi această plantă, atunci o poți cumpăra din piață sau de la plafar. În luna mai vin oameni la piață care vând mușețel. El trebuie cules la timp pentru că sezonul mușețelului nu durează foarte mult. Spre sfârșitul sezonului mușețelul devine galben și se formează semințele.
Mușețelul are proprietăți deosebite, care îl fac cu adevărat liniștitor pentru piele și pentru calmarea unor afecțiuni, cum sunt de pildă eczemele. Florile de mușețel sunt foarte bune pentru reducerea inflamațiilor și se folosesc în același mod ca florile de gălbenele – în creme, unguente, infuzii, ceaiuri, tincturi, balsamuri, loțiuni.
Florile de mușețel se culeg și se pun la uscat pe coli de hârtie, într-un loc uscat și ferit de razele soarelui, la umbră. Se păstrează în pungi de hârtie și se folosește la ceai și infuzie. De asemenea, florile de mușețel se pot usca foarte rapid folosind un deshidrator, la temperatura de 40 de grade Celsius, timp de 2-4 ore.
2. Crema de mușețel
Crema de mușețel este universală, se folosește și pentru față și pentru corp. Acest tratament facial are acțiune hrănitoare și hidratantă și ajută la protejarea pielii de factorii externi și la menținerea hidratării naturale a pielii. Crema are efect antiinflamator, previne exfolierea, apariția ridurilor, catifelează pielea și îmbunătățește aspectul acesteia.
Crema de mușețel pentru față se realizează astfel:
- Se folosesc flori de mușețel, ulei de măsline, grăsime naturală (lanolină) și ceară de albine
- Se topește grăsimea, se adaugă florile de mușețel, se lasă să stea la infuzat
- Se strecoară și în grăsimea (ce are deja proprietățile plantei) se adaugă ulei de măsline și ceară de albine topită pe baie de apă
- Se amestecă și crema este gata; se pune într-un recipient închis cu capac și se păstrează la frigider.
Crema de mușețel are proprietățile ingredientelor ei și anume:
- Are vitamina A, acțiune antiinflamatoare de la ceara de albine
- Prin florile de mușețel crema are efect calmant, antiinflamator, atiseptic, de prevenire a reacțiilor alergice
- Are proprietăți emoliente și hrănitoare de la uleiul de măsline; acesta ajută și la refacerea barierei hidrolipidice
- Prin grăsimea naturală se protejează pielea de degresare, se oferă tenului elasticitate și un aspect catifelat.
Alte beneficii esențiale ale cremei de mușețel:
- Are proprietăți antiinflamatoare, curăță porii pielii
- Ajută la regenerarea activă a celulelor
- Are vitamine care netezesc pielea și îi îmbunătățesc elasticitatea
- Elimină uscarea și descuamarea pielii
- Are textură plăcută, miros frumos și este foarte eficientă.
3. Infuzie cu ulei și mușețel
Acest ulei infuzat îl poți face singur acasă. Pentru el se folosesc flori de mușețel uscate, pentru că acestea nu au apă precum mușețelul proaspăt și deci, se infuzează mult mai bine în ulei. Dacă se utilizează flori de mușețel proaspete la infuzia din ulei, atunci riscul este ca acesta să devină rânced după un timp scurt.
Uleiul de mușețel se realizează astfel:
- Se adaugă flori de mușețel uscate într-un borcan, până la jumătatea acestuia
- Se adaugă ulei până ce se umple borcanul
- Se folosește orice tip de ulei bun pentru piele, cum ar fi ulei de migdale sau ulei de măsline
- Borcanul cu ulei și mușețel se închide cu un capac și se lasă la macerat timp de 14 zile, într-un loc în care nu este nici prea rece, nici prea cald, ferit de soare
- Borcanul se agită de 2-3 ori pe zi, pentru ca florile să se infuzeze mai bine în ulei și să lase uleiurile volatile și substanțele flavonoide
- După această perioadă de timp, uleiul se strecoară și se păstrează într-o sticlă de culoare închisă; uleiul are o culoare aurie intensă și proprietățile medicinale ale florilor de mușețel.
Acest ulei se poate folosi la îngrijirea pielii, se poate utiliza ca ingredient în produse de înfrumusețare.
4. Loțiune din mușețel
Pentru această loțiune se folosesc următoarele ingrediente:
- Ulei de mușețel obținut prin metoda de mai sus
- Ceară emulsionantă sau ceară de albine pură
- Un conservant cu spectru larg pentru ca loțiunea să reziste mai mult timp
- Apă distilată pentru că nu are bacterii, agenți patogeni și alte impurități fizice.
Dacă nu se utilizează un conservant, atunci loțiunea va rezista doar 7 zile la frigider, apoi se va degrada, ea va dezvolta bacterii și va mucegăi. Prin adăugarea de conservant, loțiunea se poate păstra în stare bună timp de 18 luni.
Loțiunea se realizează astfel:
- Se pun într-un borcan 6 linguri de apă distilată
- În alt borcan se pune o lingură plină de ceară emulsionantă, iar peste ea se pun 2 linguri de ulei de mușețel
- Se încălzește puțin ceara pentru a se topi, pe baie de apă, până la temperatura de 75 grade Celsius; de asemenea se încălzește și borcanul cu apă distilată, tot pe baie de apă
- Apoi se toarnă apa în borcanul cu ulei și se amestecă, se lasă să stea puțin pentru ca să se răcească, amestecând cu o lingură; treptat ea se îngroașă
- Când temperatura ei este cam de 45 de grade Celsius se poate adăuga conservantul (doar o linguriță de conservant dizolvat în puțină apă distilată)
- La final se pot pune și câteva picături de ulei esențial, dacă se dorește un pic de parfum, însă loțiunea are deja un miros plăcut, delicat, de mușețel.
Loțiunea se toarnă într-un alt recipient – o cutie din plastic sau din sticlă, cu capac.