Cum îți menții sănătatea fizică și psihică?

0
5

Stresul cronic are un efect mare asupra sănătății umane. Majoritatea oamenilor asociază stresul cu sentimentele negative, însă asta este o reacție fizică și psihologică prin care organismul ne ajută să facem față unei situații critice. Stresul cronic are consecințe asupra sănătății fizice și psihice. Cauzele pot fi numeroase: problemele financiare, grijile cotidiene, certurile în familie, bolile, moartea unei persoane dragi, etc.

Sănătatea înseamnă prevenirea bolilor, dar și menținerea bunăstării fizice, mentale și sociale.

Metode pentru a-ți menține sănătatea fizică și psihică

Promovarea sănătății necesită schimbarea stilului de viață, adoptarea unor obiceiuri prin care corpul poate deveni mai sănătos și protejat de îmbolnăvire. Cei trei piloni care mențin sănătatea sunt: dieta, exercițiile fizice și odihna.

Un prim pas este să eviți stresul și să nu faci acțiuni care îți perturbă echilibrul sistemului nervos autonom, spun unii medici. Furia are un impact foarte mare asupra sistemului nervos, deci trebuie evitată.

Zâmbește cu fața și plânge cu inima!

Unii oameni trec prin multe stări emoționale rele și totuși reușesc să zâmbească. Ei iau lucrurile așa cum vin, lasă viața să curgă ca un râu și se străduiesc să facă față la provocările vieții. Uneori, soluția este să zâmbești și să plângi cu inima. Nu trebuie să-i încerci pe cei din jur cu suferințele tale, să-i tulburi cu energia ta negativă.

Cu toții trecem prin situații grele, ne luptăm cu probleme dificile în viață, dar indiferent de situația din viață, poți găsi ceva care să te mângâie și să te facă să zâmbești.

Leonardo da Vinci spunea: „Îi iubesc pe cei care pot zâmbi în necazuri.”

Walter Scott spunea: „Privește înapoi și zâmbește la pericolele trecute.”

Maica Tereza spunea: „Pacea începe cu un zâmbet.”

Evită oamenii toxici!

Comunicarea cu oameni toxici nu face decât să agraveze problemele de sănătate. Se spune că discuțiile cu ei pot cauza crize nervoase, lacrimi, sentimente negative, etc. Sănătatea mintală este extrem de importantă, deci ea trebuie păstrată cu orice preț.

Când ești mânios, prima dată trebuie să bei un pahar cu apă!

Se spune că apa curată ajută la reglarea proceselor chimice din organism și are efecte benefice asupra sistemului nervos. Dacă ești stresat și mânios bea o cană de apă și vei vedea că încet te calmezi. De asemenea, este important să ai o alimentație bogată în nutrienți, precum vitamine, proteine, minerale, antioxidanți.

Citește și:  Vrei sa ai o silueta frumoasa? Afla ce dieta trebuie sa urmezi pentru a avea un abdomen plat!

Ceaiuri care calmează

Un ceai cald calmează și crește rezistența la stres. În medicina populară se folosesc anumite ceaiuri din plante medicinale care oferă un plus de energie pentru întreaga zi și au efect bun în calmarea nervilor.

Iată câteva opțiuni de ceaiuri liniștitoare, care ajută și în calmarea stresului, depresiei, anxietății, stărilor de nervi:

  • Ceai de valeriană, ceai de tei, ceai de hamei
  • Ceai verde cu flori de tei în combinație cu sunătoare
  • Ceai de mentă, mușețel, brusture și valeriană
  • Ceai de urzică în combinție cu mentă și mușețel.

Dacă bei un ceai cald seara cu siguranță vei avea un somn mai bun și mai liniștitor. În caz de insomnie se recomandă ceaiurile relaxante din plante, precum: mușețel, tei, mentă, lavandă, valeriană, urzică.

Valeriana are un efect sedativ și calmează stările de nervi. Lavanda este indicată în caz de stres, dureri, spasme musculare. Mușețelul are proprietăți de relaxare, calmează durerea, spasmele, infecțiile. Ceaiul verde este tonic și revigorant, dar nu se bea seara, pentru că poate afecta calitatea somnului.

Aerul curat și somnul suficient

Aerul curat este necesar, fapt pentru care se recomandă sportul, mersul pe jos, jogging-ul, etc. Activitatea fizică contribuie la menținea sănătății, la producerea de serotonină, oxitocină, dopamină. Toți acești hormoni sunt esențiali pentru sănătatea psihică, pentru o stare bună de dispoziție. S-a constatat că exercițiile fizice sunt foarte eficiente pentru reducerea riscului de boli legate de stilul de viață, cum sunt de exemplu: diabetul, cancerul, obezitatea, hipertensiunea arterială.

Exercițiile fizice îmbunătățesc imediat starea de spirit, reduc stresul, combate depresia, anxietatea, ajută la menținerea sănătății mintale. Activitatea fizică este reconandată și pentru persoanele în vârstă, aproximativ 40 de minute pe zi. Desigur intensitatea și durata exercițiilor se ajustează în funcție de vârstă, puterea fizică, starea de sănătate a corpului.

De asemenea, dacă ai stări de irascibilitate ar fi bine să te retragi puțin, să te odihnești, să încerci să te relaxezi. Somnul este important pentru sănătatea fizică și mintală. Este important să dormi suficient, deoarece în caz contrat, oboseala accentuată va avea un efect negativ asupra organismului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.