Cum putem ameliora durerea de ceafă și alte afecțiuni prin terapia rece-cald?

0
641
Cum putem ameliora durerea de ceafă și alte afecțiuni prin terapia rece-cald

Terapia rece-cald se referă la un tratament care alternează apa caldă cu apa rece. Este vorba despre dușurile calde și reci care sunt folosite în scop terapeutic, prin variația temperaturii apei. Aceasta reprezintă o metodă de hidroterapie foarte eficientă pentru ameliorarea durerii mai ales în zona cefei dar și în alte părți ale corpului. De asemenea dușul alternativ are și alte indicații în tratamentul unor afecțiuni ale organismului.

Un masaj cu apă în zona cefei ajută în calmarea durerii și detensionarea acesteia. Această zonă este de multe ori rigidă și astfel apar dureri locale care prin masaj și hidroterapie sunt ameliorate. Un duș cald și rece timp de 7 minute este un bun remediu pentru detensionarea acestei zone. Dușul cald trebuie să fie cu apa la temperatura de 34-39 grade Celsius, cel răcoros să aibă apa la temperatura de 22-34 grade Celsius, iar cel rece va avea apa la temperatura de 17-22 grade Celsius.

Întotdeauna este recomandat să se pornească de la dușul cald, de la temperatura de 39 grade Celsius și să se scadă treptat spre limita de 17 grade Celsius. Desigur aceste temperaturi pot fi stabilite de fiecare persoană în parte în funcție de sensibilitatea pielii la cald și rece. Nu sunt indicate niciodată variații bruște de temperatură.

Dușurile calde, răcoroase și reci alternative sunt indicate în tratamentul celulitei, îngroșării taliei și picioarelor, flascității pielii, obezității, durerilor de ceafă, incapacității de efort, indiferenței, tristeții, timidității, somnolenței, sensibilității la afecțiuni respiratorii, ipohondriei, lipsei de interes pentru viața sexuală, apetitului mărit. Dușurile cu alternări rapide cald-rece sunt bune pentru combaterea somnolenței, obezității, indigestiei, lipsei de entuziasm, sedentarismului, sinuzitei.

ameliora durerea de ceafă

Indicat este ca în astfel de tratamente variațiile de temperatură să fie lente pentru a nu crea un stres în plus. În cazuri de supraponderabilitate, celulită accentuată, flascitate generală sunt recomandate variații medii sau mari ale temperaturii apei. Alte avantaje ale terapiei rece-cald au persoanele care se confruntă cu stări de insomnie, cefalee, tulburări endocrine, sedentarism, varice, obezitate, celulită, picioare grele, talie groasă.

Citește și:  Te dor ochii de la calculator? Afla cum sa-ti protejezi vederea de lumina monitorului!

Tratamentul termic ajută și în calmarea durerilor articulare. Un duș alternativ poate fi relaxant după o zi obositoare. În plus te scapă de rigiditate musculară, de durerile artritei, de dureri provocate de tensiunea din mușchi și articulații, îți îmbunătățește circulația sangvină, te scapă de senzația de arsură care apare atunci când picioarele, gleznele și gambele sunt umflate.

Dușurile calde și reci stimulează circulația sângelui și întăresc sistemul imunitar al organismului. În caz de varice este indicat dușul cu apă rece la picioare, gambe, coapse, iar în plus se creează o senzație de picioare ușoare și o stare de bine, de parcă ești mai odihnit. Pentru prevenirea și întârzierea formării varicelor este indicată terapia rece-cald. Variațiile de temperatura apei trebuie să fie mici sau medii. La început se face duș cu apă rece până la genunchi pentru a se obișnui pielea cu temperatura apei, iar jetul trebuie să fie nu prea tare.

Cand se trece la dușul cu apă caldă se depășește zona genunchiului și se aplică și asupra coapsei. Apoi se repetă tot procesul și cu apă rece. Timpul de tratament la un picior este de 25 de secunde. Când se folosește apa rece nu trebuie insistat mai mult de 7 secunde. La final se șterg picioarele cu un prosop moale și se pun șosete în picioare. Apoi se stă în pat relaxat, cu picioarele puțin ridicate și acoperite cu o pătură.

Persoanele care nu trebuie să folosească această terapie rece și cald sunt cele care suferă de boli psihice grave, epilepsie, hipertensiune, ischemie cardiacă, care au avut un accident vascular cerebral, care sunt în stare de ebrietate sau în perioada de convalescență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.