Cura de detoxifiere în această primăvară – Cum eliminăm toxinele din organism?

0
115

A face o cură de detoxifiere a organismului nu înseamnă să te înfometezi, în ideea de a slăbi și de a arăta mai bine. O dietă care presupune să te înfometezi este o dietă greșită și una dintre cele mai nocive pentru organism.

O detoxifiere a organismului înseamnă de fapt să selectezi cu atenție alimentele pe care le consumi, să îndepărtezi mâncarea nesănătoasă, procesată, băutura, dar și gândurile negative sau multe alte lucruri stresante, care cauzează tulburări, stări de nervi, probleme ale minții, corpului și spiritului. Cum eliminăm toxinele din organism pentru a ne îmbunătăți sănătatea în același timp?

Navigare rapidă în articol:

  1. Cum se face detoxifierea organismului
  2. Cum se vindecă singur organismul

1. Cum se face detoxifierea organismului

Pentru a accelera digestia este recomandată condimentarea preparatelor culinare. Se pot folosi plante aromatice și condimente diferite. Prin această metodă dieta va fi mai sănătoasă. Prin urmare, dacă ai digestia lentă și suferi de congestie, letargie, oboseală, este posibil că ai anumite probleme sau dezechilibre în organism. Ai nevoie de condimente care să stimuleze digestia, să ajute la decongestionarea și restabilirea sănătății și a capacității de concentrare. Cele mai indicate condimente sunt:

  • Ghimbirul, piperul negru, alb și roșu
  • Usturoiul, chimionul, curcuma
  • Scorțișoara, cuișoarele, semințele de muștar.

Din cura de detoxifiere nu trebuie să lipsească orezul basmati, care este cel mai sănătos orez. Acesta se remarcă prin mirosul său aparte, el fiind numit în anumite țări ale lumii: „regele orezului parfumat”. Aroma orezului este creată de substanța 2-acetil-1-pirolină, ce apare și în alte tipuri de orez, dar în cantitate mult mai mică.

Orezul basmati alb este mai procesat decât cel brun (sau maro). Recomandat este soiul de orez basmati brun deoarece acesta păstrează toate proprietățile nutritive (magneziu, zinc, fosfor, potasiu, vitamina E, B6, seleniu, cupru, niacină, tianină, fibre).

Orezul se poate consuma fiert, condimentat cu fenicul, turmeric, chimen, coriandru.

Principala cauză a bolilor este digestia necorespunzătoare, spun specialiștii în domeniul sănătății. Trebuie evitate alimentele procesate, zaharoase, rafinate, etc. Cele mai sănătoase alimente pentru corp și minte sunt cele proaspete.

Igiena orală

De asemenea, contează și sănătatea gingiilor, deoarece gura sănătoasă este o componentă a digestiei optime. Atunci când saliva este echilibrată și dinții sunt mai curați, gingiile mai sănătoase, iar digestia mai bună. De asemenea contează și alegerea alimentelor. Tot ceea ce mănânci va ajunge în țesuturile organismului tău și de aceea este important ca alimentele să fie de calitate, proaspete și sănătoase. Dacă urmezi o dietă sănătoasă și în plus ai și o igienă orală adecvată, atunci poți avea o sănătate optimă și un zâmbet atrăgător.

Pentru o bună curățare a organismului, este importantă alimentația, dar și odihna și relaxarea. În practica yoga se folosesc anumite asane și mișcări fluide, prin care se revitalizează simțurile, corpul și mintea. Un exemplu ar fi salutul soarelui, care este un exercițiu benefic pentru sănătate.

Principalele ceaiuri pentru detoxifierea organismului

Ceai Rooibos

Acest ceai este recomandat în cura de detoxifiere deoarece stimulează ușor mintea, încurajează entuziasmul, îmbunătățește digestia și circulația sângelui. Ceaiul Rooibos reduce stresul, tensiunile, depresia, stările de nervi și anxietate. Nu conține cofeină, nu produce insomnie, nu are efecte secundare. Este bogat în substanțe bioflavonoide, antioxidante și polifenoli, care consolidează imunitatea organismului.

Ceai de lemongrass

Această plantă din India are un miros puternic de lămâie și conține elemente active (nerol, limonen, citral, geraniol, acid folic, zinc, magneziu, cupru, vitamina A, C, potasiu, calciu, mangan, fosfor, fier) cu proprietăți benefice pentru organism: antibacteriene, antifungice, antiinflamatoare, antioxidante, antiseptice, astringente.

Citește și:  Ridicarea genunchilor din poziția culcat pe spate pentru a dezvolta mușchii abdomenului

Ceaiul de lemongrass ajută la eliminarea acidului uric, a parazițiilor și bacteriilor din tractul digestiv,  scăderea febrei, ameliorarea durerilor de cap, tratarea bolilor infecțioase și calmarea simptomelor bolilor digestive: constipație, indigestie, crampe, spasme abdominale, arsuri, balonare.

Vezi aici un video cu ceai din lemongrass:

Ceai de cardamom

Cardamomul are minerale și micronutrienți importanți (calciu, potasiu, sodiu, sulf, fosfor, fier, mangan, magneziu, zinc), dar și vitamine (A, C, niacină, tiamină, riboflavină). Acest condiment are proprietăți antioxidante, antiseptice, antiinflamatorii, antimicrobiene și de curățare a organismului, îmbunătățește digestia și sănătatea.

Ceaiul de cardamom are efect antidepresiv, reduce durerile musculare și articulare, riscul de boli cardiovasculare, tulburările de stomac și gastrointestinale.

Ceai de ghimbir

Ghimbirul are în principal proprietăți antoxidante și antiinflamatoare pentru corp și piele. Poate fi amestecat în ceai cu diferite plante medicinale. Ajută în cazuri de colici, crampe, febră, frisoane, artrită, dureri de gât, sinuzită, tuse, congestie, răceală, gripă, greață și altele.

Reguli pentru menținerea sănătății organismului

Alte sfaturi pentru curățarea organismului:

  • Trezește-te dimneața devreme, când soarele a răsărit, pentru a-ți seta corpul în funcție de ritmul naturii
  • Respectă un program de somn, asta înseamnă să te culci la ora 22:00
  • Seara redu activitățile și evită să folosești prea mult timp tehnologia
  • Înainte de somn ai nevoie de relaxare, de o pauză de la stres și Internet
  • Fă zilnic câte o plimbare în natură
  • Fă sport, mișcare, practică yoga sau alte activități – pilates, fitness
  • Meditează zilnic și concentrează-te pe Sinele tău Superior.

2. Cum se vindecă singur organismul

Dacă organismul primește elementele de bază (o alimentație sănătoasă, apă de calitate, odihnă și altele) atunci el este capabil să funcționeze adecvat și să se vindece singur. Prin urmare, este esențial să i se ofere organismului condițiile potrivite pentru a se vindeca, asta va crea o stare de bine.

Oamenii fac anumite greșeli, care le pot afecta organismul, producând dezechilibre:

  • Mănâncă în continuu (gustări, dulciuri) când nu le este deloc foame.
  • Stau prea târziu noaptea (laTV sau pe calculator) deși observă cum corpul lor are nevoie de somn.
  • Nu țin cont de simțuri, de ce semnale transmit acestea. De exemplu, atunci când simt o senzație de arsură la ochi sau observă că aceștia încep să se usuce, din cauza utilizării mult timp a ecranului de la PC, ar trebui să facă o pauză, să se odihnească. Dacă ignoră aceste simptome atunci este posibil ca lucrurile să se agraveze și să apară anumite dezechilibre, ce pot duce chiar la boli.

Somnul este foarte important pentru sănătate și pentru funcționarea bună a creierului. Studiile cercetătorilor au demonstrat faptul că somnul de calitate oferă multe beneficii pentru sănătatea oamenilor și anume:

  • Sunt produși hormoni de creștere care ajută la regenerarea celulară
  • Este îmbunătățită memoria, puterea de concentrare și capacitatea de învățare
  • Scade riscul de îmbolnăvire (lipsa somnului și tulburările de somn au fost asociate cu bolile cardiovasculare, stresul, sindromul de oboseală, depresia și alte afecțiuni mai grave)
  • Corpul se odihnește și în plus au loc anumite procese, noaptea, care sunt diferite de cele din timpul zilei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.