
Microorganismele pot degrada aspectul, gustul, mirosul, consistenta si omogenitatea preparatelor cosmetice, conducand astfel la inutilizarea produsului respectiv. Majoritatea preparatelor cosmetice contin apa, care constituie un mediu favorabil pentru microorganisme.
Viteza cu care microorganismele se dezvolta si varietatea reactiilor pe care le provoaca conduc la necesitatea preintampinarii aparitiei lor in produsele lor.
Preparatele cosmetice contaminate cu microorganisme pot provoca iritatii si infectii mai ales cand pielea pe care se aplica este lezata.
Sursele de contaminare sunt:
- apa folosita la preparare, vasele in care se pastreaza produsele finite, grasimile, uleiurile care pot contine o cantitate mica de microorganisme;
- grasimile rancede pot nu numai sa schimbe mirosul si culoarea, dar sunt si iritante;
- alte materiale ca: plantele care sunt frecvent contaminate de o mare varietate de fungi si bacterii;
- aerul, ambalajele in care se pastreaza substantele (sacii, cutiile) si chiar mainile preparatorului pot fi purtatoare de microorganisme.
Deci la prepararea unui produs cosmetic, trebuie sa luam toate masurile corespunzatoare, necesare asigurarii unui produs de calitate prin evitarea alterarilor provocate de microorganisme. Se va asigura o curatenie perfecta, deoarece contaminarea poate avea loc fie prin greseli de manipulare, fie printr-o curatenie necorespunzatoare. Instalatiile tehnice trebuie sa fie curatate si dezinfectate, iar in cazul in care le preparam singure, toate ustensilele sa fie folosite in stare de perfecta curatenie.
De aceea, pentru preintampinarea alterarilor provocate de microorganisme se folosesc substante conservante care au actiune bactericida (de distrugere a microorganismelor) sau bacteriostatica (inhiba numai dezvoltarea microorganismelor fara sa le distruga).
De multe ori conservantul este considerat nu numai agent antimicrobian, ci si stabilizant, iar in ultimul timp se face din ce in ce mai mult diferentierea dintre conservanti, ca agenti antimicrobieni, si stabilizanti care intervin in mentinrea calitatii preparatului prin protectia fata de agentii fizico-chimici.
Dam cateva exemple de conservanti ca agenti antimicrobieni, folositi mai des la prepararea produselor cosmetice:
- esterii acidului p. hidroxibenzoic (p. hidroxibenzoat de metil, etil, propil) care sunt foarte des folositi separat sau in amestec, in proportie de 0,1-0,2%;
- compusi cuaternari de amoniu (clorura de benzetoriu, clorura de benzalconiu, bromura de cetiltrimetilamoniu, etc.). Se folosesc in produse pentru curatarea parului, in pudre pentru copii, in creme si lotiuni, in produse igienice pentru femei;
- clorhexidina se foloseste in pudrele pentru copii, in apele de gura, etc;
- hexaclorofen – se foloseste in sapunuri, ape de gura, paste de dinti, sampoane, preparate pentru copii;
- derivati fenil-mercurici (acetat si azotat fenil-mercuric);
- acizi (acid benzoic, acid salicilic, acid boric, acid formic, acid ascorbic) etc.
Conditiile care trebuie sa le indeplineasca acesti conservanti sunt:
- sa fie activi in concentratii mici;
- sa nu aiba efecte toxice sau iritante asupra pielii si mucoaselor;
- activitatea antimicrobiana nu trebuie sa fie influentata de celelalte componente ale produsului; formulele moderne contin astazi multe substante, care insa nu trebuie sa reactioneze intre ele;
- sa nu aiba actiune coroziva asupra recipientelor in care vor fi pastrate preparatele finite;
- sa nu aiba miros sau culoare;
In vederea asigurarii unui produs corespunzator, in industria cosmetica ingredientele se verifica microbiologic (apa, substantele de origine naturala), la fel si vasele; se determina pH-ul fazei apoase care poate influenta stabilitatea conservantilor; se analizeaza influenta cantitatilor de apa si ulei din formula asupra conservantilor folositi; de asemenea, se tine seama ca multi conservanti au posibilitatea de a patrunde prin piele si mucoase si sa afecteze functiile ficatului, rinichiului, etc.
Lumina
O alta cauza a degradarii preparatelor cosmetice este lumina, care de cele mai multe ori actioneaza impreuna cu alti factori externi: – umiditatea si aerul atmosferic. Mentionam ca uleiurile volatile, rasinile si balsamurile care intra in compozitia multor produse cosmetice, sub influenta luminii se rezinifica si se coloreaza.
Pastrarea in ambalaje de culoare bruna sau invelite in hartie neagra poate exclude actiunea luminii.
Cremele si lotiunile care contin hidrochinona sau rezorcina vor fi pastrate la intuneric deoarece aceste substante se descompun sub actiunea luminii.
Temperatura
Temperatura crescuta influenteaza negativ conservarea preparatelor cosmetice, ducand la degradarea lor.
Se va urmari cu atentie procesul de preparare, foarte importanta fiind temperatura la care se topesc ingredientele, daca trebuie topite la foc direct sau pe baia de apa, timpul de preparare pentru a nu se descompune substantele, sa nu se evapore prea multa apa, sa se cunoasca solubilitatea unor substante etc.
Caldura poate determina evaporarea sau volatilizarea unor substante ca apa, alcool, uleiuri volatile, camfor, mentol, etc. Din compozitia unor preparate pastrate in flacoane necorespunzatoare, care nu se inchid corect.
Temperatura prea scazuta conduce si ea la transformari. De exemplu, la rece, precipita sau cristalizeaza unele din componentele uleiurilor grase si uleiurilor volatile, fapt pentru care nu se recomanda pastrarea acestora in frigidere, pentru a evita degradarea preparatelor cosmetice.
Aerul atmosferic
Aerul atmosferic actioneaza prin oxigenul si umiditatea sa. Grasimile naturale si uleiurile vegetale se degradeaza sub actiunea oxigenului atmosferic, suferind fenomenul de autooxidare; in formulele cosmetice care contin substante grase se adauga antioxidanti, dintre care citam:
- rezina de benzoe a carei substanta activa este benzoatul de coniferil. Se foloseste in proportie de 1-3% la prepararea cremelor pe baza de untura de porc sau seu;
- tocoferolii care se gasesc in multe uleiuri vegetala asigura astfel o protectie naturala. Se folosesc la prepararea cremelor cu lanolina, untura, sau pentru conservarea uleiurilor volatile, in proportie de 0,05-0,10%, alaturi de alti antioxidanti ca lecitina, acid ascorbic, acid fosforic.
Pastrarea produselor cosmetice
Indiferent daca produsele le-am preparat singuri sau le-am procurat din comert, trebuie acordata toata atentia pastrarii lor. Din pacate unele persoane nu se intereseaza despre modul de conservare a preparatelor cosmetice si nu iau masurile necesare in acest scop, continuand chiar sa aplice pe fata produse degradate, care dauneaza pielii.
Pentru a avea un produs mereu proaspat se recomanda sa se prepare cantitati mici care sa se pastreze la loc uscat, ferit de actiunea luminii, a surselor de caldura si de umezeala. Cremele nu vor fi pastrate in borcane de bachelita, ci de preferinta in borcane de sticla sau de portelan.
Dopurile sa fie pe cat posibil din sticla, pentru a evita evaporarea unor ingrediente, ca de exemplu, alcoolul. Daca nu le avem, vom inveli dopurile de pluta in celofan, in acest mod evitam evaporarea substantelor volatile care intra in compozitia solutiilor. Cremele pastrate un timp mai indelungat la loc umed, la temperaturi ridicate, in borcane transparente se oxideaza, rancezesc, iar aplicarea lor duce la iritarea pielii.
Initial, la folosirea produselor cosmetice este necesar sa testam modul cum reactioneaza pielea corpului sau a obrazului fata de produsul respectiv. Timp de doua zile vom aplica o cantitate mica si vom urmari eventualele reactii. Daca apare vreo iritatie, intrerupem imediat aplicarea acelui produs. Dupa o pauza de cateva zile, reluam tratamentul si daca se repeta aceleasi reactii, vom renunta la folosirea lui.
In general este bine sa nu cumparam sau sa preparam cantitati mari dintr-un preparat cosmetic. Daca totusi am procedat astfel, este bine sa transvazam preparatul in vase mai mici.
Preparatele antisolare, cremele nutritive pe baza de vitamine, hormoni, miere, laptisor de matca, vor fi pastrate in borcanase bine inchise sau in sticle colorate, ferite de lumina si caldura. Produsele accesorii pe care le folosim in tratamentele cosmetice le vom pastra ferite de praf, in cutii corespunzatoare sau mai bine intr-un dulapior destinat special acestui scop.