Boala dizenteria amibiană este produsă de un parazit prozotor, rizopod Entamoeba histolytica, care este localizat în intestinul gros, pe suprafața mucoasei, iar atunci când pătrunde sub mucoasă creează mici abcese și ulcerații.
Bolnavul cu dizenterie manifestă dureri abdominale, scaune numeroase, afecale. Boala este cronică, de durată mai lungă și se manifestă și zgomotos când rezistența bolnavului este diminuată prin răceală, surmenaj, modificări de regim alimentar.
Boala poate da complicații intestinale, hemoragii, perforație intestinală, inflamații, complicații extraintestinale, hepatită, abcesul de ficat datorită pătrunderii în el a unor amibe, abcesul cerebral (care este foarte grav) și alergii în diverse organe (cardiovasculare, articulare, oculare, cutanate).
Boala este depistată prin analiza microscopică a scaunului și găsirea de amibe în el sau chisturi. Profilaxia acestei boli constă în tratarea cazurilor depistate cu medicamente (ex. Metronidazol), inactivarea materiilor fecale provenite de la paraziți, evitarea contaminării apei și solului, igiena corporală, control parazitologic periodic.