Suferi de crampe nocturne la picioare? Acest simptom este frecvent noaptea şi uneori este destul de dificil de găsit cauza care l-a produs. În prezent 50% dintre adulţi se plâng de crampe la gambe, iar cele mai multe cazuri se datorează înaintării în vârstă. Simptomele sunt greu de suportat, de aceea este nevoie să se caute un tratament pentru eliminarea lor.
Medicii consideră că astfel de crampe sunt produse pe fondul unor tulburări metabolice, neurologice sau pur şi simplu sunt spasme produse independent de alte boli ale organismului. Din păcate spasmele afectează calitatea vieţii, performanţa în activitatea desfăşurată, iar dacă ţin cca. 8-9 minute este foarte dificil de suportat disconfortul creat de durere. La unele persoane este posibil ca un atac acut să ţină şi 1-2 ore.
Având în vedere faptul că se produc noaptea nu ne mai mirăm că pot produce insomnie. În opinia specialiştilor astfel de spasme apar din cauza solicitării muşchilor picioarelor, aceştia fiind obosiţi datorită efortului. La unele persoane apar din cauza unor tulburări neurologice, astfel bolnavii de Parkinson au leziuni şi disfuncţii ale nervilor şi pot suferi de crampe la gambe.
Scăderea nivelului de hormon paratiroidian este o altă cauză a spasmelor musculare la picioare. Dezechilibrele de electroliţi, de magneziu, potasiu şi sodiu, sunt de asemenea factori ce pot duce la declanşarea crampelor musculare. Folosirea medicamentelor diuretice pot provoca astfel de dezechilibre în organism.
Crampele musculare la gambe au fost asociate cu multe boli şi afecţiuni medicale, din care fac parte: cancerul, sarcina, neuropatia periferică, insuficienţa venoasă, tulburările neurologice, bolile de rinichi, osteoartrita, boala vasculară periferică, bolile sistemului cardiovascular, ciroza hepatică. Persoanele în vârstă pot suferi astfel de atacuri acute sub formă de spasme musculare mai ales dacă au bolile de care spuneam mai sus, sau sunt veterani de război (ce au rămas cu sechele în ceea ce priveşte starea de sănătate).
Tratamentul se face prin mişcarea uşoară a piciorului, prin masaj, administrarea de medicamente la recomandarea medicului. Pentru prevenirea crampelor muculare la gambe în timpul nopţii sunt recomandate câteva exerciţii fizice înainte de culcare, sau să se facă un pic de mişcare timp de câteva minute pe banda de alergat sau pe o bicicletă ergonomică, în casă. Dacă simptomele sunt produse de boli (ca de ex. patologie vasculară periferică, insuficienţă venoasă, neuropatie periferică), se recomandă tratamente adecvate pentru combaterea acestora.
În cazuri de neuropatie periferică se administrează medicamente antidepresive, analgezice, anticonvulsivante. Boala se datorează nivelului scăzut de vitamina B12, diabetului, alcoolismului, infecţiei cu virusul HIV.
Sindromul picioarelor neliniştite este considerat a fi o boală nervoasă, însa nu trebuie să reprezinte un motiv de panică întrucat nu orice stare de disconfort a picioarelor se traduce printr-o problemă la nivelul nervilor. Pentru a ajunge la o astfel de concluzie, pacienţii trebuie să manifeste simptomele aproape în fiecare zi, existând criterii stabilite pentru un diagnostic corect.
Astfel, persoanele în cauză s-au plâns de senzaţii foarte neplăcute, precum spasme musculare, gâdilituri, pişcături, mâncărimi sau chiar arsuri similare cu ale unei electrocutări foarte slabe în mod constant. Mişcându-şi picioarele, pacientii îşi puteau ameliora starea pentru puţină vreme, trebuind însă să le schimbe poziţia din nou după câteva minute.
Sindromul picioarelor neliniştite nu permite obţinerea confortului prin ţinerea membrelor nemişcate, devenind din ce în ce mai neplăcute. În plus, deşi unii pacienţi s-au plâns de astfel de manifestări şi în timpul zilei, acestea tind să se agraveze spre seară. Pentru tratamentul acestui sindrom medicii recomandă anumite medicamente, evitarea substanţelor stimulante, odihna, realizarea unui program de exerciţii fizice moderate în fiecare zi.
Video – Crampe musculare la gambe: