Echimoza, motiv de îngrijorare? Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale echimozelor

0
1022
Echimoza, motiv de îngrijorare Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale echimozelor

Echimoza sau vânătaia apare prin rănirea țesutului de sub piele, prin lovirea corpului cu un obiect dur. În urma acestor traumatisme vasele mici de sânge se sparg și astfel sângele se va infiltra în stratul de piele. Pielea nu este tăiată, dar apar simptome de durere, pete de culoare vineție sau neagră care inițial sunt roșiatice.

Echimozele pot fi și un semn al nealimentării corespunzătoare a organismului. Astfel de vânătăi nu apar numai datorită unor traume ale pielii. Este foarte important să cunoaștem cauzele echimozelor pentru a le putea preveni. De exemplu, oamenii care nu au o dietă bogată în alimente crude nepreparate, în legume și fructe proaspete, vor ajunge să aibă o carență de nutrienți necesari menținerii sănătății organismului.

În urma acestui deficit ei vor fi predispuși la vânătăi. Pentru a înțelege mai bine rolul vitaminelor și mineralelor în organism, ne vom referi de exemplu la vitamina C. Aceasta este necesară sănătății organismului, consolidării sistemului imunitar, menținerii sănătății pielii și reducerii sensibilității acesteia. Trebuie asociată cu minerale cu zinc și multivitamine.

Vitamina C cu bioflavonoide este un supliment excelent pentru prevenirea vânătăilor deoarece furnizează oxigen celulelor afectate și contribuie la creșterea rezistenței vaselor mici de sânge (a capilarelor). Carența de vitamina C și acid folic poate predispune la vânătăi însoțite și de gingii sângerânde. Alimentele de culoare verde-închis și fructele sunt bogate în vitamina C și ajută în prevenirea vânătăilor.

Bolile de coagulare a sângelui pot predispune la vânătăi deoarece pereții vaselor de sânge devin mai subțiri și fragili. Alți factori care pot predispune la învinețirea ușoară a pielii la cea mai mică presiune asupra ei sunt: fumatul excesiv, alergiile, bolile renale, bolile hepatice, obezitatea, cancerul, anemia, hemofilia, etc. Unele persoane pot face ușor vânătăi din cauza unor tratamente cu medicamente care pot afecta coagularea sângelui. Dintre acestea fac parte: anestezicele, antidepresivele, anticoagulantele, penicilina, cortizonul, aspirina.

Citește și:  Nesomnul si efectele sale nocive

echimoza

Pentru ca vânătaia să se vindece repede se pune imediat o pungă cu gheață pe ea si se ține timp de jumătate de oră. Pentru ca locul să nu se umfle se aplică un tifon steril cu hamamelis distilat. Compresele reci aplicate pe umflătură sau vânătaie pot reduce mult durerea locală.

Un cartof proaspăt tăiat aplicat pe locul cu vânătaia poate diminua culoarea vineție a acesteia și ameliora durerea. Dacă vânătaia nu se vindecă într-o săptămână este necesar să se consulte un medic. Uneori pot fi boli grave care determină apariția vânătăilor. De exemplu: un semn de melanom sub piele poate fi vânătaia apărută sub unghie. SIDA poate fi și ea semnalată de învinețirea ușoară sau inexplicabilă a pielii.

Vitamina K este importantă pentru coagularea sângelui și eficientă pentru vindecarea echimozelor. Se găsește în broccoli, varza creață, varza obișnuită, spanac, varza de Bruxelles. Un antioxidant foarte puternic este vitamina E. Aceasta îmbunătățește circulația sângelui, protejează globulele roșii, protejează membrana celulelor, previne îmbătrânirea prematură a organismului.

Pentru prevenirea inflamațiilor în zonele cu echimoze se poate administra un complex de multienzime și cu enzime proteolitice în timpul mesei. Fierul se ia dacă se suferă de anemie, pentru corectarea deficitului de fier din organism. Pentru protejarea țesuturilor se folosesc vitamine din complexul B, iar pentru formarea globulelor roșii și protejarea pielii este indicată vitamina D cu magneziu și calciu.

Zincul este important pentru coagularea sângelui și întărirea vaselor de sânge. Se poate lua din alimente ca de exemplu: boabe de soia, ouă, carne de pui, germeni de grâu. Acestea conțin foarte mult zinc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.