Artrita genunchiului reprezinta boala care afecteaza cartilajul articular si reprezinta inflamatia articulatiei cu posibilitatea distrugerii cartilajului. Artrita nu afecteaza doar articulatiile, afectand si structurile suportive precum muschii, ligamentele si tendoanele. Acest tip de artrita este de foarte multe ori osteoartrita, o boala degenerativa.
Cauzele bolii
Osteoartrita poate avea drept cauze stresul excesiv la nivelul articulatiilor precum leziunile repetate, greutatea excesiva sau deformarile. Bolnavul tinta este reprezentat de persoanele de varsta mijlocie si batranii.
Tinerii care dezvolta forme de artrita pot mosteni genetic boala sau prezinta iritatie continua cauzata de meniscul rupt netratat sau alte lovituri. Artrita reumatoida este cea care apare la varstele mai tinere.
Diagnosticul bolii
Artrita genunchiului poate provoca urmatoarele simptome:
- Durere
- Tumefiere
- Limitare a miscarilor.
Printre simtomele obisnuite se afla redoarea matinala. Genunchiul se blocheaza sau pocneste la extensie sau flexare si poate semnifica simptomatologie a mai multor afectiuni.
Diagnosticul final este pus de medic cu ajutorul investigatiilor, examenului fizic si a radiografiei, care arata in cazul artritei genunchiului pensarera spatiului articular. Analizele serologice ajuta la diagnosticarea artritei, insa necesita si alte teste.
In diagnosticarea altor tipuri de artrita poate fi de folos si analiza lichidului articular. Artroscopia are in vedere determinarea gradului de deteriorare al cartilajului, ligamentelor si tendoanelor pentru confirmarea diagnosticului, insa aceasta operatie este fectuata doar daca are loc si o procedura de reparare.
Tratamentul
Artrita genunchiului este tratata de obicei cu analgezice precum aspirina si acetaminofenul, putand fi folosite antiinflamatoarele nesteroidiene si exercitiile care redau mobilitatea si stabilizeaza articulatia genunchiului. Pacientii care sufera de osteoartrita trebuie sa scape de kilogramele in plus, daca sufera de obezitate sau supraponderabilitate.
In artrita reumatoida a genunchiului este necesara terapia fizica si tratamentul cu medicamente puternice usureaza chinul pacientului. Daca articulatiile sunt deteriorate sever, se va recurge la operatia de inlocuire a protezei de genunchi.