Mulți oameni cred în suplimentele de multivitamine și sunt dependenți de ele. Când îi întrebi de sănătate, primul lucru pe care îl spun este că și-au cumpărat iar un flacon de multivitamine pentru a-și menține sănătatea. Ei se tem de faptul că fără ele nu se vor simți tocmai bine chiar dacă au și o alimentație corectă. Alții chiar au renunțat să mai aibă o alimentație sănătoasă și când spunem aceasta ne referim la faptul că aportul de fructe și legume este mic, ,,dieta” lor este tip fast-food.
Oamenii care iau măcar o multivitamină pe zi cred că ăsta este cel mai bun lucru pentru a-și asigura necesarul de astfel de substanțe în organism. În realitate însă, sănătatea depinde de hrana naturală, de aportul de fructe și legume, și nu de pastile sau de așa numitele suplimente alimentare. Ideal ar fi ca vitaminele să fie luate dintr-o dieta echilibrată, bogată în fructe și legume proaspete. Potrivit medicilor, multivitaminele ar trebui să fie luate doar în cazuri de anemie, de convalescență, de boli cronice, când organismului are nevoie de acoperirea unei carențe în astfel de substanțe.
Există persoane care nu au luat în viața lor multivitamine, nici măcar o pastilă, iar în plus acestea se pot lăuda că mănâncă sănătos și au un stil de viață echilibrat. Întrebarea cea mai importantă cu privire la multivitamine este dacă acestea pot echivala multivitaminele din alimentație. Unii oameni consideră că multivitaminele îi ajută să trăiască mai mult și să aibă o stare de sănătate mai bună. Aceștia sunt foarte entuziasmați de astfel de pilule și cheltuie mulți bani pentru a le achiziționa din farmacii.
Unii nu lasă să treacă nicio zi fără a-și lua doza de multivitamine, ei chiar și-au format un obicei din asta. Dar oare este necesar să iei multivitamine în exces pentru a fi sănătos? Mă gândesc că multivitaminele luate în exces nu fac bine organismului, deoarece după cum se știe orice exces dăunează. În plus, nu pot crede că eficiența vitaminelor din alimente nu este mai mare decât a celor sub formă de pastile.
Spun aceasta deoarece deja s-a demonstrat faptul că vitaminele luate în cantitate mare se pot elimina prin urină dar pot fi și dăunătoare organismului. De asemenea, multivitaminele sintetice se absorb mai puțin decât cele naturale din alimente. Oamenii cheltuie foarte mulți bani pe multivitamine în fiecare lună, an de an. Oare nu ar fi mai bine să dea acești bani pe legume și fructe? În plus, cred că este și mai plăcut să servești un fruct delicios decât să iei o pastilă cu un pahar cu apă.
Persoanele bolnave care au o carență de vitamine pot lua astfel de suplimente doar la recomandarea unui medic deoarece este important ca acesta să examineze structura lor și să stabilească doza zilnică. Medicul va ține cont în primul rând de caracteristicile individuale ale pacientului, de deficitul de vitamine din corpului acestuia și va avea grijă ca acesta să nu ajungă la un exces de astfel de substanțe în corp, prin tratament, deoarece și acest lucru poate să-i dăuneze foarte mult.
Excesul de multivitamine poate da efecte secundare în organism, de aceea trebuie luate doar la recomandarea medicului. Pentru a preveni carența de vitamine în corp și pentru a consolida sistemul imunitar al organismului cel mai bine este să avem o alimentație sănătoasă, deoarece doar vitaminele din fructe și legume sunt cu adevărat eficiente.