Exerciții fizice de flexibilitate pentru un spate sănătos și puternic – Iată ce cred experții despre eficiența acestora

0
8647
Exerciții fizice de flexibilitate pentru un spate sănătos și puternic – Iată ce cred experții despre eficiența acestora

Spatele trebuie să aibă flexibilitate și forță pentru a fi sănătos și puternic. Flexibilitatea ajută în realizarea mișcărilor, iar forța este importată pentru menținerea poziției corpului și susținerea membrelor. Silul de viață necorespunzător contribuie la reducerea flexibilității coloanei și apariția stărilor dureroase. Mișcările coloanei vertebrale sunt precise, complexe, sunt realizate prin flexibilitatea acesteia, astfel poate fi realizată înclinare, răsucirea, ridicarea și coborârea coastelor în timpul inspirației și expirației. Coloana vertebrală susține membrele, capul, ancorează mușchii care acționează membrele inferioare.

Exerciții de flexibilitate sunt necesare coloanei vertebrale, ajută foarte mult în calmarea durerilor de spate, îmbunătățirea circulației, stabilității, echilibrului. Flexibilitatea coloanei vertebrale poate fi îmbunătățită prin exerciții simple sau de complexitate medie, care dacă sunt realizate o perioadă scurtă de timp, de 5-10 minute, pot încălzi corpul și pune în mișcare mușchii. Acestea îmbunătățesc flexibilitatea, mobilitatea, produc o relaxare fizică și psihică, oferă o stare de bine.

Pentru persoanele care fac gimnastică sau alte sporturi, flexibilitatea spatelui este foarte importantă. De aceea anumite exerciții fizice se realizează o anumită perioadă de timp, deoarece creșterea flexibilității se face treptat, prin antrenamente zilnice și nu deodată. Viața sedentară sau lipsa de exerciții fizice reprezintă cauza principală a apariției multor afecțiuni și boli la oameni în prezent. Obezitatea este o afecțiune de care suferă mulți oameni și apare din cauza lipsei de mișcare. Durerile de spate apar tot din obiceiul de a sta și de a nu face niciun sport.

Exerciții fizice de flexibilitate pentru un spate sănătos și puternic:

1. Salutul soarelui reprezintă un set de exerciții simple care ajută la îmbunătățirea flexibilității spatelui. Trebuie să stai în picioare, respiri profund, ții spatele drept, umerii relaxați, membrele superioare pe lângă corp. Ridici brațele în sus, înclini spatele ușor, duci capul și palmele cât mai mult spre spate. Revii ușor în față, apleci corpul astfel încât să ajungi cu vârful degetelor de la mâini pe sol. Ridici puțin spatele și ții membrele superioare perpendicular pe sol. Pui palmele pe sol pentru a te spijini pe ele și întinzi membrele inferioare în spate, stai pe vârful degetelor picioarelor.

Spatele și membrele inferioare trebuie să formeze o linie aproximativ dreaptă. Urmează poziția de relaxare pe burtă, ții palmele pe sol. Ridici partea anterioară a corpului astfel încât să curbezi stapele foarte încet. Apleci partea anterioară a corpului, te spijini pe palme și tălpi și ridici bazinul astfel încât să formezi un unghi ascuțit cu membrele inferioare și trunchi. Apropii tălpile de palme încet fără a forța spatele. Ridici membrele superioare în sus și îndrepți ușor spatele. Înclini lent spatele spre spate, ții brațele în jos și capul înapoi astfel încât să privești în sus. Revii la poziția inițială și te relaxezi.

Citește și:  Vezi in ce consta dieta care imbunatateste aspectul parului si al unghiilor?

2. Un exercițiu foarte simplu de flexibilitate este următorul: stai pe sol, ridici partea superioară a spatelui și membrele inferioare, iar brațele le întinzi pe lângă coapse. Acest exercițiu se poate face și cu genunchii îndoiți, astfel încât gambele cu coapsele să formeze aproximativ un unghi drept.

3. Cobra este un exercițiu de flexibilitate foarte bun pentru ameliorarea durerilor de spate. Stai pe sol, pe o saltea de gimnastică, te sprijini pe palme, în dreptul umerilor, ridici trunchiul și duci capul spre spate, curbezi încet coloana vertebrală și te sprijini pe membrele inferioare.

Exercițiu pisica, Foto: artofliving.org

4. Exercițiul pisica este foarte bun pentru creșterea flexibilității spatelui. Stai pe sol în genunchi, te sprijini pe palme. Coapsele trebuie să facă un unghi drept cu gambele. Palmele sunt în dreptul umerilor. Ridici capul, ții privirea înainte și apeși zona abdominală în jos astfel încât să curbezi ușor coloana vertebrală. Apoi apleci capul în jos, împingi spre brațe și ridici spatele astfel încât formezi un arc cu coloana vertebrală. Revii la poziția inițială și repeți exercițiul.

Exercițiu de flexibilitate pentru spate 1
Exercițiu de flexibilitate pentru spate 1
Exercițiu de flexibilitate pentru spate 2
Exercițiu de flexibilitate pentru spate 2

5. Un alt exercițiu de flexibilitate pentru spate se realizează astfel: te așezi pe spate pe o saltea de gimnastică, ții genunchii ridicați, cu tălpile pe sol și brațele pe lângă corp cu palmele în jos; ridici trunchiul și bazinul, ții palmele împreunate; realizezi mișcări de ridicare și coborâre a bazinului.

Exercițiu de flexibilitate pentru spate 3
Exercițiu de flexibilitate pentru spate 3
Exercițiu de flexibilitate pentru spate 4
Exercițiu de flexibilitate pentru spate 4
Exercițiu de flexibilitate pentru spate 5
Exercițiu de flexibilitate pentru spate 5
Exercițiu de flexibilitate pentru spate 6
Exercițiu de flexibilitate pentru spate 6

6. Stai pe o saltea de gimnastică cu membrele inferioare întinse și partea superioară a corpului ridicată. Îndoi genunchiul stâng și îl aduci cât mai aproape de trunchi, ții palmele în dreptul genunchiului. Îndrepți spatele și te relaxezi de câteva ori. Ridici brațul stâng și realizezi un arc de cerc. Duci palma cât mai mult spre partea laterală stângă, te sprijini pe sol, înclini cât mai mult spatele într-o parte.

Revii înapoi cu brațul stâng și înclini spatele în partea cealaltă. Revii la poziția inițială cu spatele drept și picioarele întinse pe sol. Acest exercițiu ajută la îmbunătățirea flexibilității coloanei vertebrale, pentru realizarea ușoară a mișcărilor de răsucire și înclinare a spatelui.

Exercițiu de flexibilitate pentru spate 7
Exercițiu de flexibilitate pentru spate 7

7. Stai în picioare cu tălpile cât mai mult depărtate, ții palmele în zona taliei, înclini spatele în față și în spate, ușor, fără a face mișcări bruște.

Exercițiu de flexibilitate pentru spate 8
Exercițiu de flexibilitate pentru spate 8
Exercițiu de flexibilitate pentru spate 9
Exercițiu de flexibilitate pentru spate 9

8. Stai în picioare cu tălpile cât mai mult depărtate, ții palma stângă în talie, apleci trunchiul spre dreapta astfel încât să ajungi cu degetele de la mâna dreaptă pe sol. Aduci palma stângă în dreptul umărului și realizezi o mișcare a trunchiului în față și spre spate pentru creșterea mobilității coloanei vertebrale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.