Fisura anală, rană a mucoasei canalului anal – Care sunt principalele cauze ale complicațiilor fisurii anale

0
281
Fisuri anale, Foto: fitsweb.uchc.edu

Fisura anală este o rană sau ulcerație a mucoasei rectale care poate fi dureroasă până la lacrimi. Această mucoasă căptușește canalul anal și fisurile sau crăpăturile de la nivelul ei se pot datora mai multor cauze.

Dintre acestea face parte și constipația, care este frecvent întâlnită la pacienți. Prin eliminarea unui scaun mare, uscat, se pot cauza fisuri sau anumite traume la nivelul canalului anal, mai ales dacă nu se relaxează mușchii sfincterieni anali. Diareea repetată poate duce la apariția unor ulcerații pe mucoasa ce căptușește canalul anal. Dieta săracă în fibre poate produce constipație și este un factor al producerii fisurii anale.

Fisurile anale apar în timpul nașterii la un procent de 11% dintre femeile care nasc.

Alte cauze ale fisurilor anale sunt: introducerea unor corpuri străine în anus, boala Crohn, boala inflamatorie a intestinului, inflamații ale mucoasei rectale, colita ulcerativă, cancerul, leucemia, raportul sexual anal, sifilisul, tuberculoza.

Majoritatea fisurilor anale se vindecă de la sine, în 90% din cazuri. Din nefericire disconfortul creat este mare, apare durere severă, usturime, anxietate, dorința de a nu avea scaun. Astfel de fisuri anale pot să apară atât la femei cât și la bărbați, cu aceeași frecvență, dar mai ales la persoanele tinere și de vârstă mijlocie. Femeile au un risc crescut de a dezvolta fisuri anale la naștere.

Pentru punerea diagnosticului se poate examina vizual anusul cu ajutorul anascopiei. Fisurile anale pot fi asociate și cu dezvoltarea hemoroizilor sau anumitor boli inflamatorii ale intestinului. Medicul va face o examinare digitală a rectului prin palparea structurilor canalului anal, va aplica eventual un anestezic local pentru a calma durerea.

Citește și:  Principalele afecțiuni ale unghiilor – Află de ce apar și cum se manifestă astfel de afecțiuni

În funcție de locul unde este fisura anală se pot exclude anumite boli ca de exemplu: cancer anal, tuberculoză, sifilis, boala Crohn. Prin separarea ușoară a feselor și observarea unor mici fragmente de piele desprinse, ce se găsesc la baza anusului, se poate confirma un diagnostic de fisură anală cronică.

Una din cele mai grave complicații ale fisurii anale este cancerul colorectal. De asemenea, o simplă fisură anală poate duce uneori la ulcere anale grave. În plus se poate produce necroza țesutului afectat și necesitatea îndepărtării lui.

Pentru tratament se recomandă băile calde de șezut (timp de 15-20 de minute), aportul mare de lichide, dieta bogată în fibre (pentru prevenirea constipației), folosirea de laxative, unguente speciale, creme calmante cu anestezice, cu hidrocortizon (care înlătură mâncărimea), oxid de zinc. Foarte importantă este igiena, folosirea șervețelelor pentru bebeluși care sunt mai fine decât hârtia igienică și astfel nu irită pielea.

În medicina convenționalaă se foloseșe și tratamentul cu toxină botulinică. Aceasta se înjectează în sfincterul anal intern și astfel se reduce tensiunea mușchiului (acesta este astfel paralizat) și se contribuie la grăbirea procesului de vindecare a fisurii anale. Pentru ameliorarea durerii se aplică unguente calmante. Prin metoda chirurgicală cu anestezie locală sau generală, se poate tăia mușchiul sfincterian și relaxa musculatura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.