Sportivii care fac culturism consideră acest exercițiu de bază în dezvoltarea mușchilor bicepși femurali. Pare un exercițiu simplu dar dacă tehnica nu este corect aplicată pot să apară dureri de spate în zona inferioară a acestuia, lombară. Pentru a evita acest lucru se recomandă realizarea exercițiului cu ajutorul unui instructor de la sala de sport, mai ales pentru începători sau amatori, apoi după ce va fi învățat modul de aplicare, lucrurile se simplifică, exercițiul se va face corect din reflex.
Exercițiul este util și pentru mușchii feselor nu doar pentru coapse de aceea este apreciat și de femei. Tehnica pare simplă la prima vedere, dar sunt mici amănunte de care trebuie ținut cont de fiecare dată. De exemplu nu trebuie dezlipite coapsele de pe banca dispozitivului în timpul mișcării, în caz contrar să nu te miri că ai dureri lombare, de spate.
Nu întinde complet picioarele, ține genunchii puțin îndoiți deoarece dacă nu respecți această regulă poți suferi traume la genunchi. Nu presa zona pelvisului prea mult de banca dispozitivului pentru că și asta este o greșeală pe care o fac unii sportivi.
Flexia gambelor cu greutăți, din poziția culcat – Mod de realizare a exercițiului
Pentru exercițiu trebuie să te folosești de un dispozitiv special pentru flexia gambelor. Poziția ta trebuie să fie culcat pe suportul dispozitivului, deci trebuie să stai pe banca acestuia cu fața în jos. Poziția rulourilor dispozitivului trebuie reglată corect pentru a-ți sprijini gleznele. În prima parte a exercițiului trebuie să flexezi gambele și să le apropii de coapse, iar rulourile trebuie să atingă partea superioară a bicepșilor femurali.
Se menține această poziție timp de o secundă, apoi urmează partea a doua a exercițiului care presupune coborârea greutății și astfel ajungi în poziția de la care ai plecat, dar fără a întinde complet picioarele. Mișcările se fac corect, complet, cu atenție și un control bun. Trebuie să ai grijă de spate, să nu forțezi partea lombară sau inferioară a spatelui, există riscul de a face acest lucru prin ridicarea coapselor de pe bancă în timpul ridicării greutății.
Foarte important este să nu ții picioarele întinse complet pentru a-ți proteja genunchii, să nu presezi zona pelvisului prea mult pe bancă și să nu faci mișcări bruște nici la ridicarea și nici la coborârea greutății.