Cum se folosesc corect produsele cosmetice pentru un ten sănătos

0
286
Cum se folosesc corect produsele cosmetice pentru un ten sănătos

Prezentarea unor dermatoze si dermite de contact, datorate – unele – chiar produselor cosmetice, impune luarea unor masuri profilactice pentru prevenirea lor. In dermofarmacie, nocivitatea unui medicament se manifesta prin toate semnele ce caracterizeaza o boala, respectiv actiunea farmacodinamica a elementelor ce le contine medicamentul.

In cosmetica, reactia cutanata are aspecte dependente in mare masura de natura agentului iritant sau alergizant. Accidentele sau neajunsurile cauzate de unele produse cosmetice pot fi evitate, testand produsele si folosindu-le raional.

Cum facem testarea?

Aplicam produsul pe o portiune de piele timp de 2 zile, recomandabil dupa ureche sau in pliul cotului. Urmarim reactia produsului. Daca apare vreo iritatie, nu mai folosim produsul respectiv cateva zile, dupa care reluam testarea. Daca apar aceleasi reactii, rezulta ca produsul este contraindicat persoanei respective. Testarea produsului nu se face odata pentru totdeauna intrucat natura epdiermei se poate schimba odata cu trecerea anilor.

Unii factori care influenteaza negativ folosirea cosmeticelor:

Varsta – abuzul de cosmetice la o varsta frageda duce la imbatranirea prematura a pielii si a parului, la aparitia unor iritatii sau eczeme.

Abuzul de fard – in loc sa mascheze unele imperfectiuni, le poate scoate in evidenta. Moda fardarii ochilor, creionarea pleoapelor, sprancenelor, rimelarea genelor, toate acestea folosite excesiv, pot provoca cu timpul iritarea pleoapelor si chiar aparitia blefaritei cronice.

Folosirea pudrei pentru a proteja pielea, aplicata in exces, in strat gros, pe o piele uscata sau chiar normala, poate duce la uscarea mai accentuaa a pielii.

Cremele – in special acelea continand produse hormonale folosite fara indicatia medicului, pot duce la tulburari in echilibrul hormonal. Cremele avand ca baza grasimea aplicata pe un ten seboreic, pot determina aparitia de cosuri. Cremele pe baza de mercur si bismut, folosite mult timp pot determina ridarea si ofilirea pielii.

Solutiile alcoolice concentrate, apa de colonie sau alte substante degresante, prin abuz de folosire, duc la uscarea pielii, care se poate descuama formand fisuri. Pot aparea inflamatii si riduri. Tot astfel glicerina in concentratii mari, prin actiunea sa higroscopica influenteaza negativ pielea.

Decolorarea excesiva a parului, face ca acesta sa se anemieze, devenind si friabil.

Abuzul de sapun in cazul unui ten uscat duce la uscarea excesiva a acestuia.

Apa fierbinte, folosita in toaleta zilnica poate duce la molesirea tesuturilor si la dilatarea porilor. Dupa cum spalarea zilnica cu apa rece, tonifica, intareste pielea, dar si o strange sau o intinde prea tare.

ten sanatos

Unele sfaturi

Daca am folosit fondul de ten sau diferite farduri, demachierea este obligatorie. Urmele de fard pe piele, ramase in cursul noptii, dauneaza pielii, ducand chiar la ridarea obrazului.

Citește și:  Cele mai frumoase rochii de Revelion

Daca nu avem un par bogat, perfect sanatos, cu firul gros, sa evitam decolorantele. Atentie, de asemenea, la ondulatia permanenta pe care nu o suporta oricine.

In cazul cand trebuie sa folosim comprese fierbinti, vom aplica la sfarsit o compresa cu apa rece.

Spalarea cu sapun in mod exagerat, duce la indepartarea stratului de grasime natural al pielii; glandele sebacee sunt silite la un efort marit ca sa inlocuiasca stratul de grasime; se produce ridarea si ofilirea timpurie a pielii. Pot fi folosite pentru curatirea si demachierea pielii creme de curatat, emulsii demachiante etc. Daca pasta de dinti sau rujul provoaca cheilita, uscarea, inflamarea sau chiar fisurarea buzelor, se va renunta la folosirea produsului.

Produsele cosmetice si de parfumerie sunt reprezentate prin largi game, intr-un etalaj de mare finete si bun gust. S-a pus un accent pe utilizarea intr-un grad sporit a materiilor prime din tara, a principiilor active continute de flora indigena.

In general, femeile au tendinta de a schimba mereu crema, tonicul, sapunul, demachiantul, neavand rabdarea necesarea pentru a verifica daca un produs are sau nu un efect pozitiv. Asa cum un tratament medical sau o cura termala nu pot fi intrerupte o anumita perioada de timp si tratamentul cosmetic trebuie continuat, de regula, cel putin o luna pentru a putea ajunge la o concluzie. Desigur, aceasta nu inseamna a nu schimba niciodata produsele cosmetice, tinand seama ca pielea se modifica cu varsta si, totdata, unele produse sunt inlocuite de altele superioare calitativ.

Miscarea in aer liber este o binefacere pentru ten; chiar daca ploua, nu pregetati sa va plimbati mai ales cand locuiti intr-un oras mare, cu un grad de poluare ridicat. Pielea, dupa cum am vazut, prezinta diferite tipuri, iar fiecarui tip trebuie sa-i fie adaptate produsele cosmetice corespunzatoare, intrucat numai in felul acesta se va evita aparitia prematura a ridurilor, uscaciunea pielii, comedoanele, etc.

Ea trebuie deci bine curatata, protejata, tonificata si hranita. Dar ingrijirile trebuie facute cu perseverenta si rabdare, in mod constant si nu din cand in cand. Numai in felul acesta pielea isi va pastra aspectul proaspat si stralucitor pana la o varsta inaintata. O piele sanatoasa implica o sanatate perfecta. Incercati sa va pastrati echilbrul fizic si moral nelasandu-va doborate de griji, evitand socurile nervoase si ducand o viata cumpatata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.