Gândirea poate influența puternic sănătatea și pierderea în greutate

0
298

Potrivit unui articol din New York Times, cercetătorii au realizat un studiu recent prin care au sugerat că gândirea și convingerile noastre ne-ar putea influența puternic sănătatea și pierderea în greutate. Rezultatele studiului au demonstrat faptul că exercițiul fizic poate fi un placebo, că mentalitatea și gândirea contează în menținerea sănătății și pierderea în greutate. Vezi aici articolul și studiul respectiv.

Află în cele ce urmează despre modul natural de a slăbi, fără înfometare sau exerciții fizice riguroase.

Navigare rapidă în articol:

  1. Convingerile oamenilor despre pierderea în greutate
  2. Pierderea în greutate fără intervenție chirurgicală

1. Convingerile oamenilor despre pierderea în greutate

Cercetătorii au spus că oamenii își pot schimba modul de gândire cu privire la eficiența exercițiilor fizice, pe care le realizează, și astfel pot obține mai rapid pierderea în greutate. Despre asta a vorbit Dr. Alia Crum, de la Mind&Body Lab de la Universitatea Stanford, la o conferință TED.

Dr. Alia Crum – în calitate de psiholog, cercetător și profesor – a analizat rezultatele științifice ale unor studii și experiențe medicale. El a arătat că oamenii au mentalități diferite, de aceea și rezultatele lor diferă, în ceea ce privește pierderea în greutate. Informația este percepută și interpretată de fiecare om, individual și ea poate modifica realitatea. Asta se realizează prin mecanisme psihologice, fiziologice și comportamentale.

Dr. Alia Crum consideră că oamenii au capacitatea mentală de a-și vindeca organismul și de a obține pierderea în greutate.

La conferință a spus despre un grup de cercetători din Italia, care au demonstrat faptul că este foarte importantă mentalitatea pacienților, ca aceștia să știe că au primit medicamente și tratamente corespunzătoare pentru vindecare. Faptul că ei sunt conștienți de asta, îi ajută în obținerea beneficiilor.

Din acel grup de cercetători făceau parte Dr. Fabrizio Benedetti și colegii săi. Ei au studiat o serie de pacienți, care au făcut operații chirurgicale la torace, și s-au gândit să facă anumite modificări subtile, în ceea ce privește tratamentul de rutină.

Rezultatele studiului

Despre aceste operații, cercetătorii italieni au spus că sunt foarte invazive, iar tratamentul de rutină s-a realizat astfel:

  • Pacienții au făcut anestezie înainte de aceste operații. Medicii chirurgi au făcut incizii majore la toracele fiecărui bolnav, pentru a avea acces la inimă și la plămâni.
  • După finalizarea operației și scăderea efectului anestezie, inevitabil apare simptomul de durere la pacienți.
  • La jumătate din pacienți, durerea a fost calmată cu sulfat de morfină, medicamentul fiind administrat direct în venă, pacienții fiind conștienți de acest lucru. La cealaltă jumătate de pacienți, medicamentul calmant a fost administrat la fel, dar ei nu au știut asta. Concluzia a fost că în primul caz, pacienții au spus că medicamentul le-a fost de ajutor, le-a calmat în mod eficient durerea; în al doilea caz, pacienții nu păreau să aibă aceeași părere, ei nefiind conștienți că au primit medicamentul.

Dr. Fabrizio Benedetti și colegii săi au studiat și eficiența altor medicamente, în cazuri de hipertensiune, anxietate, boala Parkinson. Ei au precizat faptul că pacienții conștienți de tratament, se așteaptă să primească beneficiul oferit de medicament și de aceea este considerat eficient. La ceilalți, care nu au fost conștienți că au primit același medicament și tratament, s-a constatat că nu s-au obținut beneficii aproape deloc.

Prin asta, Dr. Alia Crum a vrut să arate cât de importantă este capacitatea minții noastre în vindecare și pierderea în greutate. Mentalitatea este „o lentilă” prin care vedem lumea și interpretăm diferite situații. Această capacitate este o parte naturală a ființei umane. Mentalitatea are un rol important în determinarea sănătății și a stării de bine a oamenilor.

Exercițiul fizic este un placebo?

Dr. Alia Crum a lucrat cu profesorul de psihologie Ellen Langer, care i-a spus: „Exercițiul fizic este de fapt un placebo, nu?”. Chiar dacă asta a făcut-o să râdă la început pe Alia Crum, în scurt timp s-a convins-o că așa este. Ea făcea 4 ore pe zi antrenament, pentru a-și menține corpul în formă. Mentalitatea chiar este importanță, contează, chiar dacă asta nu este scris în legile medicale. Se pare că pentru Dr. Crum a contat foarte mult, în obținerea rezultatelor, faptul că a crezut în ceea ce făcea, că antrenamentul va da rezultatele dorite.

Alia Crum a spus și despre oamenii care fac foarte multe exerciții, dar din cauza mentalității, nu reușesc să obțină pierderea în greutate. Ea a testat acest lucru pe un grup de 84 de femei, care erau angajate cameriste, la câteva hoteluri din SUA. Acestea, prin munca lor foarte solicitantă, fac multă mișcare în fiecare zi, își exercită multe grupe musculare și ard aproximativ 300 calorii pe oră.

Multe dintre aceste femei nu vedeau munca lor ca fiind un mod prin care făceau exerciții fizice, care le ajuta să ardă o cantitate mare de calorii. Unele au spus chiar că asta e doar muncă, că nu fac niciun exercițiu fizic. Asta era mentalitatea lor.

Gândirea contează

Cercetătorii au ajuns la concluzia că gândurile contează, așa că au făcut un experiment, au împărțit femeile în 2 grupuri. Au făcut anumite măsurători la fiecare din ele; le-a măsurat grăsimea corpului, tensiunea arterială, greutatea, înălțimea, au ținut cont de satisfacția pe care o aveau pentru job-ul lor.

Citește și:  L-triptofanul din banane te scapă de insomnie - Iată de ce este important să consumi aceste fructe

La primul grup de femei, le-a spus acestora: că munca lor este un exercițiu bun și destul de simplu, care este similar cu 30 de minute de activitate fizică moderată. După o lună, la acestea s-a înregistrat o scădere în greutate, o reducere a tensiunii arteriale sistolice și o stare de bine, creată de satisfacția pentru munca lor.

La celălalt grup de femei, nu s-a obținut nicio schimbare, ele nefiind conștiente de faptul că ele fac exerciții fizice chiar prin munca lor.

Vezi aici conferința TED prezentată de Alia Crum:

2. Pierderea în greutate fără intervenție chirurgicală

Potrivit specialiștilor, oamenii ar trebui să-și asume propria responsabilitate pentru starea lor de sănătate, bunăstare și pierdere în greutate. Ei pot slăbi fără intervenție chirurgicală, exerciții fizice exagerate și diete severe, nesănătoase.

La persoanele supraponderale apar și alte suferințe, ca de exemplu bolile de inimă și diabetul. Obezitatea produce multe inconveniente: toxicitate în organism, congestionarea organelor interne, diferite afecțiuni.

După cum se știe, obezitatea afectează foarte mulți oameni în prezent și chiar persoanele tinere, adolescenți și copii. Obezitatea este foarte periculoasă, face corpul să fie în suferință. Gradul de obezitate este determinat prin evaluarea indicelui de masă corporală.

Oamenii au nevoie de echilibru și pentru asta este importantă mentalitatea lor, modul lor de a gândi. Sănătatea este afectată mai ales de alegerile proaste, pe care oamenii le fac în viață, cu privire la alimentație. La acestea se adaugă și alți factori:

  • Stresul cronic, poluarea, stilul de viață haotic, agitat
  • Anumite practici care pot induce în organism o stare de toxicitate
  • Dereglările hormonale, procesele digestive
  • Scăderea sistemului imunitar al organismului
  • Gândurile negative și stările emoționale rele.

Stresul, alimentele nesănătoase, medicamentele sunt o povară pentru organism. Toate acestea produc dezechilibre în organism.

Obezitatea este o stare de spirit?

Multe programe, pentru pierderea în greutate, recomandă dieta și exercițiile fizice. O altă recomandare, frecvent folosită, este reducerea aportului caloric. Asta înseamnă să consumi mai puține calorii.

Stresul este un factor al apariției unui dezechilibru în organism. La fel și alimentația nesănătoasă. Pentru restabilirea sănătății și vitalității corpului, este necesară și restabilirea echilibrului mental și spiritual. Asta ajută la pierderea în greutate și menținerea sănătății.

Un corp poate fi sănătos, doar dacă are o greutate normală.

Pentru a slăbi este necesară eliminarea toxinelor din organism și restabilirea sănătății. În acest fel, are loc pierderea în greutate fără probleme, fără efecte adverse.

Potrivit unui studiu de pe NCBI, s-a arătat că mentalitatea și comportamentul pot atenua consecințele negative cognitive și neuro-cognitive asupra obezității. Cercetătorii au asociat obezitatea cu sănătatea creierului la adulți.

Un alt studiu foarte interesant, prezentat pe site-ul Dana Foundation, arată că obezitatea este o epidemie în această lume, care este obsedată de regimuri alimentare de slăbit, cărți de diete, pastile de slăbit și exerciții fizice. În acest studiu, se spune despre alte probleme: oameni care au greutatea normală, dar au simptome de înfometare, ori despre oameni care nu se pot îngrășa și nu pot păstra greutatea pe care și-o doresc.

În New York Times, s-a scris că aproximativ 60% dintre adulți sunt obezi sau supraponderali. Cauzele decesului a peste 300.000 de americani sunt reprezentate de bolile agravate de obezitate.

Ideea de bază, în acest studiu, este că oamenii nu mai au mentalitatea corectă sau motivația necesară ca să aibă corpul subțire, sau să-și mențină greutate normală. Probabil este vorba despre stres, incapacitatea de concentrare, stările care pot „da peste cap” comportamentul uman, tendința de a mânca în exces.

Cum putem slăbi eficient?

În momentul când sunt echilibrate mecanismele naturale de reglare a greutății, se poate obține slăbirea eficientă. Obezitatea apare din cauza tulburărilor de metabolism și a digestiei perturbate.

Dacă se alege calea unei diete severe, prin care se obține pierderea bruscă în greutate, nu este bine. În acest caz se produce eliberarea de toxine în fluxul de sânge, iar asta are efecte secundare. Medicii consideră că astfel de oameni pot avea anumite probleme de sănătate (ex. perturbări ale funcțiilor hepatice și altele). Ei sfătuiesc oamenii cu un grad de obezitate să slăbească ușor, în timp și nu brusc, în scurt timp, pentru că asta duce la eșec și probleme de sănătate.

Mentalitatea oamenilor despre mâncare

Oamenii au anumite păreri despre alimente și diferite mâncăruri. Mulți dintre ei au idei preconcepute că anumite alimente pot îngrășa foarte mult, iar asta chiar se întâmplă în cazul lor, pentru că ei așa cred.

Este foarte important ca oamenii să ajungă la o stare de echilibru, să-și imagineze cum ar vrea să arate corpul lor. Este ca și cum ar crea mental imaginea corpului, așa cum ar vrea să fie, fără kg în plus.

Pierderea în greutate depinde și de gândirea persoanei respective. Dacă ea crede că poate slăbi eficient și își poate echilibra restul vieții, prin realizarea unor anumite exerciții fizice și consumul de alimente sănătoase, este posibil să se întâmple astfel. Este vorba de a avea o mentalitate corectă, că se poate, de a crede că obezitatea se poate trata și corpul supraponderal poate ajunge la greutatea normală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.