Mulți români își doresc să-și gestioneze banii mai bine, astfel încât să-și mențină controlul financiar personal. Ei sunt stresați și obosiți de goana vieții de zi cu zi, de problemele pe care le au, iar uneori nu sunt atenți la cheltuieli și ajung în situația de a pierde controlul asupra cheltuielilor personale, destul de ușor. Neavând un plan financiar, ei nu-și înregistrează cheltuielile, nu au totul sub control și ajung la sfârșitul lunii să tragă linie și să fie uimiți de cât de mult au cheltuit.
Având în vedere faptul că toate s-au scumpit, ei caută modalități de a-și face o rezervă financiară, de a pune ceva bani deoparte, de a investi sau de a-și multiplica veniturile. Mulți dintre ei nu prea reușesc să-și îndeplinească astfel de visuri (din cauza dependenței de a cheltui și a veniturilor lunare destul de mici), dar totuși încearcă să-și programeze anumite activități, plăți, astfel încât să reușească să economisească și o sumă de bani.
Ei trebuie să aibă mereu o rezervă de bani, pentru că pot apărea cheltuieli neprevăzute, cum ar fi o problemă de sănătate sau o reparație auto. O astfel de situație trebuie rezolvată la timp și poate submina destul de mult controlul cheltuielilor.
Dependența de a cheltui prea mulți bani
Unii români fac mai multe cumpărături lunare decât ar trebui și nu se pot controla. Acest lucru este aproape ca o dependență, sau ca o stare de moment de care ei se bucură. Este vorba despre satisfacția pe care ei o au în momentul achiziției, fără a se gândi dacă au sau nu bani pentru aceste cheltuieli necontrolate. Unii dintre ei sunt anxioși, stresați, supărați, trec printr-o perioadă dificilă și asta îi face să intre în magazine și să cumpere lucruri care le plac.
Cumpărăturile sunt și un mod de recompensă, sau pot avea legătură cu stima de sine, cu dorința de a fi ca alți oameni care au coșurile de cumpărături pline în supermarketuri. Ei cred că muncesc mult și că merită să-și cumpere anumite lucruri, chiar dacă nu au nevoie de ele în acea perioadă.
Din păcate, cumpărăturile inutile au un impact asupra vieții lor în general și pot duce la probleme financiare.
Cum să-ți organizezi veniturile și cheltuielile lunare?
Mulți oameni nu știu exact cât cheltuiesc pe lună și asta îi stresează, pentru că se trezesc că aceste cheltuieli le afectează bugetul. În ziua de azi, când toate s-au scumpit, este foarte important să înțelegi ce se întâmplă și să știi să-și gestionezi cu mai multă atenție banii.
A avea control financiar este un mod prin care poți avea grijă de banii tăi. Asta înseamnă să știi exact veniturile, datoriile, cheltuielile și ce ai mai putea face pentru a mai avea bani puși deoparte la sfârșitul lunii.
Pentru a-ți urmări cheltuielile și a-ți gestiona mai eficient și convenabil finanțele, ai putea folosi un card Revolut – un serviciu financiar digital, care presupune să deschizi un cont bancar online. Acesta îți va oferi o serie de avantaje, ce includ de exemplu următoarele:
- Poți efectua plăți, retrageri fără comision la milioane de bancomate și magazine din întreaga lume
- Ai posibilitatea de a adăuga fonduri în contul tău prin transfer bancar, prin card de debit sau credit
- Poți primi și trimite bani în moneda locală și în valute străine
- Poți realiza transferuri internaționale ieftine și rapide, care nu au comisioane ascunse
- Poți beneficia de limită de retragere lunară gratuită la bancomate, ce depinde de planul pe care l-ai ales
- Poți stabili anumite limite de cheltuieli, poți crea alerte pentru tranzacții
- Vei avea o prezentare grafică a cheltuielilor pe categorii.
Pentru a beneficia de toate aceste avantaje, trebuie doar să înveți câțiva pași simpli despre cum deschizi un cont nou la Revolut și să instalazi aplicația Revolut pe smartphone-ul tău, ce este disponibilă și pe Android și pe iOS.
În acest mod ai putea avea o vedere clară asupra câștigurilor și cheltuielilor tale și un control ce îți oferă șansa de a mai avea bani la sfârșitul lunii. Ideea este de a identifica mai clar cheltuielile inutile și de a-ți face un plan bun, prin care vei putea economisi bani. Pentru a avea o viață financiară mai sănătoasă, trebuie să-ți faci un buget clar, să-ți enumeri veniturile și costurile, să înțelegi ce se întâmplă cu banii tăi și de ce ar trebui să reduci din anumite cheltuieli și să economisești.
Alte sfaturi pentru a avea o rezervă de bani
Stai departe de datorii! Evită să faci împrumuturi în bani, pentru că apoi cu dobânzile și taxele percepute, vei vedea că viața ta se va complica, pentru că vei avea de plătit mai mult decât ceea ce datorezi de fapt. Acumularea de datorii va fi o mare problemă în viața ta, te va bulversa, îți va crea un stres permanent care te va afecta.
Trebuie să ai un control asupra banilor, să fii concentrat la decizii, să ai astfel un buget eficient, asta presupune să faci achiziții lunare dar nu fără rost, ci doar esențiale. Prin urmare, trebuie să fii mai atent la cheltuieli, să stabilești ceea ce este cu adevărat necesar și astfel poți evita problemele cu banii și durerile de cap de la finalul lunii.