Iarba de grâu este tot un fel de iarbă, dar mai gustoasă și mai hrănitoare ca cea din grădină. Iarba de grâu este incredibil de sănătoasă, ajută la revitalizarea organismului și creșterea longevității. Aici puteți afla beneficiile consumului de iarbă de grâu, care se datorează substanțelor nutritive pe care le are – clorofilă, vitamine, minerale și aminoacizi.
Sucul din iarbă de grâu este numit ”sângele verde” sau ”esența soarelui.”
Navigare rapidă în articol:
- Ce nutrienți conține iarba de grâu?
- Principalele beneficii ale consumului de iarbă de grâu
- Cum se mănâncă iarba de grâu?
- Sucul din iarbă de grâu
- Cum să-ți cultivi iarbă de grâu acasă, în balcon sau în grădina ta.
Ce nutrienți conține iarba de grâu?
Cercetătorii spun despre iarba de grâu că este o sursă perfect echilibrată de nutrienți. Dintre aceștia fac parte aminoacizii, enzimele, vitaminele, acizii grași, mineralele și alte substanțe importante (carotenoizi, bioflavonoide și altele).
Iarba de grâu este considerată un superaliment datorită elementelor active din compoziția sa:
- Minerale: magneziu, seleniu, zinc, potasiu, calciu, fosfor, fier, iod și altele.
- Vitamine: B1, B2, B3, B6, C, E, K, acid folic, biotină, betacaroten, colină.
- Mai mult de 80 de enzime.
- Carotenoizi, substanțe bioflavonoide, hormoni de creștere.
- Clorofilă.
- Acizi grași: acid linoleic și acid linolenic.
- Aminoacizi: alanină, triptofan, leucină, acid glutamic, serină, arginină, lizină, tirozină, prolină, valină, fenilalanină, cisteină, acid aspartic, izoleucină.
Iarba de grâu este bogată în clorofilă.
Acest lucru este foarte important pentru sănătatea organismului. Datorită clorofilei iarba de grâu are următoarele beneficii:
- Ajută la curățarea colonului.
- Este un bun remediu pentru răni și ulcerații, pentru gingii sângerânde, pentru gingivită și stomatită aftoasă.
- Poate fi eficientă în tratamentul anemiei, talasemiei.
- Stimulează producerea de hemoglobină, alcalinizează și reface sângele.
- Are proprietăți antibacteriene și de purificare a ficatului.
- Ajută la eliminarea toxinelor, impurităților și a metalelor grele din organism.
- Îmbunătățește activitatea enzimelor.
Principalele beneficii ale consumului de iarbă de grâu
Iarba de grâu este considerată un medicamnet miraculos pentru sănătatea organismului. Sucul din iarbă de grâu ajută la revitalizarea celulară, a organismului și a sănătății. Acest ”medicament” ar trebui să fie recomandat de doctori sau să existe în farmacii. Din păcate, producătorii de medicamente nu prezintă niciun interes pentru o astfel de investiție.
Iarba de grâu crește imunitatea organismului
Rezultatele studiilor oamenilor de știință au arătat faptul că suplimentele din suc de iarbă de grâu cresc numărul de leucocite și scad numărul de limfocite. De asemenea ei au constatat că iarba de grâu ajută în consolidarea sistemului imunitar și în prevenirea îmbătrânirii organismului. Are o enzimă antiîmbătrânire și un antioxidant foarte puternic numit SOD superoxid dismutază.
Consumul de iarbă de grâu ajută la creșterea numărului de globule din sânge și la creșterea imunității. Astfel se poate preveni îmbolnăvirea, ne putem menține mai sănătoși o perioadă îndelungată de timp.
Iarba de grâu ameliorează colita ulcerativă și combate constipația
Tratamentul cu suc proaspăt din iarbă de grâu ajută la ameliorarea simptomelor colitei ulcerative. Se bea 100 g pe zi, timp de 30 de zile. Acest tratament este eficient în ameliorarea bolii, reduce sângerarea rectală.
Sucul are un efect alcalin, ameliorează problema acidității din stomac și previne afecțiunile provocate de aceasta. Ajută la echilibrarea pH-ului și îmbunătățește starea de sănătate.
Datorită faptului că are foarte multe fibre, iarba de grâu poate fi un bun remediu contra constipației. De asemenea, acest medicament oferit de natură poate ajuta în stimularea peristaltismului și prevenirea tulburărilor metabolice.
Iarba de grâu este un bun remediu pentru afecțiunile nasului și gurii
Sucul din iarbă de grâu nediluat și strecurat prin filtru de hârtie poate fi folosit în tratamentul unor afecțiuni la nas, urechi, gât și ochi. Poate fi folosit proaspăt:
- Poate fi un bun remediu pentru afecțiunile retinei și pentru degenerescența maculară.
- Desfundă nasul, ameliorează mâncărimile de la palatul cavității orale, reduce simptomele rinitei, sinuzitei și bronșitei.
- Sucul are acțiune bactericidă, antiseptică și de calmare a durerii.
- Gargara cu suc poate ajuta în tratamentul simptomelor răcelii mai ales când apar dureri de gât.
- Aplicat la nas poate ajuta în tratamentul inflamațiilor de la pasajele nazale. De asemenea în caz de alergii, sucul poate calma iritațiile mucoasei nazale. Se aplică 1-2 picături de suc în nas.
Iarba de grâu – Secretul longevității
Persoanele care vor să trăiască mult trebuie să consume iarbă de grâu. Specialiștii spun că alimentația celor mai longevivi oameni (aceștia au între 80-110 ani) este alcătuită din numeroase ierburi din care fac parte: iarbă de grâu, măcriș, traista-ciobanului, mușețel, măceșe, spanac sălbatic, cimbru, trifoi, sovârf, usturoi, muștar, măghiran, iarbă de ovăz, iarbă de orz, stevie, măzăriche.
Alte obiceiuri ale acestor oameni:
- Dorm până la ora 5-6 dimineața.
- Beau apă și ceaiuri din plante înainte de micul dejun.
- Ora pentru micul dejun este 9 sau 10 dimineața.
- Consumă ceai din plante și înainte de masă și între mese pentru stimularea digestiei și a apetitului alimentar.
Plantele comestibile și ierburile sălbatice au vitamine din complexul B, antioxidanți, minerale, vitamine A, C și E.
Alte beneficii ale ierbii de grâu sunt:
- Poate ajuta în tratamentul cancerului de sân. O pacientă care suferea de cancer la sân a consumt 227 g suc din iarbă de grâu în fiecare zi și după 9 luni de zile a scăpat de umflăturile de la sân. După o perioadă, medicul oncolog i-a spus că s-a recuperat, nu mai avea tumoarea la sân.
- Poate preveni cancerul de colon, de stomac și de gât.
- Inhibă activarea carcinogenilor.
- Ajută la reîntinerirea celulară.
- Are efect antiinflamator, combate edemul.
- Poate ameliora simptomele pancreatitei.
- Previne ateroscleroza.
- Oferă fetusului un aport de hemoglobină.
- Ajută în tratamentul anemiei, talasemiei (boală ereditară a sângelui).
- Poate vindeca vânătăile, arsurile solare, usturimile, tăieturile.
Iarba de grâu în cosmetică
Pudra din iarbă de grâu se utilizează în cosmetică pentru tratamentul pielii. Se aplică cu ajutorul unui tifon și se tamponează pielea, apoi se lasă câteva minute să acționeze. Are efect bun în:
- Tratamentul acneei.
- Vindecarea rănilor și eczemelor.
- Curățirea tenului.
- Combaterea punctelor negre.
Cum se mănâncă iarba de grâu?
Iarba de grâu se folosește în scopuri terapeutice. Se consumă sub formă de suc, sub formă de tablete sau sub formă de pudră. Cantitatea zilnică recomandată este de 170-280 g suc natural de iarbă de grâu. O linguriță de pudră din suc de iarbă de grâu echivalează cu 170 ml suc de iarbă de grâu.
Iarba de grău cultivată în tăvițe cu pământ are o dulceață care nu apare la pudra de grâu. Ea conține mai multe zaharuri simple comparativ cu ierburile sub formă de pudră.
Se poate consuma astfel:
- Sub formă de pudră este mai comod. Se pune o linguriță de pudră de iarbă de grâu într-un pahar cu apă, se amestecă și se bea.
- Suc din iarbă de grâu.
Iarba de grâu proaspătă vs iarba de grâu uscată
Potrivit cercetătorilor iarba de grâu uscată are o valoare nutrițională mai mare față de iarba de grâu proaspătă, pentru că se elimină apa și rămâne o concentrație de compuși ai plantei.
Iarba de grâu proaspătă:
- Are activitatea enzimatică foarte bună.
- Are 95% apă.
- Conține zaharuri.
- Crește vitalitatea organismului.
Iarba de grâu uscată:
- Are o activitate enzimatică mai redusă.
- Este concentrată în nutrienți.
Pudrele din iarbă de grâu pot fi uscate: prin răcire, prin pulverizare, pe tambur, sau folosind dioxid de carbon. Pudrele din sucuri se realizează prin stoarcerea sucului din firele de iarbă. Pudrele din fire de iarbă de grâu integrale sunt obținute prin uscarea firelor de iarbă și apoi transformarea lor în pudră.
Charles F Schinabel spunea că ”o cantitate de 6,8 kg iarbă de grâu echivalează cu 159 kg de legume în ceea ce privește valorea nutrițională”.
Reverendul Viktoras Kulvinskas spunea că ”și-ar dori ca toată lumea să știe că iarba de grâu este perfectă pentru dietă, este un aliment bogat în clorofilă verde, în enzime care ajută la detoxifierea organismului, accelerarea eliminării mucusului întărit… Prin conținutul bogat în enzime se dizolvă tumorile, se elimină rapid rezidurile interne și se furnizează un mediu nutrițional optim …astfel încât celulele să poată reconstrui corpul”.
Sucul din iarbă de grâu
Sucul extras din iarbă de grâu este folosit îndeosebi în alimentația raw-vegană.
Se prepară astfel: Se cultivă iarbă de grâu, se recoltează și se prepară suc proaspăt. Din 50 g iarbă de grâu se poate obține 50 ml suc proaspăt. Se bea câte o cantitate de 50 ml suc de 2-3 ori pe zi. Doza zilnică trebuie să fie în jur de 150-170 ml de suc.
Gustul sucului se poate îmbunătăți cu puțină zeamă de lămâie și miere de albine. De asemenea se poate adăuga puțin suc de ghimbir, suc de portocale, suc de rodie și suc de morcovi. Se bea cu înghițituri mici pe parcursul zilei.
Beneficiile sucului din iarbă de grâu
Principalele beneficii sunt:
- Multe studii ale cercetătorilor arată că acest suc natural ajută la scăderea în greutate, în combaterea obezității. Nutriționiștii recomandă acest suc pentru dietă pentru că este foarte sănătos și bogat în nutrienți împortanți pentru organism.
- Elimină toxinele din organism și combate stările de greață.
- Prin conținutul semnificativ de clorofilă și antioxidanți poate ajuta în prevenirea îmbătrânirii premature a organismului și combaterea semnelor îmbătrânirii pielii.
- Ajută la protecția sănătății gurii, a danturii și gingiilor. Se recomandă clătirea gurii cu suc, astfel se combat germenii și bacteriile și apare o senzație de prospețime în cavitatea bucală. De asemenea, se menține sănătatea dinților și a gingiilor, se îndepărtează respirația urât mirositoare. Prin masarea gingiilor cu pudră din iarbă de grâu se oprește sângerarea gingiilor și se tratează anumite afecțiuni ale acestora.
- Menține sub control tensiunea arterială. Crește numărul de globule roșii din sânge și ajută la regenerarea sângelui. Poate fi un aliment foarte eficient în prevenirea bolilor de inimă.
- Poate proteja organismul împotriva factorilor cancerigeni.
- Curăță ficatul și vasele de sânge, detoxifică organismul și neutralizează metalele grele și factorii poluanți.
Sucul poate avea și efecte secundare atunci când este consumat în exces. Poate provoca dureri de cap și vărsături din cauza faptului că se bea în cantitate foarte mare. Este bine să fie administrat în cantitate mică mai ales la începutul unui tratament pentru ca organismul să se obișnuiască cu acest aliment. După un timp se poate crește doza, dar nu foarte mult. Dacă se bea în exces poate da și deranj la burtă.
Persoanele alergice la grâu nu trebuie să consume iarbă de grâu. Cele mai comune simptome ale alergiei sunt umflarea gurii și umflarea gâtului.
Cum cultivi iarbă de grâu acasă, în balcon sau în grădina ta?
Se folosesc semințe de grâu organic dure. Acestea se pot cumpăra de la un magazin naturist. Pământul trebuie să fie afânat, un amestec de pământ organic, turbă, silicat de mică și agent de afânare. Pentru pre-germinarea semințelor înainte de platare trebuie să se achiziționeaze saci de germinat semințe.
Modul de cultivare al ierbii de grâu în pământ este foarte simplu:
- Se umezesc 4-5 mâini de semințe într-un vas cu apă, timp de 10-12 ore.
- Se lasă la germinat, într-un sac pentru germinat, timp de 2 zile.
- Se pune pământ în tăvițele pentru semințe. Stratul trebuie să fie înalt de 3-5 cm.
- Se pun semințele în tăvițe uniform, într-un singur strat, deasupra pământului.
- Se udă cu stropitoarea cu apă, doar pentru a umezi puțin pământul.
- Se acoperă semințele cu o învelitoare (un sac din plastic) pentru a se crea un efect de seră, dar se lasă totuși să pătrundă aerul.
- Se țin tăvițele cu semințe într-un loc la umbră, răcoros. Temperatura trebuie să fie în jur de 21°C.
- Se udă zilnic pentru ca pământul să nu fie uscat.
- Când codițele de semințe au 5-7 cm se îndepărtează învelitoarea.
- Se pun tăvițele la lumină și se udă zilnic cu stropitoarea cu apă.
- Când iarba a crescut și are înălțimea de 17-25 cm se poate recolta.
Timpul până la recoltare este de cel mult 14 zile. Iarba se poate păstra tăiată 7 zile la frigider, sau o perioadă mai îndelungată de timp la congelator. Sucul se poate congela și apoi se poate bea când trebuie.
Iarba cultivată pe câmpuri are o cantitate de nutrienți mai mare decât iarba cultivată în tăvița pentru semințe.
Iarba de grâu se poate găsi la plafar sau la magazinele care comercializează produse naturiste.