Majoritatea oamenilor au suferit cel puțin o dată în viață de durere de spate. Aceasta poate să apară din cauza stresului, a stilului de viață sedentar, a fumatului, efortului, anumitor mișcări bruște sau exagerate, poziției incorecte a corpului la birou, unor boli, procesului de îmbătrânire a organismului sau datorită unor traume mai mult sau mai puțin grave. Durerea de spate este un simptom și pentru apariția lui trebuie aflată cauza. Pentru aceasta este nevoie să mergeți la un medic specialist pentru o consultație medicală. Aceasta constă într-o serie de investigații speciale și teste care ajută în stabilirea diagnosticului.
Cum se desfășoară consultația medicală în cazul durerilor de spate?
Dacă durerile de spate apar frecvent este cazul să cereți ajutorul unui medic pentru diagnosticarea lor. Pentru tratamentul bolilor coloanei vertebrale – cum sunt artrita, scolioza, sciatica, hernia de disc sau alte probleme de sănătate – există medici specialiști neurologi, ortopezi, reumatologi, neurochirurgi, chiropracticeni, etc.
Consultația medicală începe cu întrebări adresate pacientului. Medicul va dori ca acesta să-i spună ce simptome are, cum este durerea, când apare, cât de intensă este, dacă sunt momente când se ameliorează sau se agravează. Întotdeauna simptomele trebuie explicate în detaliu, pentru că orice amănunt oricât de mic ar fi, are importanță.
Consultația medicală constă și într-o examinare vizuală a spatelui pacientului, a posturii acestuia, a modului cum se mișcă, a sensibilității coloanei vertebrale, a razei de mișcare a coloanei în anumite poziții anatomice ale corpului cum sunt de exemplu cea de ortostatism (verticală, sau în picioare) sau de clinostatism (întins la orizontală), dar și în poziții antaltice ca de exemplu cea de ghemuit.
De asemenea, spatele va fi examinat de medic pentru depistarea unor eventuale umflături neobișnuite sau excrescențe ce pot da simptome de durere. Examinarea reflexelor gleznelor și genunchilor, dar și a razei de mișcare a umerilor și a șoldurilor face parte tot din consultația medicală.
Un neurolog ar trebui să realizeze o examinare a pacientului pentru a putea pune un diagnostic neurologic. Astfel el va afla dacă funcția nervoasă a pacientului este normală.
Consultația preliminară prezentată mai sus se poate face în cabinetul medical al doctorului specialist. În scopul punerii unui diagnostic corect trebuie realizate și alte analize medicale mai amănunțite care se fac în spital. Una dintre acestea este desigur analiza sângelui. Această analiză se face întotdeauna, deoarece este cea mai importantă pentru determinarea stării generale de sănătate a pacientului. Astfel, analiza sângelui va oferi informații și despre starea de sănătate a spatelui, se va putea depista o infecție sau anumite afecțiuni care dau stările de dureri de spate.
Pentru depistarea unor posibile anomalii la coloana vertebrală trebuie să se facă o radiografie. Astfel pot fi descoperite fracturile sau o aliniere greșită la nivelul coloanei, unele probleme articulare sau traumatisme ale țesutului moale. La unii pacienți poate exista riscul de subțiere a oaselor și de aceea se face testul DXA sau osteodensitometria, pentru a preveni pe viitor apariția unor fracturi.
Medicul poate obține o imagine detaliată a coloanei vertebrale a pacientului prin testul IRM de imagistică prin rezonanță magnetică. Acest test reprezintă o tehnologie de scanare prin unde radio și care redă o imagine a coloanei, dar nu doar a oaselor ci și a țesuturilor moi. Prin testul IRM se pot diagnostica numeroase afecțiuni, de la cele mai ușor de tratat până la cele mai grave boli, cum sunt tumorile.
Unii pacienți pot avea dureri de spate din cauza unei îngustări a coloanei vertebrale, iar această anomalie se poate descoperi tot prin radiografie efectuată după injectarea unei substanțe opace sub anestezie locală. Tot sub anestezie locală se face si testul de discografie pentru observarea discurilor intervertebrale. În discul intervertebral din zona unde apare durerea se injectează o substanță opacă, sub anestezie locală și se face radiografie.
La nivelul spatelui pot apărea diferite probleme de sănătate la nivelul oaselor de aceea se poate face o tomografie computerizată care realizează o prezentare în secțiune a corpului printr-o radiografie ce integrează numeroase imagini cu raze X. Astfel se pot diagnostica ingustările canalului spinal, fracturile, traume ale vertebrelor sau ale discurilor intervertebrale, osteofitele, anumite tumori care afectează oasele și altele.
Rezultatele unor astfel de analize medicale pot ajuta medicul să pună un diagnostic corect și în funcție de acesta va putea prescrie și un tratament pentru ameliorarea simptomelor și vindecarea bolii. Un prin pas va fi administrarea unor medicamente pentru calmarea durerii.
Pentru restabilirea stării de sănătate a pacientului se recomandă medicație, schimbarea stilului de viață, terapii alternative (masaj, exerciții fizice), continuarea unor tratamente pentru unele afecțiuni mai vechi sau îmbunătățirea lor pentru grăbirea vindecării, trimiteri spre un alt medic dacă sunt depistate alte afecțiuni sau boli ce țin de altă specialitate decât cea a medicului respectiv și care necesită tratamente speciale sau chiar chirurgicale.