Îngrijirea bolnavului cu afecțiuni inflamatorii ale cordului – Cardita reumatismală

0
289
În cazul acestei boli, pacientul trebuie să stea la pat pentru tratament, Foto: veronicakravets.webukr.net

Cardita reumatismală reprezintă localizarea cardiacă a reumatismului poliartricular acut și poate cuprinde toate cele trei straturi ale inimii (endocardul, miocardul și pericardul), izolat sau în combinații diferite.

Cardita reumatismală, Foto: healthheartdiseases.blogspot.com

Cardita reumatismală este o infecție cu streptococul β hemolitic. Boala apare după o infecție streptococică aparent minoră, de exmplu faringita, amigdalita, dar după 2-4 săptămâni apare reumatismul articular care atacă cordul, articulațiile, tegumentul, sistemul nervos, aparatul respirator și vasele de sânge. Caracterul acut al acestei boli și pericolul insuficienței cardiace care poate să apară, impun necesitatea unei îngrijiri atente a acestor bolnavi. Ei trebuie ținuți la pat (când apare febră, tahicardie) până când aceste forme prin tratament dispar și se verfică starea bolnavului prin probe de laborator.

În cazul acestei boli, pacientul trebuie să stea la pat pentru tratament, Foto: veronicakravets.webukr.net
În cazul acestei boli, pacientul trebuie să stea la pat pentru tratament, Foto: veronicakravets.webukr.net

Pentru evitarea hipotrofiilor musculare, datorită imobilizărilor la pat, asistenta medicală va face cu bolnavul exerciții de relaxare a mușchilor și masaj iar explorările paraclinice trebuie făcute cu menajament atunci când se folosește electrocardiograful (care trebuie adus la patul bolnavului, ori pacientul să fie transportat cu atenție). Pentru examinări ecografice și înregistrări mecanografice, bolnavul se transportă cu patul rulant sau cu o targă. Pentru probele umorale de inflamație se va recolta prin analiza recomandată de medic, VSH, proteina C reactivă, fibrinogenul, precum și pentru electroforeograma proteinelor serice.

Citește și:  Mometazonă furoat sandoz spray nazal, o soluție simplă și eficientă pentru rinita alergică
Electrocardiograful, Foto: gsag.com.au
Electrocardiograful pentru explorări paraclinice, Foto: gsag.com.au

Cardita reumatismală este însoțită și de anemie, pentru aceasta este necesar controlul hematologic. Tahicardia, dispneea și tulburările de ritm ale pulsului sunt primele semne ale insuficienței cardiace. Tratamentul cel mai important al carditei reumatismale este cel cu cortizon și prednison. Vindecarea bolnavilor cu cardită reumatismală nu este definitivă, la ei pot apărea recidive ale acestei boli. Pentru evitarea acestora, bolnavul trebuie ferit de orice infecție, de la alți bolnavi purtători de streptococ β hemolitic.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.