Intoxicatia alimentara

0
540
Intoxicatia alimentara

Intoxicatia alimentara este una dintre cele mai comune boli de vara si apare de obicei datorita consumului de alimente vechi, inghetata expirata, ciuperci de origine necunoscuta, etc. Principalele simptome sunt durerile abdominale si intestinale, durerile de cap, greata, diaree, varsaturi. Primele simptome apar cam la 2-6 ore dupa consumul de alimente alterate.

Cele mai frecvente  intoxicatii alimentare sunt usoare insa pot strica cu adevarat vacanta si cel care este infectat nu lasa o impresie buna celor din jur. Indiferent daca intoxicatia este cauzata de ingestia de apa sau alimente contaminate cu microorganisme, bacterii, protozoare sau chiar substante chimice, intotdeauna persoana va avea o stare de slabiciune generala. In cazuri grave pot aparea simtome de tipul: deshidratarea organismului, senzatia permanenta de sete, ameteli, uscarea gurii, cresterea ritmului cardiac, retentia urinara.

Respectarea regulilor de igiena – spalatul pe maini inainte de fiecare masa si de fiecare data dupa ce se merge la toaleta – poate fi o metoda simpla de evitare a bolii. Consumul de alimente alterate, de legume si fructe spalate superficial, sunt o serie de cauze importante care determina aparitia acestei boli. Foarte important este ca o persoana care sufera deja de intoxicatie alimentara sa nu pregateasca mancare pentru altii deoarece exista riscul sa raspandeasca infectia.

Ce trebuie facut in cazul in care apare intoxicatia alimentara?

In primul rand trebuie consumate multe lichide pentru a preveni deshidratarea organismului. Sunt recomandate ceaiurile de musetel si menta, eventual indulcite putin. In timpul unei zile este bine sa se bea aproximativ 2 l de lichid, treptat si in cantitati mici. In cazul in care varsaturile persista trebuie sa se bea mai mult ceai pentru a se curata stomacul de alimentele nedorite.

La inceput dieta trebuie sa fie usoara, alimentele se introduc treptat, se poate opta pentru orez cu lapte sau gris cu lapte. Apoi se continua cu ou fiert, cartofi rasol si eventual carne fiarta. Intotdeauna carnea trebuie sa fie slaba – este buna cea de pasare, slaba si fara piele, de pui sau curcan, sau carnea de vitel.

Se poate consuma: piept de pui fiert, branza de vaci, piure de cartofi, mere coapte, oua fierte, paine alba, ceaiuri. Cele mai recomandate fructe sunt bananele, in rest ar trebui evitate alte fructe si legume in primele zile. De asemenea, trebuie inlaturate alimentele prajite si cu un continut mare de grasime.

Dupa o perioada de dieta, desi organismul s-a recuperat destul de bine este recomandat totusi sa nu se consume muraturi, conserve, carnuri afumate, alcool si alimente picante sau puternic condimentate.

Intotdeauna trebuie apelat la sfatul unui medic in legatura cu medicamentele care ajuta la vindecarea acestei boli.

Citește și:  Dieta cu grapefruit si morcovi te ajuta sa slabesti 10 kg intr-o saptamana

intoxicatie alimentara

Pentru a preveni intoxicatia alimentara trebuie respectate o serie de reguli simple:

  • Inainte de a consuma orice produs alimentar mainile trebuie spalate cu apa si sapun.
  • Fructele si legumele trebuie spalate bine inainte de consum.
  • Alimentele gatite nu trebuie incalzite mai mult de o singura data.
  • Intotdeauna trebuie verificata data de expirare de pe orice produs alimentar.
  • Nu este indicat sa se bea apa de la robinet sau cismele publice.
  • Produsele alimentare perisabile trebuie depozitate la frigider.
  • Alimentele ce au fost decongelate nu mai trebuie sa fie recongelate.
  • Nu trebuie sa se manance in restaurantele unde nu sunt respectate normele privind igiena.

Tipuri de boli cauzate de alimente contaminate

Salmonella – Este o infectie cauzata de bacteria Salmonella, care poate fi luata prin consumul de carne, oua, peste, produse lactate, fructe de mare contaminate. Simptomele bolii – durere de cap, greata, varsaturi, dureri abdominale si febra – apar dupa o perioada de 1-2 zile.

Listerioza – Este o infectie cu bacteria Listeria monocytogenes, care poate fi luata prin branza si lapte crud, pateuri, peste afumat. Aceasta infectie poate cauza meningita si avort la femeile gravide.

Bruceloza – Este o boala infectioasa ce apare datorita bacteriilor de genul Brucella. Simptomele bolii sunt: dureri de cap si in tot corpul, febra, oboseala generala si transpiratie abundenta. Boala apare prin consumul de alimente infectate de tipul: branza de oaie sau de capra. Primele simptome pot aparea dupa cateva ore sau dupa cateva luni.

Intoxicatii cu Staphylococcus aureus – Este o boala ce apare prin ingestia de toxine stafilococice si la numai 2-4 ore de la ingerarea unor alimente contaminate si se manifesta prin greata, diaree, varsaturi si dureri abdominale. De obicei boala se ia prin consumul de lapte, branza sau alimente preparate de o alta persoana infectata si care au stat la temperatura camerei, fapt ce a permis multiplicarea toxinei.

Tenia – Este un parazit al tractului digestiv care se ia prin consumul de carne cruda de vita sau de porc sau insuficient prajita sau fiarta. Simptomele sunt: probleme digestive si scaderea in greutate.

Botulismul – Este o toxiinfectie alimentara produsa de o bacterie cunoscuta sub numele de Clostridium botulinum. Simptomele bolii apar dupa 1-3 zile si sunt grave: varsaturi, diaree, paralizie, gura uscata, tulburari de vedere. Boala se ia prin consumul de alimente infectate: peste crud, conserve si carne cruda.

Alte boli grave care pot aparea: infectia Campylobacter, infectia cu Escherichia Coli, toxoplasmoza, hepatita A si altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.